week23

Viikko 23

LAPSESI

Keuhkot kehittyvät

Paino 550 g ja pituus noin 28 cm – lapsi kasvaa kiihtyvää vauhtia. Pään läpimitta on nyt 5–6 cm ja pieni reisiluu, josta tulee kehon pisin luu, on nyt 4 cm pitkä. Päähän alkaa ilmestyä pigmenttiä, mutta viikon kehityksellinen jättipotti tapahtuu keuhkoissa. Niissä alkavat pikkuhiljaa kehittymään varhaiset keuhkojen aihiot, jotka täyttyvät lapsivedellä syntymään saakka. Syntymän hetkellä lapsivesi purskahtaa ulos, kun lapsen rintakehä puristuu synnytyskanavassa kasaan. Seuraavalla hengenvedolla hänen keuhkonsa täyttyvät ilmasta. Tästä alkaen lapsi on lääketieteen näkökulmasta elinkelpoinen. On äärimmäisen epätavallista synnyttää vielä näin varhaisessa vaiheessa, mutta vauva yritettäisiin pelastaa, jos hän syntyisi nyt.

ÄITI

Vanhempainvapaan suunnittelu

Nyt sinusta alkaa ehkä tuntua, että osaat jo olla raskaana. Elämä rullaa hitaasti eteenpäin ja vatsa kasvaa. Äitiys- ja vanhempainvapaan suunnittelu voi tuntua vielä kaukaiselta. Asia on kuitenkin niin, että mitä enemmän suunnittelet nyt, sitä vähemmän sinun tarvitsee tehdä (ja miettiä!) sitten, kun lapsi on täällä ja sumuiset aivosi ovat täynnä tämän lohduttelua, syöttämistä ja nukuttamista. Lupaamme, että paperinpyöritys ja suunnittelu ovat silloin viimeisenä mielessä. Sinun on ilmoitettava äitiysvapaasta työnantajallesi viimeistään kaksi kuukautta ennen kuin aiot jäädä pois töistä. On myös järkevää selvittää Kelasta, miten äitiys- ja vanhempainvapaa toimivat ja mitä tietoja niitä varten on toimitettava. Jos tulevia vanhempia on useita, nyt on hyvä keskustella vanhempainvapaan jakamisesta. Tämä voi olla prosessi, joka ei aina suju täysin kitkattomasti. Tutkimusten mukaan vanhempainvapaan jakaminen tekee parisuhteelle hyvää. Usein sanotaan, että lapsi on pieni vain hetken, ja siinä on vinha perä. On kuitenkin täysin oma asianne, miten suunnittelette perhevapaat ja miten asiat käytännössä järjestyvät. Te tiedätte parhaiten, mikä on omalle lapsellenne ja suhteellenne parasta!

KUMPPANI

Suunnitelmia vanhempainvapaasta

Kalenteri esiin, sillä nyt on aika suunnitella vanhempainvapaata. Mitä aiemmin keskustelette vapaiden suunnittelusta ja jakamisesta, sitä parempi. Näin teillä on yksi asia vähemmän mietittävänä nyytin syntymän jälkeen. Siinä vaiheessa pelkkä kotoa lähteminen voi nimittäin tuntua maailmanympärysmatkalta. On täysin oma asianne, miten päätätte jakaa vanhempainvapaan keskenänne. Tutkimusten mukaan vanhempainvapaan jakaminen tekee parisuhteelle hyvää, ja vaikka se voi kuulostaa kuluneelta, lapsi on pieni vain hetken. Jokaisen tilanne ja edellytykset ovat tietysti erilaiset. Selvittäkää, miten perhevapaat toimivat – paras tietolähde on Kela. Älkää olettako, että taloudellinen tilanteenne heikkenee, jos eniten ansaitseva on myös eniten kotona. Monille perheille voi jopa olla rahallisesti kannattavaa tehdä juuri päinvastoin, kun verotuksen vaikutukset sekä vanhempainrahan ja mahdollisesti vanhempainvapaan ajalta maksettavan palkan suuruus otetaan huomioon. Nyt on siis aika ryhtyä selvittämään omaa tilannettanne ja suunnittelemaan. Muista, että vanhempainvapaa on lakisääteinen oikeus, eikä työnantaja voi kieltäytyä myöntämästä sitä. Sen sijaan työnantajalle on ilmoitettava vanhempainvapaalle jäämisestä vähintään kaksi kuukautta etukäteen.