week11

Viikko 11

LAPSESI

Pieni sydän lyö nopeasti

Lapsi on nyt noin 4,5 cm pitkä ja hänen sydämensä sykkii peräti 140–150 lyöntiä minuutissa, kuten kuuluukin. Sykkeen pitää olla korkea, jotta pieni keho saa kaiken, mitä se tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen. Juuri nyt pää on samankokoinen kuin muu keho, mutta mittasuhteet korjautuvat myöhemmin. Myös maksa on niin suuri, että se täyttää vatsaontelon lähes kokonaan. Sillä on nyt tärkeä tehtävä: huolehtia kuona-aineista ja poistaa niitä. Kivekset tai munasarjat ovat paikoillaan ja ulkoiset sukuelimet alkavat hahmottua. Lapsi pystyy avaamaan suunsa ja kieli on kehittynyt lähes valmiiksi.

ÄITI

Pohdittavaa ja huolia

Jos olet kärsinyt pahoinvoinnista, se saattaa nyt alkaa hellittää. Lopultakin! Jos pahoinvointi jatkuu, sinun on vain koetettava kestää. On valitettavasti mahdollista, että se jatkuu pidemmälle raskauteen. Mieliala voi ailahdella laidasta laitaan, ja moni on normaalia herkempi. Syynä ovat tietysti hormonit, mutta myös se, että käytät paljon energiaa tulevaisuuden pohtimiseen. Tulossa on kuitenkin koko elämän mullistava muutos, joka voi saada pelkäämään kaiken sen menettämistä, mitä elämässä aiemmin oli. Kenties sinua huolettaa, millaista siitä tulee. Puhu tunteistasi mahdollisen puolisosi kanssa – tai jonkun muun läheisen kanssa, jos odotat yksin. Perheen kokoonpanosta huolimatta on täysin normaalia miettiä tässä vaiheessa, tekikö oikean valinnan ja järjestyykö kaikki varmasti. Yritä jaksaa luottaa, että sisäistät tilanteen kyllä pian ja yhtäkkiä asiat näyttävät taas valoisammilta. Yksi tapa käsitellä raskaita ajatuksia on harrastaa liikuntaa. Vaikka et olisi tottunut liikkumaan säännöllisesti, kokeile käydä kävelyillä tai uimassa. Pieni määrä päivittäistä liikuntaa parantaa oloa ja voi myös ehkäistä joitakin raskauteen liittyviä vaivoja. Toisaalta on tietenkin hyvin tärkeää olla rasittamatta itseään liikaa, sillä kehosi tekee tällä hetkellä todella kovasti töitä. Kuuntele omaa jaksamistasi. Jos kehosi tahtoo nukahtaa sohvalle seitsemän maissa useana iltana putkeen, se on varmasti nyt tarpeen. Juuri nyt on hyvä juoda tavallista enemmän, sillä sekä veren että lapsiveden muodostumiseen tarvitaan valtavasti vettä. Elimistösi alkaa myös polttaa enemmän kaloreita, joten se tarvitsee hieman lisää ravintoa. Ylimääräinen hedelmä, voileipä ja lasi lehmänmaitoa tai kasvimaitoa päivässä riittää.

KUMPPANI

Ajatuksia ja unia

Olet ehkä jo tottunut puolisosi mielialanvaihteluihin. Teidän on kestettävä niitä vielä hetki – parin viikon kuluttua ne yleensä tasoittuvat. Syynä ovat elimistössä kuohuvat hormonit, mutta myös tulevaisuuteen ja synnytykseen liittyvät ajatukset, jotka vievät paljon energiaa ja saavat mielialan ailahtelemaan. Sinunkin mielialasi saattaa heitellä hieman ja pohdit ehkä, miltä tulevaisuus näyttää. Paras neuvo on jutella tästä toistenne kanssa. Jakakaa ajatukset, huolet ja mietteet mutta myös ilot, innostus ja kutkuttava jännitys. Lisäksi voitte puhua tunteistanne neuvolan terveydenhoitajalle, jolta saatte neuvoja ja vinkkejä niiden käsittelyyn. On tavallista, että sekä lasta kantava äiti että toinen vanhempi näkevät raskauden aikana unia. Ne voivat olla todella omituisia: lapsi syntyy ruokajonossa, hän onkin puoliksi polkupyörä tai unohdat hänet kaikkein älyttömimpään paikkaan, mikä mieleesi tulee. Tämä on yksinkertaisesti aivojen tapa käsitellä edessä siintävää suurta muutosta, vanhemmuutta.