w41_1200x480

Viikko 41

LAPSESI

Valmiina

Vauvalla on kohdussa mukavaa, ja lapsivettä muodostuu edelleen hänen ympärilleen aina syntymään saakka. Vauva on pehmeä ja taipuisa, jotta hän pystyy sujahtamaan synnytyskanavan läpi, kun aika koittaa. Poikkeuksena on hänen päänsä, sillä kahta aukiletta eli pään keskiviivassa sijaitsevia pehmeitä kohtia sekä kallon luiden saumoja lukuun ottamatta vauvan kallo on kova. Aukileen kuuluu olla pehmeä, ja se luutuu umpeen ensimmäisen elinvuoden aikana. Keskellä päätä oleva pehmeä kohta voi olla hieman pelottava ajatus, etenkin kun siitä usein näkyy, miten lapsen sydän sykkii. Pehmeillä kohdilla on kuitenkin tärkeä tehtävä: sen ansiosta vauvan suurin kehonosa eli pää muotoutuu paremmin ja on samalla helpompi synnyttää. Lisäksi kallon muotoutuvuus varmistaa, että pää ja aivot pääsevät kasvamaan.

ÄITI

Odottamisen hyötyjä

Tiedämme, että odottelu tuskastuttaa! Et ole kuitenkaan täysin epäonninen, sillä pidemmästä raskaudesta on myös hyötyä. Kohdunkaula ehtii varmasti kypsyä ja relaksiinihormoni ehtii pehmittää lantion siteitä hieman enemmän, mikä saattaa tehdä synnytyksestä sulavamman. Vaikka usein väitetään, että vadelmanlehtitee, akupunktio tai ananas edistäisi synnytyksen käynnistymistä, niiden tehosta ei ole mitään todisteita. Haittaa niistä ei kuitenkaan ole, eli jos haluat kokeilla niitä, anna palaa vain! Sen sijaan vinkit, joiden mukaan kova ruumiillinen työ tai peräruiske auttaisi käynnistämään synnytyksen, on syytä kiertää kaukaa – tällaisia neuvoja ei pidä missään nimessä kuunnella! Turvallisempi tapa on sikiökalvojen irrottelu. Jos äitityspoliklinikalla nähdään, että kohdunkaula on valmis, supistuksia voidaan joskus koettaa käynnistää irrottelemalla kalvoja. Toimenpiteessä tehdään sisätutkimus, jossa kätilö tai lääkäri stimuloi kohdunkaulaa. Stimulointi vapauttaa hormonia, joka voi auttaa käynnistämään synnytyksen. Tämä ei ole erityisen mukava vaan joskus hieman kivulias toimenpide. Jos kalvojen irrottelu sattuu liikaa, se keskeytetään. Sen seurauksena voi joskus olla myös vähäistä verenvuotoa.

KUMPPANI

Pidempi odotus

Kun laskettu aika tulee ja menee, monilla voi olla melko lannistunut olo – kenties etenkin sillä, joka kantaa lasta kohdussaan. Useimmat tietävät, että laskettuna päivänä syntymisen todennäköisyys on pieni ja odotus venyy usein sen yli, mutta silti juuri oma laskettu aika on tuntunut varmalta. Tämä on hyvin ymmärrettävää, sillä ihmisellä on taipumus asennoitua mielellään tiettyyn aikatauluun. Pikkuvauvalle aika on kuitenkin melko merkityksetön käsite. Lapsi ei ole vielä yliaikainen mutta tuntuu silti hyvin raskaalta, sekä fyysisesti että psyykkisesti. Kehon kantama taakka ei ole mikään leikin asia, ja voi tuntua uskomattoman turhauttavalta vastailla muiden kysymyksiin vauvasta. Tutkimusten mukaan nännien kevyt stimulaatio voi auttaa kohtua supistelemaan, ja sitä on turvallista kokeilla kotonakin.