week-3_1200x480

Viikko 3

LAPSESI

Nyt se alkaa!

Nyt raskaus on oikeasti käynnissä! Siittiö on päässyt munasolun luo ja tunkeutunut sen sisään. Hedelmöittynyt munasolu viipyy munanjohtimen leveimmässä osassa lähellä kohtua vielä muutaman päivän, joiden aikana se jakautuu yhä uudelleen. Raskauden neljäntenä päivänä hedelmöittynyt munasolu muistuttaa karhunvatukkaa, ja siitä käytetään nimitystä morula eli muurainaste. Se on nuppineulanpään kokoinen ja koostuu 32 solusta.

ÄITI

Poisjääneet kuukautiset?

Nyt elimistösi viestittää aivolisäkkeelle kemiallisesti, että olet raskaana ja ovulaatiot voi jättää toistaiseksi tauolle – kuukautisia ei siis tule hetkeen! Jos sinulle tulee tästä huolimatta pientä verenvuotoa, kyse ei ole kuukautisista vaan niin kutsutusta kiinnittymis- eli implantaatiovuodosta. Se aiheutuu munasolun kiinnittymisestä kohtuun ja muistuttaa hieman verensekaista valkovuotoa. Munarakkulasta muodostunut keltarauhanen tuottaa progesteronia eli keltarauhashormonia, jonka tehtävänä on ylläpitää raskautta. Kohtuusi on myös muodostunut täysin uuden elimen eli istukan alku, joka kiinnittyy yhä syvemmälle kohdun limakalvoon. Kehittyessään istukka ottaa vastuulleen progesteronin tuotannon. Sen pitoisuus veressä kasvaa vauhdilla. Eräs toinenkin arvo kohoaa raskauden myötä: kehon lämpötila, joka nousee hitusen.

KUMPPANI

Varhaiset merkit

Jos puolisosi on tullut raskaaksi, kuukautiset jäävät nyt pois. Niiden sijasta voi tulla toisenlaista verenvuotoa. Munasolun kiinnittyminen kohtuun aiheuttaa nimittäin melko usein niin kutsuttua kiinnittymis- eli implantaatiovuotoa, joka on täysin vaaratonta. Sitä voi esiintyä 7–14 päivän kuluttua ovulaatiosta, ja se voi muistuttaa veristä valkovuotoa. Pian voitte tehdä raskaustestin ja saatte tietää, odotatteko lasta. Keinohedelmöityksessä (esimerkiksi IVF-hoidossa) voidaan ajatella, että alkio on elänyt ensimmäisen viikon kohdun ulkopuolella. Nyt se on siis ollut kohdussa viikon. Voi olla hyvä tietää, että raskaus voi saada kehon lämpötilan nousemaan hitusen ja aiheuttaa väsymystä. Moni myös tuntee olonsa hieman vetämättömäksi ja arvelee olevansa tulossa kipeäksi. Jos siis yritätte raskautta, nämä voivat olla vihjeitä sen alkamisesta.