week13

Viikko 13

LAPSESI

Paljon viimeisteltävää

Kaikkien elinten aihiot ovat nyt paikoillaan ja niiden toiminta on vähitellen päässyt alkuun. Raskauden ensimmäinen kolmannes on takana. Jäljellä olevien kahden kolmanneksen aikana lapsi kasvaa lisää ja elimet kypsyvät loppuun, jotta lapsi olisi mahdollisimman valmis elämään kohdun ulkopuolella. Pieni keho muuttuu yhä vankemmaksi – lapsi on nyt 6 cm pitkä ja painaa noin 60 g. Kuten sanottu, viimeisteltävää on vielä paljon: esimerkiksi korvat ovat kovin alhaalla ja silmät (jotka ovat edelleen kiinni) hyvin kaukana toisistaan. Osa luuston pohjana toimivasta rustosta alkaa kovettua ja luutua, ja lapsi liikkuu päivä päivältä enemmän. Vauvan ympärille on muodostunut hieman lisää vettä, joten hänen on helpompi ojennella kehoaan. Ultraäänitutkimuksessa voi nähdä, kuinka kädet hakeutuvat suuhun ja käsivarret ja jalat koukistuvat ja ojentuvat. Pienen pojan elimistössä muodostuu mieshormonia, kun taas tytön vielä kypsymättömissä munasarjoissa on jo miljoonia alkeellisia munasolujen aihioita. Sormenpäissä näkyy aavistus viivoista, joista kehittyvät myöhemmin lapsen yksilölliset sormenjäljet.

ÄITI

Kolmasosa takana!

Raskautesi etenee pian toiselle kolmannekselle eli trimesterille (tämä vaihtelee hieman laskentatavan mukaan, mutta keskikolmanneksen katsotaan yleensä alkavan 13. tai 14. raskausviikosta). Monelle tämä on rauhallisempaa aikaa. Pahoinvointi ja väsymys ovat toivottavasti helpottaneet – joillakin ne voivat tosin jatkua pidempään. Usein olo rauhoittuu tällä viikolla myös siksi, että suurin keskenmenon riski väistyy. Tämä auttaa ehkä päästämään irti pienestä, mieltä kalvaneesta huolesta ja rohkaisee suuntaamaan ajatukset kunnolla tulevaisuuteen. Monelle 13. raskausviikko on rajapyykki, jonka jälkeen raskaudesta uskaltaa kertoa muille. Kertominen voi tuntua sekä pelottavalta että jännittävältä, mutta usein on ihanaa päästä eroon salaisuudesta. On myös vaikea piilottaa raskautta kovin paljon pidempään, kun pyöristyvä vatsa alkaa pilkottaa, kertoipa asiasta itse tai ei. Älä hämmästy, jos moni on jo aavistanut, että olet raskaana. Makeisten mussuttaminen salassa, jatkuva WC:ssä ravaaminen tai hienovarainen alkavan masun silittely on voinut paljastaa, että perheenlisäystä on tulossa. 
Moni odottaja voi tässä vaiheessa paremmin, mutta lepoa ja hyvää ravintoa tarvitaan koko raskauden ajan. On tärkeää löytää sopiva tasapaino, jotta vointi pysyy hyvänä myös jatkossa. Tavallisesta työnteosta ja fyysisestä aktiivisuudesta ei ole mitään haittaa, mutta yritä välttää stressiä ja saada riittävästi unta.

KUMPPANI

Erikoisia mielitekoja

Olette nyt selvinneet raskauden ensimmäisestä kolmanneksesta, ja suurin keskenmenon riski on ohi. Monille tuleville vanhemmille tämä on eräänlainen merkkipaalu, jonka jälkeen huoli usein hälvenee ja vointi alkaa parantua. Kenties puolisosi on jo alkanut piristyä hieman. Valitettavasti tämä ei koske aivan kaikkia, vaan osa kärsii pahoinvoinnista koko raskauden ajan. Joillakin se voi olla niin voimakasta, että tarvitaan hoitoa. Olet ehkä kuullut, että raskaana oleva voi himoita jotakin tiettyä ruokaa tai asiaa. Näitä mielitekoja kutsutaan myös craving-oireiksi. Mielitekojen syytä ei itse asiassa tiedetä, mutta monelle voi kehittyä yletön suklaan, sitrushedelmien tai suolan himo. Joillakin voi olla myös kummallisia mielitekoja: raskaana olevan voi tehdä valtavasti mieli syömäkelvottomia asioita, kuten sementtiä, liitua tai multaa. Tällaiset mieliteot saattavat kertoa raudan tai vitamiinien puutoksesta, mutta tutkimusnäyttöä siitä ei ole. Samalla hänelle voi kehittyä voimakas vastenmielisyys toisia ruoka-aineita ja tuoksuja kohtaan, ja usein juuri aiemmat suosikit iljettävät.