week27

Viikko 27

LAPSESI

Voimien mittailua

Seuraavaksi hieman lukuja: Vauvan pää-perämitta on noin 37 cm. Jalkaterän pituus on noin 4 cm ja reisiluun noin 5 cm, pään läpimitta puolestaan 7 cm. Saatat nyt tuntea pienen jalan painuvan kohdun seinämään, kun lapsi mittailee voimiaan. Jos painat varovasti vastaan, vauva voi vastata painallukseen. Kaikki pienet ja suuret liikkeet harjoittavat vauvan lihaksia, jotta hänen kehonsa vahvistuu. Jos lapsi syntyisi nyt, hänellä olisi 90 prosentin mahdollisuus selvitä. Suurin osa siitä, mitä hän tarvitsee elämään kohdun ulkopuolella, on jo kehittynyt. Keuhkot pystyvät hengittämään ilmaa (vaikka ne tarvitsisivat aluksi todennäköisesti tukea) ja suolisto sulattamaan maitoa. Sen sijaan ihonalaista rasvakerrosta ei ole vielä juuri lainkaan, joten vauva tarvitsisi paljon apua kehon lämpötilan säätelyyn. Mitä pidempään vauva on kohdussa, sitä parempi. Raskauden viimeinen kolmannes alkaa pian, ja sen tarkoituksena on antaa vauvan kerryttää ihonalaista rasvaa ja kypsyä valmiiksi.

ÄITI

Hemmottele jalkojasi

Ovatko jalkateräsi muuttuneet isoiksi möhkäleiksi jalkojen päässä? Syynä on kehosi uusi mielipuuha, nesteen kerryttäminen. Usein aamulla voi tuntua melko hyvältä, mutta turvotus pahenee iltaa kohden etenkin, jos päivä on ollut raskas. Lepääminen jalat ylhäällä ja hyvät kengät tekevät monelle ihmeitä. Toki Instagramissa voi näyttää siltä, että muut odottavat äidit kipittävät menemään korkokengissä, mutta se on oikeasti todella harvinaista. Eikä siihen kannata pyrkiäkään, sillä ahtaat kengät voivat saada jalat turpoamaan entisestään. Ajatus terveellisistä kengistä ei ehkä kirvoita riemunkiljahduksia, mutta nyt jos koskaan on aika asettaa toimivuus ulkonäön edelle. Kenkien löytäminen ei ole vaikeaa: useimmissa urheilu- ja juoksuliikkeissä on hyviä kävelykenkiä. Saatavana on myös kenkiä, joissa on iskuja vaimentava pohja sekä erillisiä vaimentavia pohjallisia. Jos kengät eivät tunnu sopivan tyyliisi, voit aina tuunata niitä vaihtamalla kengännauhat – näin terveyskengät muuttuvat kuin taikaiskusta tavallisiksi lenkkikengiksi. Jos vatsasi estää kumartumasta lähellekään kengännauhoja, sandaalit ovat paras ystäväsi. Niitä voi käyttää suuren osan vuodesta sukkien kanssa. Muista myös raskaana olevan etuoikeus nostaa jalat pöydälle aina kun mahdollista, myös kylässä.

KUMPPANI

Aika lastenlauluille

Vauvasi kuulo tarkentuu päivä päivältä. Mitä enemmän laulat ja juttelet hänelle, sitä paremmin hän tunnistaa äänesi syntymänsä jälkeen. Se vahvistaa läheisyyttä välillänne ja tuo lapselle lohtua ja turvaa. Kaiva mielesi perukoilta lastenlaulut, joista itse aikanaan pidit ja opettele ne uudelleen. Huomaat varmasti myöhemmin, että lapset rakastavat toistoa. Vanhemman onkin hyvä valmistautua tähän henkisesti esimerkiksi laulamalla hämä-hämähäkkiä lannistumattomalla innolla yhä uudestaan, sekä sisään- että uloshengityksellä. Laulut ovat muutakin kuin hupia, läheisyyttä ja kiintymystä, sillä musiikki myös vahvistaa lapsen kognitiivisia kykyjä. Sanotaan, että lapset, joille lauletaan oppivat paremmin kieliä ja matematiikkaa. Positiivinen vaikutus ulottuu myös muistiin ja motoriikkaan – ties vaikka lapsi saisi huikeat tanssinlahjat kaupan päälle!