week9

Viikko 9

LAPSESI

Kaksi pientä aukkoa nenässä

Lapsi on nyt noin 2–3 senttimetrin mittainen, ja hän muistuttaa muodoltaan yhä enemmän ihmistä möhkäleen sijaan. Nenässä näkyy jo kaksi pikkuruista aukkoa, joista kehittyy sieraimet. Pään koko on lähes puolet vartalon koosta, ja keho suoristuu yhä enemmän. Tässä vaiheessa sanotaan myös hyvästit hännälle, joka kutistuu häntäluuksi. Hermoston ja etenkin aivosolujen kehitys ja kypsyminen etenevät. Eniten hermosoluja muodostuu aivoiksi kehittyvään osaan: noin 100 000 hermosolua minuutissa. Lapsen sisäiset sukuelimet ovat kehittyneet valmiiksi, ja ne ovat sukupuolesta riippumatta samanlaiset. Käsivarret ja kämmenet ottavat pienen spurtin ja kasvavat jalkoja ja jalkateriä nopeammin. Lapsi liikuttelee nyt kyynärpäitään ja niveliään, sillä lihaksiston muodostuminen on alkanut.

ÄITI

Tunteiden kaaos?

Veren määrä kehossasi lisääntyy. Tuntuuko, että ikenet vuotavat hieman enemmän verta hampaita harjatessa ja nenästäsi tulee tavallista herkemmin verta? Syynä on kaikkien limakalvojen verenkierron vilkastuminen. Ovatko seksihalusi vähentyneet – tai kenties lisääntyneet? Seksuaalisen halukkuuden muutokset ovat erittäin yleisiä raskauden aikana. Tämä koskee sekä odottajaa että mahdollista kumppania. On tärkeää tietää, että seksi ei vaikuta haitallisesti raskauteen. Kuuntele kuitenkin omia halujasi, kuten aina! Tavallista voimakkaampi mielialan vaihtelu on sekin hyvin yleistä. Suloiset eläimet voivat saada purskahtamaan itkuun, ja pelkkä vilkaisu puolisoon voi aiheuttaa kiukunpuuskan aivan ilman syytä – tai saada kaipaamaan syvästi omaa rauhaa. Syynä on, että kehosi on sekaisin voimakkaiden tunteiden kuohusta ja myllertävistä ajatuksista, jotka seuraavat välittömästi toisiaan ja kaipaavat käsittelyä. Pahoinvointi ja väsymys, jotka voivat vaivata jatkuvasti, eivät ainakaan helpota tilannetta. Ihanaa, vai mitä? Ei todellakaan, mutta koeta kestää! Useimpien olo helpottaa muutaman viikon kuluttua.Olet varmasti jo käynyt neuvolassa ensikäynnillä – jos et, nyt on aika ottaa yhteyttä neuvolaan ajanvarausta varten. Jos haluat teettää sikiön seulontatutkimuksia, sinun on tärkeää miettiä ensin, miksi tutkimus tehdään ja miten suhtaudut tulokseen, jos se ei ole toivotunlainen. Alkuraskauden seurantatutkimuksena tarjotaan yhdistelmänä varhaisraskauden ultraäänitutkimus raskausviikoilla 10+0 – 13+6 ja verinäyte viikolla 9+0-11+6. NIPT-tutkimuksen (noninvasiivisen prenataalitutkimuksen) voi usein teettää jo viikolla 10 omakustanteisesti. NIPT-tutkimuksessa selvitetään lapsen mahdollisia kromosomipoikkeavuuksia tavanomaisen yhdistelmäseulonnan tapaan. Erona on, että NIPT-testin tulokset ovat selkeämpiä ja varmempia. NIPT-tutkimus tehdään verinäytteestä ja se on täysin riskitön. Julkisella puolella NIPT-testiin ja muihin jatkotutkimuksiin ohjataan, mikäli yhdistelmäseula herättää huolen sikiön kromosomipoikkeavuuksista.

KUMPPANI

Läheisyys ja halut

Yleinen käsitys on, että odottajan seksihalut vähenevät raskauden aikana. Myös kumppanin seksuaalisen halukkuuden väheneminen on kuitenkin melko yleistä. Toisaalta halukkuus voi lisääntyä, kuten odottajallakin. On yksinkertaisesti mahdotonta tietää, miten juuri teidän kohdallanne käy. Joka tapauksessa on hyvin todennäköistä, että seksuaalinen halukkuus vaihtelee reilusti raskauden eri vaiheissa. Ratkaisu löytyy tietysti kommunikaatiosta. Puhukaa säännöllisesti ja rehellisesti siitä, miltä teistä tuntuu ja mitä haluatte. Läheisyys on yhtä tärkeää kuin aina, mutta sitä voi luoda monilla eri tasoilla, jos seksi ei huvita. Miten tahansa toimittekin, voi olla helpottavaa tietää, että seksin harrastamisesta raskauden aikana ei ole haittaa lapselle.