< Raskausviikko 37
close
<

Raskausviikko 37

Lapsesi

Valmiina tulemaan

Valmista tuli! Tarkemmin sanottuna lapsi on niin valmis elämään kohdun ulkopuolella, että hän selviäisi ilman hoitoa keskolassa jos syntyisi nyt. Useimmat vanhemmat saavat kuitenkin odottaa vielä muutaman viikon. Lapsella on nimittäin vielä muutamia asioita tehtävälistallaan kohdussa: Kerrytä painoa 200–250 grammaa viikossa, jotta luiden päällä on syntyessä vähän enemmän lihaa. Treenaa keuhkoja vetämällä lapsivettä sisään ja puristamalla se ulos. Tankkaa tärkeää ravintoa, jotta sitä riittää rankkaan synnytykseen. Testaa vielä vähän koordinaatiota – sormilla tarttuminen on melko uusi taito. Käänny pää alaspäin kohti äidin lantiota (jos tämä on vielä tekemättä). Jos lapsi on päättänyt asettua takapuoli alaspäin, äidille tarjotaan lapsen kääntöyritystä.

Äiti

Odotus on pian ohi

Onko hoitopöytä koottu ja synnytyskassi pakattu? Nyt voi olla aika hoitaa nämä asiat – sovelluksemme tarkistuslistasta voi olla hyötyä. Teillä on varmasti vielä jokunen neuvolakäynti jäljellä ennen synnytystä. Jos jokin asia lähestyvässä synnytyksessä huolettaa sinua, kannattaa ottaa se puheeksi. Vaikka olisit kirjoittanut synnytyssuunnitelman, toiveesi tai pelkosi kirjataan yleensä myös neuvolakorttiin. Neuvolakortti seuraa mukanasi synnytysosastolle, jotta sen tiedot ovat synnytykseen osallistuvan sairaalan henkilökunnan käytettävissä.Kohtusi saattaa nyt supistella yhä voimakkaammin, mutta tämä ei ole vaarallista. Voit ajatella supistuksia muistutuksena lähestyvästä hetkestä, jolloin tapaat lapsesi ensi kerran. Näihin aikoihin useimmat jäävät töistä äitiysvapaalle. Voi olla mukavaa saada tilaisuus levätä ennen edessä siintävää elämänmuutosta sekä hieman aikaa valmistautua. Jos odotatte lasta yhdessä, jakakaa vastuu vauvan tuloon liittyvistä valmisteluista, jotta sinä saat tärkeää lepoa samalla kun puolisosi pääsee tilanteen tasalle. Aiotko imettää lasta? Varaudu siihen, että se voi olla työlästä. Lapsella on voimakas imuheijaste, ja jos maito ei ole noussut kunnolla rintoihin ja tekniikka on vielä hakusessa, imettäminen voi sattua enemmän kuin osaat kuvitella. Mutta ei hätää! Kipu häviää, kun maidoneritys on käynnistynyt kunnolla, nännit ovat tottuneet ja sinä ja vauva olette löytäneet yhteisen sävelen. Koeta luottaa tähän (äläkä lannistu, jos ensimmäiset pari imetyskertaa nostattavat kylmän hien kasvoille). Kun kaikki loksahtaa kohdalleen, teille on tiedossa mukavia yhteisiä hetkiä. Älä myöskään epäröi etsiä apukeinoja: saatavana on rintakumeja, rauhoittavia ja miellyttäviä voiteita ja viilentäviä rintasidoksia. Pyydä sairaalan henkilökunnalta apua imetyksen aloittamiseen. He voivat esimerkiksi näyttää, miten auttaa maidontuotanto alkuun lypsämällä itse ensipisarat, kun vauva on rinnalla.

Kumppani

Lahjavinkkejä!

Synnytyslahja eli push present on alkujaan amerikkalainen keksintö (kuten moni muukin ilmiö), mutta se on yleistynyt myös Suomessa. Jos tämä nimitys ei sano sinulle mitään, sillä tarkoitetaan yksinkertaisesti puolison lahjaa synnyttäjälle. Synnytyslahjalla juhlistetaan urotekoa, joka (yhden tai useamman) lapsen kantaminen ja synnyttäminen on. Toki monessakin kulttuurissa on tapana osoittaa arvostusta tuoreita äitejä kohtaan antamalla lahjoja. Tiedät varmasti itse parhaiten, arvostaisiko puolisosi synnytyslahjaa vai ei. Jos haluat antaa hänelle jotakin synnytyksen jälkeen, valitse lahja, josta tulee kaunis muisto ja joka on tarkoitettu hänelle – ei vauvalle tai yhteiselle perheellenne. Moni valitsee esimerkiksi korun, rannekellon, jossa on jokin kaiverrus tai kokoelman valokuvia raskausajalta. Lahjan ei tarvitse olla aineellinen. Ehkä puolisollesi kolahtaisi vielä paremmin henkilökohtainen kirje, jossa kerrot, kuinka rakastat ja arvostat häntä. Jos et ole varma, miellyttäisikö lahja puolisoasi, voit taatusti kysyä neuvoa hänen ystäviltään!

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...