week18

Viikko 18

LAPSESI

Kasvua täyttä vauhtia

Lapsi kasvaa kohisten – hän painaa nyt 250 g ja on noin 20 cm pitkä. Korvat ovat asettuneet lopulliseen sijaintiinsa ja korvalehdet ovat hieman ulkonevat. Silmät ovat lähempänä kasvojen etupuolta ja niitä koristavat kulmakarvat sekä ripsien alut. Suljettujen silmäluomien alla verkkokalvot ovat kirkastuneet ja pystyvät nyt reagoimaan valoon. Lapsi on juuri alkanut aistia valoa. Pienet kasvot voivat irvistellä, ja sormenpäihin ja varpaiden alapuolelle kertyy rasvaa, jonka ansiosta tulevien sormenjälkien pienet viivat alkavat hahmottua.

ÄITI

Milloin ensimmäinen potku tuntuu?

Odotatko ensimmäistä potkua? On hyvin yksilöllistä, milloin vauva potkaisee ensi kerran. Jos olet ollut aiemmin raskaana, tiedät jo, millaista tunnetta etsiä. Jos taas tämä on ensimmäinen raskautesi, tajuat ehkä vasta muutaman viikon kuluttua, että kyseessä tosiaan oli potku. Joskus se voi tuntua perhosilta vatsassa, joskus siltä kuin suolessa kuplisi vähän tavallista enemmän. Ei myöskään ole tavatonta, että istukka sijaitsee kohdun etuseinämässä. Tällöin liikkeitä on aluksi hieman vaikeampi tuntea ja kestää kauemmin, ennen kuin pieniä potkuja tai liikkeitä alkaa tuntua. Noin 18. raskausviikolla sinulle tarjotaan ultraäänitutkimusta. Se on vapaaehtoinen, kivuton ja vaivaton tutkimus, jossa sikiöstä saadaan kuva ultraäänen avulla. Kuvassa näkyy muun muassa, miten vauva kehittyy, onko lapsia yksi vai useampia sekä missä kohtaa istukka on. Ultraäänitutkimuksen yhteydessä myös lasketun ajan arvio tarkentuu.

KUMPPANI

Mitä ultraäänessä näkyy?

Todennäköisesti ensimmäiset potkut eivät vielä tunnu. Potkujen tuntuminen on hyvin yksilöllistä, mutta ensisynnyttäjä huomaa ne tyypillisesti aivan aikaisintaan viikolla 20. Ensipotkua kuitenkin odotetaan hartaasti, koska se on kouraantuntuva ja selkeä merkki vanhemmaksi tulosta. Moni kokeekin, että kiintymys lapseen vahvistuu entisestään ensimmäisen potkun jälkeen. Pian on ultraäänitutkimuksen aika. Se on vapaaehtoinen, mutta monesta on mukava tietää, että lapsi kehittyy kuten pitääkin. Ultraäänikuvasta nähdään myös lapsiveden määrä ja istukan sijainti ja voidaan varmistaa, pitääkö laskettu aika paikkansa. Rakenneultratutkimuksessa katsotaan, että vauvan sydän, aivot ja sisäelimet kasvavat toimivat niinkuin niiden kuuluukin. Monelle vanhemmalle nämä tiedot ovat helpottavia!