week30

Viikko 30

LAPSESI

Sykähdyksiä vatsassa

Lapsi kasvaa edelleen, ja hänen ihonsa alle kertyy enemmän rasvaa. Tässä vaiheessa hän on yleensä noin 41 cm pitkä ja painaa noin 1,4 kg. Aivot kehittyvät ja kasvavat yhä suuremmiksi. Lisäksi ne rypistyvät mahtuakseen kalloon, ja samalla niiden tyypilliset uurteet ja poimut muodostuvat. Keuhkot ovat nyt lähes täysin kehittyneet, ja lapsen rintakehä nousee ja laskee, kun hän harjoittelee hengitysliikkeitä. Välillä harjoittelu voi aiheuttaa lapselle hikan. Nikottelu tuntuu pieninä nykäyksinä tai sykähdyksinä vatsassa. Nämä tuntemukset toistuvat tulevina viikkoina usein.

ÄITI

Pidä huolta selästä

Enää odotus ei kestä kovin kauaa, ja jos tulossa on kaksoset, se on jo lähes lopussa. Vaikka maalisuora lähestyy, edessä on vielä muutamia viikkoja, jotka ovat sekä fyysisesti että henkisesti usein raskaita. Keho voi tuntua jättimäiseltä, ja mitättömät pikkujutut voivat viedä itkun partaalle. Tämä ei ole lainkaan omituista – onhan takana kolmekymmentä viikkoa vaativan vuokralaisen kanssa. Väsymys ja silloin tällöin esiintyvät harjoitussupistukset vaivaavat monia. Olo voi helpottua, jos pidät päivän aikana pieniä taukoja aina kun mahdollista. Kannattaa myös levätä jalat ylhäällä. Tällaiset pienet asiat voivat parantaa vointia. Yritä kuunnella kehoasi ja ennen kaikkea olla sille lempeä. Jäljellä on vielä kymmenisen viikkoa, jotka vauva aikoo käyttää isoksi kasvamiseen.Tässä vaiheessa moni kärsii häpyliitoksen löystymisestä, kun hormonit pehmittävät niveliä ja luiden liitoskohtia. Löystymisen tarkoituksena on helpottaa synnytyskanavan laajenemista synnytyksen aikana, jotta lapsi mahtuu paremmin tulemaan ulos. Tämä ei tietenkään helpota itse liitoskipuja. Pyydä apua neuvolasta: saatavana on esimerkiksi liitoskipuihin tarkoitettuja vöitä sekä vinkkejä lantion ja nivelten rasituksen keventämiseen arjessa.

KUMPPANI

Vielä vähän jäljellä

Olette kenties aloittaneet (tai pian jo suorittaneet) jonkin synnytykseen ja vanhemmuuteen valmistavan kurssin. H-hetkeen on enää pari kuukautta, ja vauvan saapuminen lähestyy hurjaa vauhtia. Sinusta voi siis tuntua tältä, mutta monen raskaana olevan mielestä vauvan syntymään on vielä iäisyys. Tämä ei ole mitenkään epätavallista, sillä monia väsyttää nyt yhä enemmän ja kaikki voi olla henkisesti hurjan raskasta: suuri vatsa, painava olo ja kivut verottavat voimia. Lapsi on kuitenkin jo noin 38 cm pitkä ja painaa puolitoista kiloa! Kuuntele puolisosi tarpeita ja mieti, miten voit olla apuna ja tukena. Et ehkä saa lasta syntymään NYT HETI (!) tai osaa taikoa liitoskipuja pois, mutta on varmasti muita tapoja helpottaa puolisosi elämää. Pelkästään se, että joku kuuntelee ja yrittää ymmärtää – vaikka kaikki olisikin epämääräistä ja hankalaa sille, joka ei itse kanna lasta – on joskus valtavan ihanaa.