week33

Viikko 33

LAPSESI

Iho tasoittuu

Puhutaanpa painosta! Pikku vekara – joka oli vasta muutama kuukausi sitten karhunvatukan kokoinen – on saavuttanut jo kahden kilon rajapyykin, ja kasvettavaa on vielä jäljellä. Vauvan ihon alle kertyy 250 g rasvaa viikossa, ja lisäksi hänen lihaksensa kehittyvät. Kehoa peittänyt, hieman karhea untuvakarva alkaa hävitä. Iho tasoittuu eikä näytä enää yhtä ryppyiseltä kuin aiemmin. Kehon lämpötilan säätely on sekin kypsynyt, vaikka se kehittyykin loppuun vasta lapsen syntymän jälkeen. Kaikki elimet keuhkoja ja hengityskeskusta lukuun ottamatta ovat valmiit.

ÄITI

Vatsa laskeutuu

Ehkä vatsasi on jo laskeutunut, ehkä on vielä liian aikaista. Usein sen tapahtuminen helpottaa hieman oloa, sillä keuhkot saavat hieman lisää tilaa hengittää. Jotkut jopa väittävät, että vyötärökin tuntuu tulevan samalla takaisin. Mutta kuten sanottu, kaikkien vatsa ei laskeudu, vaan se voi yhtä hyvin tapahtua vasta juuri ennen synnytystä. Melko monesta tuntuu hieman epämiellyttävältä, kun vauvan pää liikkuu lantionpohjan lihaksia vasten – se voi tuntua pistelynä, ikään kuin lihakset olisivat turtuneet. Kokeile, auttaako kylkimakuuasento. Se vähentää lantioon, hermoihin ja verisuoniin kohdistuvaa painetta, mikä voi lievittää tuntemuksia. Tässä raskauden vaiheessa ei aina ole helppoa löytää vaatteita, joissa on mukava olla. Keho voi tuntua isolta ja turvonneelta, eikä raskausvaatteiden shoppailu huvita yhtään, kun ne käyvät kuitenkin pieniksi tai alkavat istua huonosti jo muutamassa viikossa. Hyvä vinkki voi olla kiertää raskausvaateosasto kaukaa ja miettiä sen sijaan, mitä haluaisit pukea päällesi. Ylisuuri T-paita, mukavat sukkahousut, napittamaton paita tai väljä mekko voi olla hyvä valinta. Sen sijaan että yrittäisit piilottaa raskausvatsasi, voi olla kiva tuoda sitä esiin. Kokeile, miltä näytät vartalonmyötäisessä stretch-mekossa tai pehmeävyötäröisessä kynähameessa. Vaikka et pitäisi tyköistuvista vaatteista, voit silti korostaa vatsaasi vyöllä tai resorilla, joka asettuu aivan sen yläpuolelle.

KUMPPANI

Ei-toivotut kommentit

Raskausvatsoja on hyvin erilaisia niin kooltaan kuin muodoltaankin. Moni raskaana oleva joutuu valitettavasti sietämään tökeröjä kommentteja: vatsa on liian iso, liian pieni, tulossa taitaa olla kaksoset, kannattaisi jättää kakunsyönti vähemmälle ja miettiä linjojaan. Vatsaa koskevat kommentit voivat paitsi olla uskomattoman loukkaavia ja aiheuttaa negatiivisia ajatuksia ruoasta, myös herättää runsaasti turhaa huolta. Kun joku päivittelee esimerkiksi ”kylläpä on pieni masu”, odottava äiti voi huolestua, ettei lapsi kasva ja kehity kunnolla. Hyvin harvalle tulisi mieleenkään kommentoida jonkun toisen kehoa tällä tavoin, jos toinen ei olisi raskaana. Heti kun joku odottaa lasta, raskaana oleva keho muuttuu yleiseksi puheenaiheeksi, josta on täysin hyväksyttävää sanoa mielipiteensä. Näin ei tietenkään ole. Puolisona voit puuttua tähän ja huomauttaa, jos joku kommentoi raskaana olevan vatsanympärystä. 

Ja ei: vauvan sukupuolta ei voi päätellä vatsan muodosta! Tämä on vain sitkeästi elävä uskomus.