week31

Viikko 31

LAPSESI

Makeita unia

Seuraamalla syntymättömiä lapsia pitkällä aikavälillä ultraäänitutkimusten avulla on havaittu, että he näkevät unia nukkuessaan. Näin on ainakin tulkittu, sillä vauvan silmät liikkuvat samaan tapaan kuin nukkuvan aikuisen silmät REM-univaiheessa. Kunpa voisimme tietää, mistä he uneksivat... Suurin osa lapsista ei ole vielä kääntynyt pää alaspäin, mutta jotkut ovat aikaisia lintuja ja suunnittelevat jo matkaa ulos kohdusta. Tässä tapauksessa lapsi kääntyy niin, että pää (tai pieni takamus) asettuu alas lantion aukkoon, siis aivan synnytyskanavan alkuun.

ÄITI

Kehosi valmistautuu

Jos raskautesi on edennyt normaalisti ja olet terve, neuvolakäyntisi noudattavat varmasti suositusten mukaista käyntirunkoa. Jos näin on, nyt on todennäköisesti tarkastuksen aika. Sinun voi olla hieman raskaampi hengittää, koska kohtusi vie yhä enemmän tilaa. Keuhkosi kuitenkin pyrkivät tasoittamaan tilannetta. Niiden tilavuus on kasvanut, jotta saisit riittävästi happea sekä itsellesi että lapsellesi. Tästä huolimatta on melko yleistä, että tuttu kävelyreitti saa puuskuttamaan ja kestää pienen ikuisuuden. Lisäksi kasvanut kohtu valtaa osan mahalaukulle kuuluvasta tilasta. Siksi tulet ehkä tavallista nopeammin täyteen, mutta sinun on syötävä tiheämmin. Voi myös tuntua, että supistukset lisääntyvät, kun vatsasi kasvaa. Syynä on, että kehosi valmistautuu hitaasti mutta varmasti synnytykseen.Selkään ja niveliin kohdistuva rasitus tuntuu todennäköisesti kasvavan viikko viikolta. Tässä vaiheessa voit hyvällä omallatunnolla jättää painavat kauppakassit jollekulle, joka ei kanna parhaillaan lasta. Jos sinulla ei ole muita apuna, on hyvä yrittää jakaa paino tasaisesti kumpaankin käteen, jotta et kuormita kehoasi vinossa asennossa.

KUMPPANI

Nukkuma-asentoja raskaana olevalle

Puolisosi on varmasti melko haastavaa löytää nyt mukavaa nukkuma-asentoa. Yhä suurempi raskausvatsa on tiellä, ja selällään makaaminen aiheuttaa huimausta (eikä sitä ylipäätään suositella), koska painava kohtu voi puristaa suurta verisuonta, alaonttolaskimoa. Puoli-istuvassa asennossa nukkuminen voi kuulostaa keskiaikaiselta, mutta se on hyvä vaihtoehto, kuten kylkiasentokin. Elämää helpottavia niksejä ovat esimerkiksi lepuuttaa vatsaa hetki puhallettavan uimarenkaan päällä tai tukea kylkiasentoa asettamalla toisen jalan alle isoja, kiinteitä tyynyjä. Jos haluat yllättää puolisosi lahjalla, jätä hienot korkokengät kauppaan ja valitse niiden sijaan niin kutsuttu raskaustyyny. Se on muotoiltu tukemaan niskaa, vatsaa ja selkää ja voi olla todellinen pelastus monen unettoman yön jälkeen. Siitä voi olla paljon iloa myös myöhemmin, kun paikat ovat arkana synnytyksen jäljiltä – sekä imetystyynynä.