week28

Viikko 28

LAPSESI

Nopeaa kasvua

Vatsassa kasvava vintiö alkaa muuttua vaativaksi. Lapsi kasvaa kohisten, hän on noin 39 cm pitkä ja painaa jo yli kilon. Lisää painoa tulee noin 27 grammaa päivässä, mikä voi kuulostaa vähältä mutta vaatii äidin keholta paljon. Samalla yhteys kuitenkin vahvistuu, kun lapsi ilmoittaa itsestään yhä tiiviimmin pienillä potkuilla ja tönäisyillä. Tässä kohtaa lapsi pystyy tiettävästi jo muistamaan asioita.

ÄITI

Vähemmän tilaa keuhkoillesi

Lapsi kasvaa, ja tunnet sen varmasti kehossasi, joka muuttuu raskaammaksi ja hikoilee totuttua enemmän. Pienikin ponnistus voi myös hengästyttää, mikä on täysin normaalia. Syynä ei ole pelkästään raudanpuute (pyydä silti terveydenhoitajaa seuraamaan rauta-arvojasi!) vaan suurelta osin myös se, että lapsen kasvaessa mahalaukulle ja keuhkoille jää vähemmän tilaa. Samalla tarvitset entistä enemmän happea niin lasta kuin kehosi eri osia, kuten kohtua, munuaisia ja eri lihaksia varten. Sydämesi uurastaa ja sykkii nopeammin (pumpatessaan tavallista suurempaa verimäärää), minkä vuoksi myös hengityksesi tihenee hieman. Tiedämme, että olo alkaa tässä vaiheessa olla vähän tukala. Sinun on silti tärkeää yrittää edelleen harrastaa liikuntaa. Se parantaa verenkiertoa, mikä on hyväksi selälle, ja ennen synnytystä on muutenkin hyvä pysyä mahdollisimman hyvässä kunnossa.

KUMPPANI

Pää vai jalka?

Vanhemmuus alkaa ehkä tuntua sitä todellisemmalta, mitä isommaksi maha kasvaa. Tenava on selvästi tulossa, ja pystyt varmasti tuntemaan hänen liikkeensä pitämällä kättä puolisosi vatsalla. Pyydä neuvolan terveydenhoitajalta apua eri kehonosien tunnistamiseen. Voi olla hienoa tietää, tuntuuko vatsan läpi käsi vai jalka ja silitätkö parhaillaan vauvan päätä vai peppua.