Elimet ovat paikoillaan
Kaikki elimet ovat nyt paikoillaan, mutta ne eivät ole vielä läheskään valmiita. Seuraavien noin 30 viikon ajan ne kypsyvät lapsen kasvaessa. Sydän, joka on sykkinyt säännöllisesti 6. raskausviikosta alkaen, on täysin kehittynyt mutta vielä hyvin pieni. Myös monet aivojen ja hermoston tehtävistä ovat jo valmiita, ja kilpirauhanen on alkanut vapauttaa tyroksiinia – hormonia, joka huolehtii solujen energia-aineenvaihdunnasta. Lapsi on noin 3 cm pitkä ja kelluu lapsiveden täyttämässä kalvopussissa. Sormissa ja varpaissa näkyvät nivelten ja kynsien alut. Makunystyrät kehittyvät ja silmät siirtyvät edemmäs kohti oikeaa paikkaansa. Lapsi aistii valon mutta ei pysty vielä räpyttämään silmiään. Myös sisäkorva kehittyy, mutta kuluu vielä aikaa, ennen kuin lapsi pystyy kuulemaan ääniä.
Milloin kertoa raskaudesta?
Elät raskautta yötä päivää. Saatat nukkua tavallista huonommin ja joutua nousemaan öisin WC:hen yhden tai useammankin kerran. Melko monen olo on turvonnut, ja housut eivät ehkä istu jalkaan aivan yhtä hyvin kuin ennen. Jos ette ole vielä kertoneet raskaudesta muille, tässä vaiheessa kehon muutosten piilottaminen saattaa käydä haastavaksi. Myös jatkuvien mielialanvaihtelujen selittely voi tehdä tiukkaa. Raskautesi paljastumisen syy ei välttämättä ole sama kuin luulet. Ajattelet ehkä, että muut ihmettelevät välipalojen syömistä salassa tai ylimääräisten voileipien tekemistä töissä, mutta vihjeenä onkin esimerkiksi kahvinjuonnin lopettaminen. Toisaalta muiden huomion voi kiinnittää hieman liian iso hartiahuivi, joka roikkuu harhauttavasti vatsan edessä, liian iso paita tai hieman poissaoleva katse. Tiedät ehkä itsekin, että on vaikea sanoa tarkalleen, mikä oikein saa epäilemään, että joku on raskaana.
Neuvolassa
Käytte neuvolassa useita kertoja raskauden aikana. Käynneillä keskitytään paljon odottavaan äitiin, jolta otetaan virtsa- ja verinäytteitä ja mitataan verenpainetta. Lisäksi terveydenhoitajan on tärkeää keskustella teidän molempien kanssa odotuksistanne ja mahdollisista huolenaiheistanne sekä vastata kysymyksiinne. Hiukan ennen raskauden puoltaväliä koko perheelle tehdään laaja terveystarkastus, jossa tapaatte molemmat sekä hoitajan että lääkärin. Sinun mietteesi ovat siis tärkeitä, eli neuvolassa kannattaa käydä yhdessä, vaikka sinulle ei varsinaisia tutkimuksia tehdäkään. Seuraamalla raskauden etenemistä pääset myös osallistumaan odotukseen ja osaat olla puolisosi tukena. Jos sinun ei ole fyysisesti mahdollista mennä mukaan, voit selvittää, voisitko osallistua etäyhteydellä. Verikokeiden tarkoituksena on muun muassa tarkistaa veriryhmä ja mitata raudan määrää veressä. Jos veriarvot ovat liian alhaiset, on harkittava raudan lisäämistä ruokavalioon tai rautalisän käyttöä. Myös verenpainetta mitataan ja seurataan raskauden aikana. Usein se laskee alussa ja nousee viimeisten kolmen kuukauden aikana. Virtsanäytteistä tarkastetaan, ettei virtsassa ole proteiineja eli valkuaista, sillä se voi viitata virtsatietulehdukseen tai munuaisten toiminnan heikentymiseen.