week24

Viikko 24

LAPSESI

Vielä hyvin tilaa

Nyt kun raskaus on edennyt yli puolivälin, vauva muistuttaa yhä enemmän vastasyntynyttä lasta. Hän on 31 cm pitkä ja painaa 650 g, ja hänellä on voimakas tarve liikutella jäseniään (kohdussa on vielä hyvin tilaa sätkytellä). Lapsi saa kohdussa tarvitsemansa lämmön, ravinnon ja ärsykkeet. Hän toimii yhä enemmän aistihavaintojen pohjalta: tunnustelee ympäristöään, aistii makuja, kuulee ja reagoi valoon. Vauva voi oppia tunnistamaan lähellään kuuluvia puheääniä ja reagoida niihin syntyessään. Silmät ovat useimmiten kiinni, mutta pienet silmäluomet pystyvät jo räpsymään. Kehityksensä aloittaneet keuhkorakkulat eli alveolit valmistavat nyt niin kutsuttua surfaktanttia. Tämä jatkuu syntymään saakka. Surfaktantti on aine, jonka tehtävänä on pitää keuhkorakkulat avoinna, jotta keuhkot eivät lysähdä kasaan ja liimaannu kiinni, kun lapsi täyttää ne ensimmäistä kertaa ilmalla. Jos vauva syntyisi nyt (yhtenä hyvin harvoista näin varhain syntyvistä pikkukeskosista), hänellä olisi mahdollisuudet jäädä henkiin. Hän tarvitsisi kuitenkin kattavaa hoitoa keskolassa.

ÄITI

Hei uudet rinnat!

Sananen nänneistä ja rinnoista: oletko huomannut, että ne tuntuvat hieman erilaisilta ja verisuonet näkyvät paremmin? Syynä on, että maitorauhaset ovat alkaneet kypsyä. Joskus rinnoista voi jo vuotaa hieman maitoa – tämä ei ole mitenkään epätavallista mutta ei koske läheskään kaikkia. Kyseessä on niin kutsuttu ternimaito eli kolostrum. Tätä kellertävää ja hieman tahmeaa maitoa erittyy raskauden aikana, ja se on erittäin ravinteikasta, jotta vauvan ensimmäiset ateriat olisivat mahdollisimman ravitsevia. Se muuttuu tavalliseksi rintamaidoksi muutaman päivän kuluttua lapsen syntymästä. Jos maitovuodot tuskastuttavat, kaupoista saa rintaliiveihin asetettavia liivisuojia. Näin sinun ei tarvitse kärsiä märistä läiskistä paidassasi. Joskus maitoa voi vuotaa hieman enemmän yöllä, koska nukkuma-asento voi puristaa rintoja. Voit vähentää epämukavuutta nukkumalla pyyhkeen päällä. Vaikka tämä tuntuisi hieman rasittavalta ja haluaisit saada maitovuodot loppumaan, älä yritä lypsää maitoa. Se nimittäin käynnistää maidontuotannon, ja maitoa erittyy vain entistä enemmän. Jos et huomaa rinnoissasi kummempaa eroa tai pelkäät, että ne ovat liian pienet vauvan syöttämiseen, muista, ettei koolla ole tämän kannalta mitään merkitystä. Rintojen suuri tai pieni koko ei vaikuta erittyvän maidon määrään tai siihen, vuotaako maitoa raskauden aikana.

KUMPPANI

Sisarusten valmisteleminen

Onko teillä kotona tulevia isosisaruksia? Siinä tapauksessa mustasukkaisuuden riski on todellinen, etenkin jos tulossa on ensimmäinen pikkusisarus. Ei ole välttämättä kovin hauskaa ajatella joutuvansa jakamaan vanhemmat jonkun muun kanssa – jonkun, jota ei voi edes nähdä tai koskettaa ja jonka kanssa ei voi leikkiä. Lapset kun eivät tiedä, että uusi rakkaus ei vie sydämestä tilaa vaan sydän paisuu niin, että siihen mahtuu rakkautta äärettömästi! Älä odota, että lapsi on yhtä innoissaan uudesta perheenjäsenestä kuin te. Kuuntele hänen tunteitaan, hyväksy ne ja keskustele niistä rakastavasti ja empaattisesti. Kerro myös, että pikkusisarusta ei voi jättää synnytysosastolle, vaikka lapsi sitä luovasti ja rehellisesti ehdottaisikin! Mustasukkaisuus on luonnollista, mutta vanhemman lapsen matkaa voi helpottaa valmistelemalla häntä ja ottamalla hänet mukaan jo raskauden aikana. Anna hänen laulaa vatsalle lempilaulujaan ja kerro, että siellä oleva vauva tunnistaa isosisaruksensa äänen tullessaan maailmaan. Piirtäkää vauvalle kuvia, silitelkää vatsaa ja tunnustelkaa potkuja. Mikäli mahdollista, voitte ottaa isoveljen tai -siskon mukaan neuvolaan kuuntelemaan vauvan sydänääniä. Voitte myös kysyä hänen mielipidettään nimistä, jos olette erityisen uhkarohkeita... Kun vauva on syntynyt ja läheiset tulevat katsomaan häntä, voi olla hyvä pyytää heitä tervehtimään ensin isosisarusta ja juttelemaan hänen kanssaan – ja mielellään tuomaan hänelle jotain pientä juhlan kunniaksi. Hyvä vinkki on paketoida pieniä lahjoja valmiiksi unohdusten varalta.