w42_1200x480

Viikko 42

LAPSESI

Säännölliset tarkastukset

Kun raskaus kestää yli 42 viikkoa, puhutaan usein yliaikaisesta raskaudesta. Tällöin synnytys käynnistetään. Yli 42 viikkoa kestävät raskaudet ovat harvinaisia, mutta toistaiseksi ei tiedetä, miksi 5 prosenttia kaikista lapsista syntyy yliaikaisina. Kenties kyse on yksinkertaisesti siitä, että vauva viihtyy kohdussa liian hyvin. Vaikka yliaikaisuuden syyt eivät ole tiedossa, joitakin siihen vaikuttavia tekijöitä on tunnistettu. Ensisynnyttäjän raskaus venyy todennäköisemmin lasketun ajan tuolle puolen, ja samalla yliaikaisuuden todennäköisyys kasvaa. Oma osuutensa voi olla myös perintötekijöillä: jos biologisen äidin tai sisaren odotus on pitkittynyt tai raskaus jopa mennyt yli ajan, on hieman todennäköisempää, että itsellekin voi käydä niin. Lasketun ajan jälkeen neuvolassa käydään yhä tiheämmin. Tarkoituksena on seurata, että lapsi voi edelleen hyvin. Odottava äiti saa itse olla mukana päättämässä, käynnistetäänkö synnytys ja milloin se tehdään. Suurin osa valitsee käynnistyksen viikolla 41+0 tehtävän ultraäänitutkimuksen jälkeen, mutta joskus voidaan odottaa pidempään, jos äiti näin toivoo.

ÄITI

Lapsi tulee syntymään, lupaamme sen

Koeta jaksaa – pian tämä on ohi! Suurimman osan mielestä tässä vaiheessa ei ole enää mukavaa olla raskaana. Se on vain hirveän tukalaa, joten olo voi helposti olla lannistunut ja hermot kireällä. Vaikka ehkä sitä epäiletkin, voimme luvata, että vauvasi syntyy vielä tavalla tai toisella. Sinusta voi tuntua, ettet jaksa enää vastata kysyjille, ettei lasta vieläkään näy eikä kuulu. Tällöin on täysin hyväksyttävää lähettää ryhmäviesti, jossa kerrot ilmoittavasi sitten, kun lapsi on syntynyt. Mainitsimme tämän aiemminkin, mutta muistutuksena vielä: soita aina synnytyssairaalaan, jos lapsivetesi menee, huomaat verenvuotoa, sikiön liikkeet vähenevät, supistuksia tulee säännöllisesti, supistukset vähenevät tai sinua huolettaa tai pelottaa jokin. Tämän toki jo tiesitkin.

KUMPPANI

Pian on synnytyksen aika

Yli 90 prosenttia odottajista synnyttää ennen tämän raskausviikon loppua. Synnytyksen itsestään käynnistymisen todennäköisyys on siis erittäin suuri ja kasvaa itse asiassa päivä päivältä. Vain muutamalla prosentilla odotus venyy 42. raskausviikkoa pidempään, jolloin puhutaan yliaikaisesta raskaudesta. Jos kuulutte heihin, teille varataan aika synnytyksen käynnistykseen. Raskauden ei anneta jatkua viikkoa 42 pidempään hyvästä syystä: sen jälkeen istukan toiminta alkaa vähitellen hiipua. Synnytys voidaan käynnistää eri menetelmillä. Voi myös käydä ilmi jokin syy päätyä sektioon – hieman äidin ja lapsen voinnin mukaan. Tiedämme, että voi olla turhauttavaa, kun synnytys ei ehkä ole sujunut aivan odotetusti ja joudutte luopumaan sitä koskevista kuvitelmistanne. Muista, että vaikka synnytys on tavallaan matkan odotettu päätepiste, se on vasta loppuelämän kestävän vanhemmuuden alku. Tärkeintä ei ole, miten lapsi syntyy maailmaan vaan että pääset pian kokemaan, kuinka sydämesi pakahtuu onnesta, kun tapaat hänet ensi kerran.