week15

Viikko 15

LAPSESI

Karvainen pieni keho

Jos lapselle on kehittymässä tumma tukka, pigmentin tuotanto alkaa nyt. Ei kuitenkaan ole varmaa, onko hänellä vielä hiuksia – monelle lapselle ne kasvavat vasta kuukausia syntymän jälkeen. Kulmakarvat sen sijaan ilmestyvät tämän viikon aikana. Pienokaisen ohut iho on kauttaaltaan untuvakarvan eli lanugon peitossa. Sen tarkoituksena on todennäköisesti auttaa ylläpitämään kehon lämpötilaa, ja se häviää syntymän lähestyessä. Pienet verisuonet näkyvät tummina hauraan ihon läpi. Lapsella on jo pikkuaivojen ja selkärangan alut. Lapsen elimistöön alkaa varastoitua kalsiumia, jota tarvitaan luuston ja luuytimen kehitykseen. Kohdussa ei ole ilmaa, mutta lapsen rintakehä nousee ja laskee hengitysliikkeiden tahtiin – hän harjoittelee hengittämistä lapsiveden avulla. Nyt hän voi myös työntää peukalon suuhunsa.

ÄITI

Hengästymistä helposti?

Äidin sydän paisuu kuvainnollisesti tehdäkseen tilaa tunteille tulevaa pienokaista kohtaan – mutta samalla sen suorituskyky kasvaa myös fyysisesti. Syynä on verimäärän lisääntyminen, joka voi aiheuttaa osalle odottavista äideistä hengästymistä ja sydämen rytmihäiriöitä. Tämä voi olla ensimmäisillä kerroilla hieman pelottavaa, mutta oireet ovat täysin vaarattomia. Kohtu tietysti laajenee jatkuvasti, mutta raskauden alussa se kasvaa lähinnä ylöspäin, joten alaspäin suuntautuva paine yleensä kevenee. Tässä vaiheessa huomaat ehkä riemuksesi, että jatkuva pissahätä ei todennäköisesti vaivaa enää yhtä paljon. Muistatko vielä hämärästi entisen vyötärösi? Se ja tiukat lempifarkkusi ovat nyt muisto vain. Ainakin seuraavan vuoden ajaksi. Jos tämä ei ole ensimmäinen raskautesi, vatsasi on nyt todennäköisesti suurempi kuin viimeksi. Syynä on, että ihosi ja vatsasi ovat kokeneet tämän kaiken ennenkin, joten ne venyvät ja levenevät uusintakierroksella aiempaa helpommin.

KUMPPANI

Juttele pienokaiselle

Pian lapsesi pystyy aistimaan ääniä. Tämä tarkoittaa, että voit laulaa ja jutella vauvalle vatsan läpi ja hän tunnistaa äänesi syntymänsä jälkeen. Aluksi voi tuntua hieman oudolta istua laulamassa vatsalle, mutta kun vauva kuulee tutun äänen saavuttuaan maailmaan, hän tuntee olonsa hyvin turvalliseksi. Jos tulokkaalla on sisaruksia, voit rohkaista heitäkin juttelemaan hänelle. Tutkimusten mukaan pikkulapset pitävät heleistä äänistä – olet saattanut huomata, että käytät itsekin vaistomaisesti korkeampaa ääntä, kun juttelet heille. Tiesitkö muuten, että ihminen ei ole ainoa nisäkäs, joka käyttää tätä tekniikkaa? Myös delfiiniemot laulavat poikasilleen ennen näiden syntymää, jotta poikanen tunnistaa synnyttyään emonsa äänen. Delfiinit käyttävät toisistaan erityisiä nimiä, ja emon uskotaan toistavan poikaselle omaa nimeään laulun muodossa.