week36

Viikko 36

LAPSESI

Loppukiri jäljellä

Lapsi on nyt noin 47,5 cm pitkä ja painaa 2,5–2,7 kg (tämä on hieman yksilöllistä). Kasvot ovat kokonaisuudessaan pyöristyneet ja näyttävät yhä enemmän samalta kuin sitten, kun tapaatte ensi kertaa. Vauva on valmis yksilö, joka valmistautuu syntymään. Jäljellä on enää loppusuora, viimeinen kuukausi. Vaikka vauva voi hyvinkin syntyä jo nyt ja hänen elimistönsä toimii kuten pitääkin, hänen on tietysti tarkoitus kerätä vielä noin kilon verran lisää painoa ennen syntymäänsä.

ÄITI

Ristiriitaiset tunteet

Keho ja mieli ovat usein kovilla raskauden aikana, varsinkin loppua kohden. Saatat olla jo kurkkuasi myöten täynnä kehotuksia nauttia raskauskuplasta ja tarttua hetkeen. Joillekin tämä on tietysti mahdollista, mutta yleisempää on tuntea stressiä ja huolta, niin raskauden aikana kuin vauvan syntymän jälkeenkin. Ihanien tunteiden hehkutusta voi olla todella raskasta kuulla, jos ei itse tunne samoin. Moni pelkää ikään kuin tuntevansa väärin, ihmettelee, missä suuret tunteet syntymätöntä lasta kohtaan viipyvät tai epäröi vanhemmaksi tuloa. 

Kaikki nämä tunteet ovat yleisiä ja niiden taustalla on monia eri tekijöitä. Ehkä raskaus ei ollut suunniteltu – tai ehkä se oli hyvin tarkkaan suunniteltu ja vaati monta yritystä ja paljon kyyneliä. On ymmärrettävää, että stressi voi tuntua ylivoimaiselta, että jos olo ei ole ylitsevuotavan onnellinen. Raskauskuplaa voi varjostaa myös synnytykseen liittyvä pelko, huoli lapsesta tai esimerkiksi huonot muistot omasta lapsuudesta. Mahdollisia syitä on tuhansittain.
On erittäin tärkeää uskaltaa puhua näistä tunteista. Kun rohkaistut ottamaan ne puheeksi, pikku hiljaa käykin ilmi, etteivät läheskään kaikki odottavat äidit ole onnensa kukkuloilla. Suurimmalle osalle tunteet lasta kohtaan ovat pitkän prosessin tulosta, ja on yksilöllistä, kuinka kauan niiden kehittyminen kestää. Osa tuntee välitöntä rakkautta jo raskausaikana tai heti synnytyksen yhteydessä, mutta monilla kestää itse asiassa kauemmin. Voi mennä viikkoja tai jopa kuukausia, kunnes rakkaus tuntuu sydämen pohjassa asti. Voit kuitenkin luottaa, että se ei koskaan vähene vaan kasvaa aina vain. Lisäksi osoitat varmasti kiintymystä lasta kohtaan pienillä eleillä jo nyt, vaikket ehkä tule itse ajatelleeksi sitä. Niitä voivat olla potkua tunnusteleva kätesi, laulamasi laulunpätkät ja suuret elämäntapamuutokset, joita olet itse asiassa jo tehnyt lapsen takia. Ole armollinen itsellesi: sinusta tulee hyvä äiti.

KUMPPANI

Pian vanhempi!

Ehkä odotat jo malttamattomana vauvan syntymää. Sitä hetkeä, kun pääset oikeasti näkemään pienen lapsesi ja saat hänet syliin. Kun ajatukset pyörivät pian syntyvän lapsen ympärillä, ne kääntyvät väistämättä myös suureen vastuuseen, jonka hän tuo mukanaan. On päätä huimaavaa tietää, että sinusta tulee yksi lapsesi elämän tärkeimmistä ihmisistä ja tämä etuoikeus säilyy hyvin pitkän aikaa.

Kun lapsi on tulossa, on hyvin tyypillistä alkaa miettiä omia vanhempiaan, omaa lapsuuttaan ja varttumistaan. Se, miten näet tulevan vanhemmuutesi on luonnollisesti yhteydessä omaan lapsuuteesi ja tärkeän askel kohti sinun ja lapsesi välisten tunnesiteiden muodostumista. Joitakin asioita voi muistaa lämmöllä ja haluta antaa myös omille lapsilleen, joitakin ei missään nimessä halua välittää eteenpäin. Huolimatta siitä, millaiseksi koit oman lapsuutesi, tämä on hyvä tilaisuus pohtia, mikä sinulle on tärkeää. Omiin vanhempiisi verrattuna sinusta tulee erilainen vanhempi jo pelkästään siksi, että sinä ja puolisosi olette aivan eri ihmisiä. Hyödynnä tilaisuus ja keskustele puolisosi kanssa, miten rakentaa sellaista vanhemmuutta, johon te molemmat uskotte – ja millaista tukea tarvitsette toisiltanne.