week20

Viikko 20

LAPSESI

Imee peukaloaan

Pieni lapsesi on nyt noin 24 cm pitkä ja painaa noin 350 g. Pään läpimitta on nelisen senttimetriä, ja sen sisällä aivot kehittyvät vinhaa vauhtia. Motoriikkaa varten tarvitaan miljoonia hermosoluja. Hermoratojen kehittyminen saa lapsen kokeilemaan refleksejään eli heijasteitaan, tarttumaan käsillään ja imemään peukaloaan, mikä voi näkyä ultraäänikuvassa. Hän myös nielee lapsivettä. Tällä synnynnäisellä heijasteella on tärkeä tehtävä syntymän jälkeen, kun lapsi alkaa syödä. Lapsella on vielä mukavasti tilaa liikkua. Hän sukeltelee ja kieriskelee lapsivedessä, jota on hänen ympärillään puoli litraa. Veden vaihtuvuus on melko suuri: lapsi nielee vuorokaudessa siitä puolet ja virtsaa saman verran. Pieni sydän sykkii 110–160 lyöntiä minuutissa, kuten kuuluukin. Toistaiseksi lapsi on kasvanut samaa tahtia kuin kaikki muutkin vauvat kohduissa ympäri maailmaa, mutta tästä eteenpäin viikoittainen kasvu vaihtelee lapsesta toiseen.

ÄITI

Puolivälissä!

Onnittele itseäsi, sillä raskautesi on jo puolivälissä! Voi tosin olla, ettet jaksa kauheasti juhlia. On tavallista, että väsymys alkaa hiipiä kehoon. Näin raskauden puolivälissä sen syynä on usein raudanpuute. Se on täysin ymmärrettävää, sillä elimistölläsi on täysi työ kierrättää jopa 40–50 prosenttia tavallista enemmän verta. On kiehtovaa ja kekseliästä, kuinka elimistö sopeutuu ja säätelee itseään varmistaakseen raskaudelle parhaat onnistumisen mahdollisuudet. Ylimääräistä verta tarvitaan, jotta lapsi saa tarvitsemansa hapen ja ravinnon. Lisäksi sinulla on hyvä olla tavallista enemmän verta synnytyksen varalle. Synnytyksen yhteydessä äiti menettää nimittäin jonkin verran verta, vaikka suurin osa ei sitä silloin mietikään. Jos tämä tuntuu epämiellyttävältä, voit ottaa asian puheeksi neuvolassa. Rauta-arvoja seurataan neuvolassa säännöllisesti, mutta jos sinua huimaa tai väsyttää ja seuraavaan neuvolakäyntiin on pitkä aika, soita neuvolaan ja kysy asiasta. Sinun ei tarvitse hyväksyä väsynyttä oloa tietämättä, ovatko rauta-arvosi kunnossa! Raudan määrää veressä voi lisätä syömällä ravitsevaa ruokaa, joka sisältää runsaasti rautaa, mutta suurin osa tarvitsee raskauden aikana jonkinlaista rautalisää.

KUMPPANI

Ensimmäinen potku

Odotuksenne on nyt puolivälissä! Ette ole vielä ehkä tunteneet ensimmäistä potkua, mutta se tulee pian. Kun lapsen liikkeet alkavat tuntua, potkua voi olla näin alkuun vaikea tunnistaa. Se voi ikään kuin kutittaa tai tuntua perhosina vatsassa. Kestää todennäköisesti jonkin aikaa, ennen kuin voit tuntea lumoavat liikkeet, koska et itse kanna lasta. Älä harmistu, jos lapsi lakkaa potkimasta juuri, kun riennät laittamaan käden puolisosi vatsalle. Vauva tekee juuri niin kuin itse haluaa. Kun puolisosi liikkuu, keikkuva liike usein nukuttaa vauvaa. Siksi hän tapaa nukkua äidin ollessa jalkeilla ja herätä mellastamaan illalla ja yöllä, kun äiti yrittää nukkua. Voitkin kokeilla asettaa kätesi vatsalle, kun rauhoitutte iltaa kohden. Juuri silloin lapsi saattaa potkaista niin, että sydämesi hypähtää riemusta. Mitä pidemmälle raskaus etenee, sitä voimakkaammin liikkeet tuntuvat. Loppua kohden pieni käsi tai jalka saattaa jopa näkyä ihon läpi.