week34

Viikko 34

LAPSESI

Erottaa valon ja pimeän

Jos lapsi asettuisi vaa’alle, se näyttäisi noin 2,3 kg. Hän on jo 46 cm pitkä, ja hänen jalkaterillään on mittaa 6–7 cm. Sikiökalvojen sisään mahtuu kuitenkin vielä noin litra lapsivettä. Sen suojissa lapsi kuuntelee vatsan kurinaa ja turvallista sydämensykettä. Tästä syystä vauva tahtoo olla mahdollisimman lähellä myös synnytyksen jälkeen: hän tunnistaa äidin kehon turvalliset äänet. Imemisheijaste toimii nyt selvästi. Osa lapsista imee näkyvästi peukaloaan, ja imemisheijasteen uskotaan antavan lapselle lohtua, kun hän on syntynyt. Tällöin vauva voi ilmaista nälkäänsä ja pyytää imettämään viemällä kätensä omin voimin suuhun ja imemällä sitä. Silmät ovat kehittyneet ja pupillit pystyvät laajenemaan ja supistumaan. Jotkut tutkijat uskovat, että lapsi voi jo kohdistaa katseensa. Varmasti tiedetään, että hän erottaa valon pimeydestä ja pystyy siten myös käsittämään päivän ja yön.

ÄITI

Raskausarpia

Nyt vatsasi on todennäköisesti pyöristynyt niin paljon, että aiemmin kuopalla ollut napa voi pullistua pienenä nappulana ulospäin. Se painuu synnytyksen jälkeen takaisin, kun sille on taas tilaa. Entä oletko huomannut tumman viivan, joka kulkee vatsan yläosasta alaspäin? Tämä tumma viiva, niin kutsuttu linea negra, näkyy yleensä sitä selvemmin, mitä tummempi ihosi on. Synnytyksen jälkeen se haalistuu ja häviää useimmilta kokonaan. Myös venytysjuovien tai raskausarpien ilmestyminen etenkin rintojen, vatsan ja takamuksen iholle on yleistä. Niiden määrä vaihtelee perintötekijöiden mukaan, ja vaikka ne eivät yleensä häviä kokonaan, ne haalistuvat kyllä synnytyksen jälkeen. Myynnissä on raskausarpia ehkäiseviä öljyjä ja rasvoja, mutta niiden tehosta ei ole mitään todisteita – yritä sen sijaan suhtautua raskausarpiin merkkeinä uroteosta, josta kehosi on suoriutunut! Vatsan ihon rasvaaminen ja hierominen voi olla joka tapauksessa mukavaa sekä sinulle että vauvalle. Jos olet liittymässä kaksosten vanhempien kerhoon, synnytyksen aika koittaa melko pian. Kaksoset syntyvät yleensä aikaisemmin, koska kahden vauvan kantaminen kuormittaa kohdunkaulaa enemmän. Useimmat kaksoset syntyvät keskimäärin kahdesta kolmeen viikkoa aiemmin kuin yksin kohdussa oleva lapsi, mutta ei ole mitenkään tavatonta synnyttää vieläkin aikaisemmin. Alatiesynnytyksessä kaksoset saattavat putkahtaa maailmaan peräkkäin aivan kuin olisivat jonottaneet kohdusta ulos. Tavallisesti keho päättää kuitenkin viisaasti pitää hieman taukoa ensimmäisen ja toisen lapsen välissä.

KUMPPANI

Tukena synnytyksessä

Ainoa mitä synnytyksistä voi varmuudella sanoa on, että niiden suunnittelu onnistuu harvoin. Olette varmasti saaneet tiedoksi lasketun ajan, mutta vain 5 prosentilla lapsista on tapana pitää siitä kiinni. Valmiita ohjeita ei ole myöskään siihen, miten sinun tulee tukea puolisoasi synnytyksen aikana, kun sen aika lopulta koittaa, sillä kaikki synnytykset ovat erilaisia. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että synnytyksestä ei tule sellaista kuin kuvittelette: moni asia voi muuttua lennossa ja on mahdotonta ennustaa, miltä siinä paikassa ja sillä hetkellä tuntuu. 
Muutamassa asiassa sinä tukihenkilönä – elämäsi tärkeimmässä sivuroolissa – voit kuitenkin auttaa.

Ensinnäkin on hyvä tietää, mitä synnytyssuunnitelmassa tai -toivelistassa lukee, jos puolisollasi on sellainen. Toisekseen sinun on helpompi seurata, mistä kätilö puhuu, jos olet ottanut lukemalla selvää kivunlievityksestä ja synnytysasennoista. Voit toimia matkanjohtajana ja kertoa, mitä tapahtuu ja missä synnytyksen vaiheessa olette (jos tämä voi olla rauhoittava tieto). Usein puoliso saa myös vastata ilokaasusta. Tällöin sinun on neuvottava synnyttäjälle, milloin ja miten hengittää. Tätä ei tarvitse jännittää, sillä sinun ei odoteta osaavan kaikkea tuosta vain. Kätilö näyttää, miten toimia. 
Voit myös auttaa pyyhkimällä hikeä otsalta ja muistuttamalla nesteen juonnista, jos synnytys pitkittyy. (Äläkä unohda, että tarvitset itsekin nesteitä ja energiaa!) Muista, että sinä tunnet puolisosi parhaiten ja tiedät, mistä olette puhuneet ennen synnytystä. Puhu siis hänen puolestaan, jos hän ei jaksa. Kaikkein tärkeintä on olla vierellä pitämässä kädestä ja henkisenä tukena antamassa itseluottamusta. Älä hämmästy, jos puolisosi toivookin yhtäkkiä jotain muuta kuin mistä olette puhuneet aiemmin tai mitä synnytyssuunnitelmassa lukee. Kaikki riippuu täysin siitä, miten hän kokee tilanteen. Noudata siis sitä, mitä paikan päällä sanotaan.