week14

Viikko 14

LAPSESI

Intensiivinen kasvuvaihe

Lapsi on kasvanut noin 8 cm pitkäksi. Nyt on käynnissä voimakkaan kasvun vaihe, joka kestää 22. raskausviikolle asti. Lapsi vahvistuu ja hänen liikkeensä muuttuvat yhä tietoisemmiksi, vaikka ne eivät vielä olekaan tahdonalaisia. Hän jaksaa pitää päätään hetken pystyssä, käsi voi tarttua hapuillen ja jalat saattavat potkia. Lapsen keho alkaa muuttua sopusuhtaisemmaksi: jalat ovat käsivarsia pidemmät, vartalo kasvaa, silmät ja korvat alkavat liikkua oikeille paikoilleen ja nenänvarsi ilmestyy. Lapsivesi vaihtuu jatkuvasti uuteen aina synnytykseen saakka. Myös tuiki tärkeä myeliinin tuotanto käynnistyy näihin aikoihin. Myeliini muodostaa eristävän kerroksen ympäröimään hermoja, jotka vastaavat viestien kulusta aivoissa. Sen tuotanto jatkuu lapsen ensimmäisten elinvuosien ajan.

ÄITI

Iho muutoksessa

Kohtusi sijaitsee nyt hieman häpyluun yläpuolella, ja kehossasi tapahtuu yhä nopeampia muutoksia. Vatsasi kasvaa, hengästyt tavallista helpommin ja sydämesi lyö vähän nopeammin kuin ennen. Tämä voi kuulostaa tukalalta. Moni kuitenkin kokee voivansa nyt oikein hyvin, kenties koska vatsa ei ole vielä ole ehtinyt muuttua kovin painavaksi ja keho on rauhoittunut odottamaan lasta. Olet ehkä huomannut vatsallasi hennon tumman viivan. Tämä linea negraksi kutsuttu suora tumma viiva ulottuu ylävatsalta häpyluun kohdalle. Se ilmestyy monille, koska ihon pigmenttimäärä lisääntyy raskauden aikana hormonien vaikutuksesta. Vatsan iholla näkyvä viiva haalistuu todennäköisesti vauvan syntymän jälkeen. Hormonien aiheuttama pigmentin lisäys voi aiheuttaa myös pigmenttitäpliä eri puolille kehoa, esimerkiksi kasvoihin. Niitä kutsutaan maksaläiskiksi eli kloasmiksi, ja voit ehkäistä niiden syntymistä käyttämällä aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin sekä suojaamalla kasvoja ja päätä auringolta. Auringolta on muutenkin suojauduttava aina huolellisesti, ja raskauden aikana siihen kannattaa panostaa vielä hieman tavallista enemmän.

KUMPPANI

Vauvaan tutustuminen

Raskautta on usein vaikea käsittää, kun elätte sen keskellä – tämä ei koske niinkään odottavaa äitiä vaan sinua puolisona. Ei siis ole outoa, jos raskaus tuntuu epämääräiseltä. Ehkä teillä on jo työnimi tulokkaalle. Vauva voikin olla helpompi kuvitella, jos hänellä on jokin lempinimi. Silloin on usein helpompi ajatella lasta pienenä yksilönä ja miettiä, millainen persoona hänestä tulee tai miltä hän näyttää. Kun kirjoitat ajatuksia ja tunteita (tai yksinkertaisesti päivän tapahtumia) ylös, sinun on ehkä helpompi palata niihin ja työstää tunteitasi myöhemmin. Asioiden näkeminen paperilla voi myös selventää kiintymystäsi pieneen ihmiseen, joka odottaa pääsevänsä tapaamaan sinut.