week16

Viikko 16

LAPSESI

Lisää tilaa liikkua

Lapsi on kasvanut aimo harppauksen pituutta. Hän on nyt noin 14–15 cm pitkä ja painaa noin sata grammaa. Lihakset ja luut rakentuvat, ja kynnet tulevat näkyviin. Myös kasvonpiirteet alkavat hahmottua. Lapsi pystyy imemään peukaloaan ja nielemään. Lisäksi lapsiveden määrä kasvaa päivä päivältä, joten lapsella on tilaa liikkua yhä vapaammin. Hermosto toimii, lapsi voi rypistää otsaansa ja sievällä pikku päällä on läpimittaa noin 30 mm. Pieni ja vielä hyvin kypsymätön vauva liikkuu jatkuvasti, ja hänen liikkeensä muuttuvat yhä tarkoituksellisemmiksi.

ÄITI

Nenä tukossa?

Kohtua paikallaan pitävien tukikudosten eli ligamenttien kiristyminen voi välillä tuntua purevana tai pistävänä kylkikipuna. Se iskee usein etenkin voimakkaiden liikkeiden yhteydessä, esimerkiksi aivastaessa tai nauraessa. Vatsasi kasvaa ja kohdun seinämä venyy entisestään. Elimistössäsi kiertää nyt 20 prosenttia tavallista enemmän verta, ja yhdessä raskaushormonien kanssa se voi saada limakalvosi turpoamaan. Siksi valkovuotosi voi olla totuttua runsaampaa ja nenäsi voi olla tavallista helpommin tukossa. Kun limakalvot ovat turvoksissa, ne voivat myös vuotaa herkemmin verta. Tällöin esimerkiksi ikenesi alkavat vuotaa verta hampaita pestessä tai varomaton aivastus aiheuttaa pienen nenäverenvuodon. Älä kuitenkaan lakkaa pesemästä hampaita vaan vaihda hammasharja pehmeämpään. Jos nenäsi on tukossa turvonneiden limakalvojen vuoksi, kokeile nukkua pää hieman koholla tai käyttää keittosuolaliuosta sisältäviä nenätippoja tai -suihkeita. Jos tämä ei auta ja nenän tukkoisuus käy aivan liian tukalaksi, voit kääntyä neuvolan terveydenhoitajan puoleen.

KUMPPANI

Pian on aika ultraäänitutkimukselle

Pian pääsette kokemaan jotain, mikä usein mullistaa maailman: näkemään syntymättömän lapsenne kohdussa. Monille 18. raskausviikon jälkeen tehtävä ultraäänitutkimus tekee oikeasti todeksi sen, että lapsi on tulossa. Useimmilla paikkakunnilla annetaan vanhempien itse päättää, haluavatko he tietää lapsen sukupuolen. Osa kokee, että sukupuolen tietäminen auttaa muodostamaan yhteyden lapseen, osa taas ei missään nimessä halua tietää sukupuolta vaan säilyttää sen yllätyksenä. Ehkä sinusta on parasta voida suhtautua syntymättömään lapseesi ja tämän sukupuoleen täysin neutraalisti – tai ehkä sinulla on kova hinku päästä miettimään nimiä ja kuvittelemaan tulevaisuutta pienen pojan tai tytön kanssa. Huolimatta siitä, mitä sinä ja puolisosi asiasta ajattelette, voitte olla varmoja, että muut kyselevät lapsen sukupuolesta. Jos ette halua kertoa, vastatkaa vain, että lapsi sieltä on tulossa.