week35

Viikko 35

LAPSESI

Joko on valmista?

Vauvan ihoa peittää edelleen paksu kerros lapsenkinaa (vernix), joka suojaa lapsivedeltä. Kun hän syntyy, lapsenkinaa voi hyvinkin olla iholla vielä runsaasti niin, että iho näyttää hieman tahmaiselta. Napanuora on puolisen metriä pitkä ja muistuttaa hieman vanhanaikaista puhelinjohtoa: se on kierteinen, joustava ja kestävä. Lapsi painaa noin 2,4 kg, ja painoa kertyy tästedes 25–30 g päivässä. 
Nyt kun raskaus alkaa lähestyä loppuaan, useimmat lapset tapaavat asettua valmiiksi pää alaspäin niin, että pää kiinnittyy lantioon. Tällöin liikkumatila kapenee, mikä voi olla yksi syy siihen, että lapsi liikkuu eri tavalla kuin aiemmin. Vaikka liikkeet tuntuisivat erilaisilta, äiti tuntee ne edelleen yhtä usein. Moni kokee, että lapsen uni- ja valvejaksot muuttuvat säännöllisemmiksi (ja hänellä on kova meno päällä illansuussa). Tämä uni-valverytmi todennäköisesti säilyy, kun vauva syntyy.

ÄITI

Muiden kommentit

Eikö masusi ole aika pieni? Oletko varma, ettet odota kaksosia? Kuinka paljon painosi on oikein noussut? Tuota isommaksi mahasi ei varmaan voi MITENKÄÄN kasvaa! Ikävä yllätys voi olla myös joku, joka kutsuu itsensä tunnustelemaan vatsaasi kysymättä lupaa. Ympäristön reaktiot raskauteen voivat tehdä sekä hulluksi että surulliseksi – täysin oikeutetusti. Mistä asti on muka ollut hyväksyttävää kommentoida tai kosketella toisen kehoa tällä tavoin? Et ole yleistä omaisuutta vain koska satut olemaan raskaana, ja muiden on hyväksyttävä se. Jos haluat avata keskustelua siitä, milloin toisen kehon kommentointi oikeastaan on sopivaa, voit esimerkiksi vetäytyä huomiota herättävästi taaksepäin, kun kutsumattomat kädet lähestyvät vatsaasi tai vastata ”kiitos samoin”, kun joku päivittelee sinun olevan hurjan paljon isompi kuin aiemmin. Tietenkään tästä ei aina jaksaisi vääntää, etenkin jos joku läheisesi käyttäytyy tökerösti. Mutta kun teet tunteesi selviksi, sinun ei ehkä tarvitse sietää tällaista enää jatkossa. On hyvä selittää, että kommentit tekevät sinut surulliseksi tai saavat sinut huolestumaan. Todennäköisesti toinen ei tarkoita aiheuttaa pahaa mieltä, joten vastalauseesi voi antaa hänelle ajattelemisen aihetta ja saada hänet muuttamaan käytöstään.

KUMPPANI

Ylös ja alas?

Nyt vauvalla alkaa olla ahdasta ja äidillä tukalaa. Vauva painaa ja puristaa sisältäpäin, mikä on lievästi sanottuna rasittavaa. Loppuraskaus ei ole ruusuilla tanssimista. Lapsi on valmistautunut syntymään jo pitkään ja alkaa vähitellen olla valmis. Todennäköisesti hän on jo asettunut pää alaspäin. Joskus harvoin vauva valitsee jonkin toisen asennon ja voi olla kohdussa poikittain tai takapuoli alaspäin eli perätilassa. Jos näin käy, puolisollesi ehdotetaan vauvan kääntämistä, koska hänen halutaan mieluiten syntyvän pää edellä. Tällöin synnytyslääkäri yrittää tehdä ulkokäännöksen eli kääntää vauvan toiseen asentoon painelemalla vatsaa erityisellä tekniikalla. Katsojalle tämä voi näyttää ikävältä, mutta lääkäri tietää hyvin, mitä tekee. Odottavan äidin vatsalihakset voivat kuitenkin olla kääntöyrityksen jälkeen arat. Yleensä kääntämistä yritetään aikaisintaan 36. raskausviikolla, eikä sitä saa yrittää itse – jos pääset näkemään toimenpiteen, ymmärrät kyllä miksi. On hyvä tietää, että vaikka ulkokäännös ei aina onnistu, vauva voi silti kääntyä myöhemmin itse. Jos lapsi ei millään halua kääntyä vaan pysyy itsepintaisesti perätilassa, keskustellaan perheen kanssa siitä, onko alatiesynnytys mahdollinen tai toivottu, vai päädytäänkö keisarileikkaukseen eli sektioon. Monet (eivät tosin kaikki) lapset myös kiinnittyvät raskauden lopussa. Tämä tarkoittaa, että vauvan pää painuu syvälle äidin lantioon. Kun lapsi on kiinnittynyt, hän ei pääse enää kääntymään vaan jää tähän asentoon. Neuvolakäynneillä terveydenhoitaja tunnustelee, onko vauva kiinnittynyt vai ei. Voisi kuvitella, että kun pää on kiinnittynyt, synnytys olisi jo nurkan takana, mutta näiden tapahtumien välillä ei ole ajallista yhteyttä. Ensisynnyttäjän vauva asettuu yleensä suotuisaan asentoon hieman aiemmin kuin uudelleensynnyttäjän, mutta syytä tälle ei tiedetä. Toisaalta jotkut vauvat eivät ole lainkaan kiinnostuneita alas lantioon laskeutumisesta. Tällöin sanotaan, että vauva on liikkuva.