week5

Viikko 5

LAPSESI

Kohtu täynnä toimintaa

Alkio, joka kehittyy myöhemmin sikiöksi, on nyt noin neljä millimetriä pitkä. Käsivarsien alut sojottavat kehosta ulospäin kuin pienenpienet nupit. Aivojen aihio on jakautunut kahteen puoliskoon, ja selkäranka alkaa hahmottua. Selkärangan nikamien välissä hermokimput kurottavat selkäytimestä ulospäin. Ne ulottuvat lopulta kaikkialle kehoon. Pian selviää, miten vauva jatkaa kehittymistään. Riippuen siittiön X- tai Y-kromosomista, joko estrogeeni- tai testosteronihormonin eritys alkaa vaikuttamaan vauvan erilaisten sukuelinten kehitykseen.

ÄITI

Positiivinen testitulos?

Jos et ole vielä tehnyt raskaustestiä, alat nyt varmasti aavistella olevasi raskaana – viimeistään kuukautisten poisjäännin perusteella. Jos teet raskaustestin nyt, se on hyvin todennäköisesti positiivinen. Tuntuvatko rintasi jotenkin erilaisilta? Ei ole mitenkään tavatonta, että rinnat kasvavat ja kiristävät hieman, tai että sinua pissattaa tavallista useammin. WC:ssä ramppaaminen liittyy kohtua ympäröivän verenkierron vilkastumiseen ja siihen, että kohtu alkaa kasvaa ja voi painaa hieman virtsarakkoa. Myös normaalia väsyneempi olo, kasvanut näläntunne ja pahoinvointi ovat yleisiä oireita. Eikä ihme, sillä keho tekee täysillä töitä ja käyttää valtavasti energiaa uuden elämän luomiseen! Jos pahoinvointi on kovin rankkaa, syöminen voi itse asiassa parantaa oloa. Syö vain vähän kerrallaan mutta usein. Jos et ole vielä aloittanut foolihappolisän käyttöä, kannattaa aloittaa se nyt ja jatkaa aina 12. raskausviikolle saakka. Nyt voi olla hyvä hetki soittaa neuvolaan ensikäynnin varaamista varten. Neuvolan terveydenhoitajalta saat vastauksia kysymyksiisi, ja halutessasi raskaus voidaan varmistaa neuvolassa uudella raskaustestillä. Jos raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, sinulle tehdään ultraäänitutkimus hedelmöityshoitoklinikalla. Sinun on silti varattava ensimmäinen neuvolakäynti, sillä raskautta seurataan joka tapauksessa neuvolassa.

KUMPPANI

Olkaa yhteydessä neuvolaan

Nyt ehkä tiedätte jo odottavanne lasta. Jos hän on saanut alkunsa IVF-hoidosta, olette toki olleet tilanteen tasalla jo hyvän aikaa. Vanhemmaksi tulo on useimmille mullistava uutinen, johon liittyviä tunteita on vaikea edes tajuta. Erityisen haastavaa tämä voi olla puolisolle, joka ei pääse kokemaan raskauteen liittyviä fyysisiä muutoksia eikä vielä edes näe niitä – mitä nyt yhteinen elokuvailta saa toisen nukahtamaan sohvalle. Kun hankit lisätietoa raskaudesta, sinun on helpompi ymmärtää tapahtumia, kokea olevasi osallisena raskauteen ja ennen kaikkea tukea puolisoasi seuraavien raskaampien kuukausien aikana. Käytännön esimerkki ovat esimerkiksi tarvittavat muutokset: raskauden aikana on vältettävä tiettyjä ruoka-aineita, alkoholi ja nikotiini ovat erityisen haitallisia sikiönkehityksen alkuvaiheessa ja niin edelleen. Passiivinen tupakointi on vaarallista sekä nyt että lapsen syntymän jälkeen. Voitte milloin tahansa soittaa oman paikkakuntanne neuvolaan ensimmäisen käynnin varaamista varten. Jos raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, klinikan lääkäri tekee vielä ultraäänitutkimuksen. Keinohedelmöityksestä huolimatta on kuitenkin varattava aika neuvolaan, koska äitiysneuvolaseuranta on täysin erillään hedelmöityshoidoista.