week26

Viikko 26

LAPSESI

Pieniä tai isoja kuperkeikkoja

Lapsen pienet silmät avautuvat ja sulkeutuvat. Ne ovat reagoineet valoon ja pimeyteen jo hyvän aikaa, ja 26. raskausviikosta alkaen vauvojen on nähty nostavan kätensä silmien suojaksi, kun vatsaan suunnataan kirkas valo. Tällä viikolla suurin harppaus tapahtuu lapsen aivoissa. Niiden kehitysurakka siirtyy toiseen vaiheeseen: aivokuoren uurteet ja poimut ilmestyvät, jotta kaikille hermosoluille on tilaa. Valtava määrä rakenteita on saatava kohdilleen, sillä aivojen seuraava suuri kehitysaalto tapahtuu vasta murrosiässä (on melko hurjaa edes ajatella murrosikää tässä vaiheessa, kun lapsi on vielä turvassa vatsassa). Lapsi hahmottaa jo, mikä on ylhäällä ja mikä alhaalla. Sisäkorvan tasapainoelin on nyt kehittynyt, joten hän huomaa eron ja voi testata suuntia itse heittämällä jatkuvasti kuperkeikkoja ja pieniä voltteja. Napanuoraan sotkeutumista ei tarvitse pelätä, sillä sen korkkiruuvimainen rakenne on hyvin joustava. Se koostuu paksusta geelimäisestä aineesta, jonka suojissa kolme verisuonta kuljettavat verta lapsen ja istukan välillä.

ÄITI

Työ ja raskaus

Tiesitkö, että sinulla on oikeus vaatia työpaikaltasi erityisjärjestelyjä raskauden aikana? Työlainsäädännön mukaan työympäristösi on oltava turvallinen sekä sinulle että lapselle. On siis mahdollista, että työolosuhteitasi joudutaan sopeuttamaan: sinulle ei saa määrätä raskaita tai kuormittavia työtehtäviä, etkä saa joutua kosketuksiin vaarallisten aineiden (esimerkiksi liuottimien) kanssa tai alttiiksi tartunnoille. Jos työnantajasi ei pysty takaamaan turvallista työympäristöä, sinulla on oikeus hakea erityisäitiysrahaa. Tarkista oma tilanteesi Kelasta. Joillekin odottaville äideille kasaantuu valtavasti fyysisiä vaivoja, ja jos olet yksi heistä, saatat tarvita sairauslomaa. Tavanomaisia raskausoireita ei yleensä lasketa sairaudeksi, mutta jos kärsit pahoista selkävaivoista, pahoinvointi ei millään hellitä tai sinun on muuten otettava rauhallisesti vauvan voinnin vuoksi, lääkäri voi kirjoittaa sinulle sairauslomaa. Jos et halua tai jaksa olla töissä aivan lapsen syntymään saakka, sinulla on oikeus jäädä äitiysvapaalle 30–50 arkipäivää ennen laskettua aikaasi. Sinun on lain mukaan ilmoitettava äitiysvapaasta työnantajallesi kaksi kuukautta ennen kuin olet jäämässä pois töistä, mutta jos huomaat tarvitsevasi vapaata suunniteltua aiemmin, voit selittää tilanteen esimiehellesi. On mahdollista, että löydätte yhdessä ratkaisun. Päivärahan perusteena oleva ansiotulo lasketaan tietyn kaavan mukaan, joten käänny varmuuden vuoksi Kelan puoleen saadaksesi tietää, miten työajan lyheneminen tai töistä pois jääminen vaikuttaa etuuksiin.

KUMPPANI

Apua selän säästämisessä!

Vatsa pyöristyy aina vain. Oletko kenties huomannut puolisosi muuttuneen hieman kömpelöksi? Syynä on täysin muuttunut kehon painopiste, johon voi olla hieman haastavaa tottua. Yhä suurempi vatsa voi aiheuttaa myös alaselän ja lantion kipuja – mitä pidemmälle raskaus etenee, sitä tukalammaksi olo yleensä käy. Raskauteen voi kuitenkin liittyä hyvin erilaisia selkävaivoja, kuten iskiasta ja häpyliitoksen löystymistä. Ottakaa siis kipu puheeksi neuvolassa ennen kiropraktikolle ryntäämistä, jotta saatte tietää, millaista hoitoa tarvitaan: fysioterapiaa ja harjoitteita, akupunktiota vai rasitusta keventävää tukivyötä. Muista aina, että vaikka puolisosi selkä tuntuisi ihan hyvältä juuri nyt, on parempi välttää rasittamasta sitä, jotta se pysyy kunnossa jatkossakin. Raskaana olevan selkä ärtyy tavallista helpommin, joten kanna painavat taakat hänen puolestaan aina kun mahdollista. Lisäksi on tärkeää harrastaa joka päivä liikuntaa. Jos puolisollasi on kipuja, voit kannustaa häntä ottamaan lyhyitä askelia, tekemään lyhyempiä kävelylenkkejä, suoristamaan ryhtiä, välttämään portaita ja käyttämään hyviä kenkiä. Kengät ovatkin mainio lahjavinkki, jos uskallat ottaa riskin. Muista, että lepo on kaiken A ja O! Se on äärimmäisen tärkeää aina raskauden loppuun saakka, sillä uuden elämän luominen vie paljon energiaa.