Trimester 1_Desktop

Raskauden ensimmäinen kolmannes

Kuinka pitkä ensimmäinen raskauskolmannes on? Voiko alkuraskaudessa harrastaa liikuntaa ja mitä lapsen kehityksessä tapahtuu? Lue täältä lisää raskauden ensimmäisestä kolmanneksesta!

Raskausaika jaetaan kolmanneksiin eli trimestereihin. Raskauskolmannesten tarkka pituus viikkoina voi vaihdella hieman eri lähteissä. Karkeasti ottaen kunkin kolmanneksen voi kuitenkin ajatella kestävän noin kolme kuukautta. Ensimmäisellä raskauskolmanneksella tarkoitetaan siis raskauden ensimmäistä kolmea kuukautta eli alkuraskautta. 

Kehittyvää vauvaa kutsutaan oikeastaan ensin alkioksi ja sitten sikiöksi. Me Liberolla puhumme kuitenkin raskauden alusta loppuun lapsesta tai vauvasta.

Miten lapsi kehittyy raskauden ensimmäisellä kolmanneksella?

Suurin osa vauvan rakenteista ja elimistä kehittyy ensimmäisen trimesterin aikana. Sydän alkaa sykkiä, selkäranka muodostuu ja ensimmäisen raskauskolmanneksen lopulla lähes kaikki sisäelimet ovat jo paikoillaan. Lapsi kasvaa alkuraskauden aikana unikonsiemenen kokoisesta luumun kokoiseksi, mutta suurin osa kehityksestä tapahtuu hänen sisällään. Kun raskaus etenee toiselle kolmannekselle, myös suurin keskenmenon riski väistyy – tämä on usein rauhoittavaa tietää.

Mitä kehossani tapahtuu?

Raskauden ensimmäinen kolmannes tuo usein mukanaan väsymystä, pahoinvointia ja hieman tavallista huonompaa unta. Syynä on, että alkuraskaus on ennen kaikkea hormonien myllerrystä. Mieliala voi ailahdella laidasta laitaan. Jokin asia voi tuntua yhtenä päivänä mukavalta ja seuraavana todella ärsyttävältä. Hormonit aiheuttavat monenlaista harmia, kuten väsymystä, rintojen arkuutta ja jatkuvaa pissahätää. Kaikesta huolimatta hormoneilla on kuitenkin tarkoitus: ne auttavat vauvaa ja kohtua kehittymään ja valmistavat (pehmentävät) kehon lihaksia synnytystä varten. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, miksi niiden vaikutukset odottajan vointiin ovat niin yksilöllisiä. Ulkoisilla tekijöillä on luonnollisesti merkitystä, mutta aina niistä ei löydy selitystä. Pahoinvointi on erittäin yleistä raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Moni voi todella huonosti, ja jopa painonlasku alkuraskauden aikana on melko tavallista.

Liikunta raskauden ensimmäisellä kolmanneksella

Liikunnan harrastaminen voi auttaa helpottamaan oloa. Pahoinvointi tai rintojen arkuus ei ehkä katoa kuin taikaiskusta, mutta liikunta raskauden aikana kohentaa usein mielialaa. On kuitenkin tärkeää kuunnella omaa kehoa ja harrastaa vain sellaista liikuntaa, joka tuntuu hyvältä! Sama koskee hierontaa raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Hieronta vähentää lihasjännitystä, rauhoittaa ja rentouttaa, joten jos se tuntuu miellyttävältä, se on hyväksi. Siitä, että hieronta raskauden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana aiheuttaisi keskenmenoja, ei ole näyttöä.

 

Faktantarkistus: Silja Seppänen, kätilö

Jaa artikkeli