week38

Viikko 38

LAPSESI

Täysiaikainen ja valmis

Vauva on täysiaikainen ja painaa tässä vaiheessa useimmiten yli kolme kiloa. Melko monet syntyvätkin jo nyt. Ensimmäisille lapsille on sen sijaan tyypillistä viihtyä kohdussa laskettuun aikaan saakka ja usein sen ylikin. Lapsi syntyy, kun hän päättää olevansa valmis, eikä asialle voi tehdä juuri muuta kuin odottaa. Useimmat ovat joka tapauksessa laskeutuneet jo sen verran alemmas, että äidin on helpompi syödä ja hengittää. Synnytys on suuri rasitus myös lapselle, joten hän on valmistautunut siihen huolellisesti esimerkiksi tankkaamalla ylimääräistä ravintoa. Ihonalainen rasva toimii lapselle myös vararavintona kohdun ulkoisen elämän alussa.

ÄITI

Valmistaudu lepäämällä

Edessäsi on todennäköisesti vielä muutama tukala viikko malttamatonta odotusta ja fyysisiä vaivoja. Mukavan istuma- tai makuuasennon löytäminen voi olla hankalaa, koska vatsa on nyt sekä suuri että jatkuvasti tiellä. Sinulla saattaa olla myös univaikeuksia. Nukut ehkä rauhattomasti ja heräilet paljon – syynä on elimistösi valmistautuminen lapsen syntymään ja katkonaisiin yöuniin, jotka tämä todennäköisesti tuo tullessaan. Vaikka et yleensä saisi unta keskellä päivää, yritä levätä niin usein kuin voit. Makoile hetki sängyllä ja anna kaikkien pakollisten askareiden olla. Juuri nyt ainoa tärkeä tehtävä on pitää huolta itsestäsi. Vauva ei järkyty, jos nurkissa on pölyä tai olet unohtanut pestä hiuksesi. Jos olet yksi niistä onnekkaista, joilla on ylimääräistä energiaa vielä näin loppuraskaudessa, on parempi käyttää se kävelylenkkiin tai johonkin muuhun, mistä sinulle tulee varmasti hyvä olo. Kuulosteletko jo ensimmäistä aitoa merkkiä siitä, että synnytys on käynnistymässä? Synnytyksen lähestymisestä kertovia merkkejä on useita, mutta vain yksi oire kertoo, että se on oikeasti käynnistynyt: säännölliset supistukset. Kun supistukset ovat jatkuneet muutaman tunnin ja tulevat 3–5 minuutin välein, on aika soittaa synnytyssairaalaan. Jos käytät supistusten välin mittaamiseen sovelluksemme ajastinta, sinun ei tarvitse seurata lukuja itse. Sairaalan henkilökunta kysyy nimittäin aina puhelimessa, kuinka tiheään supistukset tulevat.

KUMPPANI

Hidas odotus

Sinusta voi tuntua, että odottavan aika on nyt todella pitkä. Hyvä vinkki – terveenä pysymisen lisäksi, jotta et ole vaarassa tartuttaa puolisoasi ja pääset mukaan synnytykseen – on keksiä itselleen pientä puuhaa ennen vauvan tuloa. Jos ette ole vielä pakanneet synnytyskassia, se on hyvä hoitaa nyt (Liberon sovelluksessa on kätevä tarkistuslista). Kassin kanssa säätäminen voi nimittäin tuntua vihoviimeiseltä vaivalta, kun supistukset ovat alkaneet. Olitko kaukaa viisas niin, että valmiiksi pakattu kassi on kerännyt pölyä nurkassa jo kymmenen viikkoa? Kurkista vielä sen sisään ja katso, mitä oikeastaan tuli pakattua. Ehkä sinulla on nyt parempi käsitys vauvan koosta ja tiedät, että suloinen koon 48 body onkin liian pieni. Voit myös ehdottaa tekemistä, johon puolisosi voi osallistua, jotta saatte molemmat muuta ajateltavaa eikä teistä tunnu, että kaikki päivät ovat pelkkää odotusta. Emme tietenkään tarkoita vuorikiipeilyä tai ostoskeskuksen hälinässä pyörimistä, vaan esimerkiksi rentoa vierailua hiljaiseen museoon tai rauhallista luonnosta nauttimista – sopivan mittaisia aktiviteetteja, jotka eivät rasita puolisoasi liikaa. Näin hänen ei tarvitse tuntea itseään sidotuksi kotiin kelloa tuijottamaan. Toinen vinkki on valmistella ja pakastaa ruokaa. On todella ihanaa voida keskittyä ihailemaan vastasyntynyttä vauvaa sen sijaan, että pitäisi käyttää aikaa ja energiaa ruoanlaittoon. Vauvan tuijottelu on nimittäin aktiviteetti, johon useimmat vanhemmat voivat käyttää tuntikausia tilaisuuden tullen. No, toki aikaa tarvitaan myös vauvan syöttämiseen, vaipan vaihtamiseen, lohdutteluun, hellittelyyn, kanniskeluun, syöttämiseen, vaipan vaihtamiseen ja niin edelleen. Usein on vaikea tajuta, kuinka paljon aikaa vauva-arki voi vaatia, ennen kuin itse elää sitä. Oliko teidän tarkoitus ostaa uudet lastenvaunut, mutta ette huomanneet, että niillä on pitkä toimitusaika? Älkää vaipuko epätoivoon, sillä ette todellakaan ole ainoita. Usein saatavana on erittäin hyväkuntoisia käytettyjä vaunuja. Lisäksi pikkuinen viihtyy alkuaikoina yleensä paremmin kantoliinassa lähellä vanhemman kehoa kuin yksin lastenvaunuissa. Sen sijaan hyvä turvakaukalo autoon on ensisijaisen tärkeä, etenkin jos aiotte tulla synnytysosastolta autolla kotiin. Jos alat hätääntyä, koska ette ole vielä ostaneet vauvalle kovin paljoa, voit hengähtää helpotuksesta. Lapsi tarvitsee usein vähemmän tavaraa kuin luulisi! Älä myöskään unohda hyödyntää tuttavapiiriäsi. Monet vanhemmat ilahtuvat saadessaan lainata tai lahjoittaa tavaroita muille, kun heidän oma vintiönsä ei enää tarvitse niitä.