week7

Viikko 7

LAPSESI

Häntä paikoillaan

Sydän kehittyy ensimmäisten elinten joukossa, ja se pumppaa nyt verta pienen kehon kudoksiin. Myös pää on erotettavissa, ja lapsen kasvojen rakenteet alkavat hahmottua. Silmät kehittyvät pieninä kuoppina pään eri puolille, mutta silmäluomet puuttuvat vielä. Lapsen kehossa muodostuu nyt rustoa, josta kehittyy myöhemmin luusto ja joka kasvaa ja kehittyy parikymppiseksi saakka. Kädet alkavat erottua, ne muistuttavat pikkuruisia meloja. Lapsi on lähes läpinäkyvä, joten sydän, selkäranka ja häntä näkyvät hyvin. Hetkinen, mikä häntä? Kyllä vain, näin alussa alkiolla on pieni hännäntapainen. Mutta ei syytä huoleen: se muotoutuu uudelleen ja häviää 9. raskausviikon tietämillä, ja jäljelle jää vain häntäluu. Ihonalaiskudos ei ole vielä muodostunut, mutta sidekudos, joka kehittyy myöhemmin ihoksi, on jo tekeillä. Tulevissa aivoissa tapahtuu kaikenlaista. Niiden osat alkavat erikoistua tiettyihin tehtäviin ja hermosolujen yhteydet kehittyvät jatkuvasti. Tämän viikon lopulla tuleva lapsesi on herneen kokoinen.

ÄITI

Muutoksia hormonitoiminnassa

Raskautesi ei varmasti näy vielä ulospäin, mutta hyvin todennäköisesti alat tuntea kehossasi muutoksia. Hyvin moni (seitsemän kymmenestä odottajasta) kärsii pahoinvoinnista näin alkuraskaudessa. Tämän lievästi sanottuna rasittavan vaivan pääsyynä ovat suuret muutokset elimistön hormonitoiminnassa. Kehosi ja istukan tuottamat hormonit tasaantuvat pian, ja voit yleensä paremmin muutaman viikon kuluessa. Mutta koeta kestää, se kehittyy minkä ehtii ja on pian valmis! Jos olet harrastanut liikuntaa ennen raskautta, on hyvä jatkaa samaan malliin niin kauan kuin se tuntuu hyvältä. Liikunta tekee hyvää ja voi lievittää joitakin alkuraskauden oireita. Etenkin raitis ilma on usein loistolääke pahoinvointiin. Vaikka et olisi ennestään tottunut liikkumaan, kannattaa silti ryhtyä kokeilemaan jotakin helppoa liikuntamuotoa. On erityisen tärkeää aloittaa lantionpohjan vahvistaminen päivittäisellä harjoittelulla jo nyt. Vahva lantionpohja on kaiken A ja O, ja se voi auttaa kannattelemaan kasvavaa raskausvatsaa. Harjoittelu on helppoa, mutta sitä voi olla vaikea muistaa. Voit kokeilla keksiä helpon muistisäännön, joka tulee mieleen päivittäin: tee supistusharjoitukset vaikkapa aamuisin pestessäsi hampaita tai iltaisin mennessäsi nukkumaan. Jos raskautesi on saanut alkunsa IVF-hoidosta, hedelmöityshoitoklinikalla tehdään tässä vaiheessa ultraäänitutkimus emättimen kautta. Näin varmistetaan, että kaikki kehittyy niin kuin pitääkin.

KUMPPANI

Herkistynyt hajuaisti

Voiko puolisosi pahoin? Se on yleistä, sillä peräti seitsemän kymmenestä odottajasta kärsii pahoinvoinnista näin alkuraskaudessa. Pahoinvoinnin pääsyynä ovat valtavat muutokset elimistön hormonitoiminnassa. Hormonit ovat luonnollisesti myös syynä siihen, että monien hajuaisti herkistyy erityisesti raskauden aikana. Jokin tuoksu, jota puolisosi on aiemmin rakastanut, voi yhtäkkiä haista mätänevältä kalalta. Valitettavasti ei ole myöskään epätavallista, että hän reagoi juuri sinun tuoksuusi. Joudut siis ehkä jättämään lempituoksusi vähäksi aikaa hyllyyn kotirauhan nimissä. Puolisosi kehon ja istukan hormonituotanto tasaantuu muutaman viikon kuluessa, jolloin oireetkin helpottavat. Noin 8.–10. raskausviikolla on ensimmäisen neuvolakäynnin aika. Ensikäynti on tarkoitettu kaikille tuleville vanhemmille, ei siis pelkästään lasta kantavalle äidille. Yhteinen neuvolakäynti voi myös auttaa sinua puolisona kokemaan itsesi osalliseksi raskauteen. On hyvä valmistautua kirjoittamalla ylös kaikki, mikä sinua askarruttaa, jotta muistat ottaa nämä asiat puheeksi neuvolassa. Vaikka raskaus voi tuntua maailman luonnollisimmalta asialta, on varmasti myös paljon asioita, jotka eivät ole mitenkään itsestään selviä. Muista siis, että tyhmiä kysymyksiä ei ole ja on parempi kysellä liikaa kuin liian vähän. Jos raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, hedelmöityshoitoklinikalla tehdään tässä vaiheessa varhaisraskauden ultraäänitutkimus. Näin varmistetaan, että kaikki kehittyy niin kuin pitääkin. Tällä käynnillä pääsette yhdessä näkemään vauvan sydämenlyönnit.