week-1_1200x480

Viikko 1

LAPSESI

Lasketaanko ensimmäinen viikko?

Voi olla vaikea tietää tarkalleen, milloin raskaus on alkanut. Aina hedelmöittymispäivää ei voi määrittää täsmällisesti, ja siksi raskauden lasketaan alkavan edellisten kuukautisten alkamispäivästä. Mutta jos aivan tarkkoja ollaan, raskaus ei oikeasti ole vielä alkanut. Kohdussa ei vielä ole tai kasva mitään. Jos taas raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, ensimmäinen raskausviikko lasketaan hieman eri tavalla: kaksi viikkoa alkion siirrosta taaksepäin. Näin tehdään, koska alkio – eli munasolu, joka on hedelmöitetty siittiöillä kehon ulkopuolella – on viettänyt 2–5 päivää lämpökaapissa ennen siirtoa takaisin kohtuun.

ÄITI

Merkkejä ovulaatiosta

Useimpien elimistö tuottaa joka kuukausi yhden hedelmöittymiskykyisen munasolun. Munasolut kypsyvät munasarjojen munarakkuloissa. Kun munarakkula puhkeaa, munasolu sinkoutuu ulos ja munanjohtimen päässä olevat haarakkeet nappaavat sen kiinni – tätä kutsutaan ovulaatioksi eli munasolun irtoamiseksi. Jos haluat seurata ovulaatiota, yksi merkki siitä on valkovuodon muuttuminen runsaaksi ja koostumukseltaan lähes säikeisen venyväksi. Tarkoituksena on jouduttaa mahdollisten siittiöiden matkaa kohti munasolua. Munasolu kulkeutuu munanjohtimeen, jonne se jää odottelemaan hedelmöittymistä. Tässä ravinteikkaassa ympäristössä se voi elää noin vuorokauden. Jos hedelmöitystä ei tapahdu, munasolu jatkaa matkaansa alas kohtuun. Se poistuu elimistöstä kohdunkaulan ja emättimen kautta kohdun limakalvon mukana eli kuukautisvuotona.

KUMPPANI

Ota huomioon folaattilisä

Jos suunnittelette perheenlisäystä, puolisosi kannattaa aloittaa folaattilisän käyttö jo tässä vaiheessa. Folaatti nimittäin vähentää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä. Jos jompikumpi teistä tupakoi, teillä on nyt loistava syy lopettaa. Tupakointi voi vaikuttaa haitallisesti sekä hedelmällisyyteen että raskauteen – tämä koskee myös passiivista tupakointia.