week22

Viikko 22

LAPSESI

Pehmeät korvat ja uusi kampaus

Kaikki aistit kypsyvät ja kehittyvät päivä päivältä enemmän. Vauvan silmät ovat jatkuvasti kiinni, mutta hän erottaa valon ja pimeyden ohuiden silmäluomiensa läpi. Korvalehdet ovat saaneet oikean muotonsa, mutta ne ovat vielä täysin pehmeät. Lapsi kuitenkin kuulee jo, ja hän muistaa äänet ja erityiset musiikin pätkät, joita kuulee toistuvasti raskauden aikana. Hän tunnustelee käsillä kasvojaan ja kehoaan, ja kielen makusilmut kehittyvät. Tässä vaiheessa myös hiukset alkavat kasvaa. Vauvat eroavat siinä, kuinka paljon tukkaa heillä on syntyessään – toisilla on täysi hiuspehko, toisilla vain muutama vastavalossa näkyvä haituva.

ÄITI

Kohtusi harjoittelee

Olet ehkä huomannut vatsasi kovettuvan hetkeksi ja pehmenevän sitten taas. Ne ovat supistuksia, jotka voivat siis alkaa jo nyt. Usein ne yleistyvät raskauden loppua kohden, kolmannella raskauskolmanneksella. Supistuksia voi ajatella kohdun tapana harjoitella synnytystä varten. Aluksi supistelu voi tuntua hieman pelottavalta, mutta lapselle siitä ei ole vaaraa. Supistuksia esiintyy useimmin tilanteissa, joissa olet ollut erityisen aktiivinen, kuten liikunnan tai seksin jälkeen. Ne voivat olla kehon tapa kertoa, että sinulla menee liian lujaa – ei vain seksin yhteydessä, vaan elämässä yleensä. Jos supistuksia esiintyy iltaisin, kun rentoudut päivän päätteeksi, sinun on yritettävä ottaa rauhallisemmin. Jos tunnet niitä usein tai niitä esiintyy levossa, vaikka et olisi stressannut mistään, ota ne puheeksi neuvolassa virtsatietulehduksen poissulkemista varten. Virtsatietulehdusta ei toki halua saada muutenkaan, mutta sen havaitseminen on erityisen tärkeää raskauden aikana. Jos tämä ei ole ensimmäinen raskautesi, varaudu siihen, että supistukset todennäköisesti sekä alkavat aiemmin että tuntuvat voimakkaampina kuin viimeksi.

KUMPPANI

Stressin vähentäminen

Puolisollasi voi nyt alkaa esiintyä supistuksia, ja ne yleistyvät raskauden loppua kohden. Ne ovat kohdun tapa harjoitella synnytystä varten, ja usein niitä esiintyy, kun odottava äiti on ollut erityisen aktiivinen. Jos elämä on yleisesti ottaen hieman liian stressaavaa, ne voivat olla myös kehon tapa neuvoa ottamaan rauhallisemmin. Myös sinun on hyvä olla tietoinen tästä, ja voitte pohtia yhdessä, kuinka voisit keventää puolisosi taakkaa.