week30

Viikko 30

LAPSESI

Sykähdyksiä vatsassa

Lapsi kasvaa edelleen, ja hänen ihonsa alle kertyy enemmän rasvaa. Tässä vaiheessa hän on yleensä noin 41 cm pitkä ja painaa noin 1,4 kg. Aivot kehittyvät ja kasvavat yhä suuremmiksi. Lisäksi ne rypistyvät mahtuakseen kalloon, ja samalla niiden tyypilliset uurteet ja poimut muodostuvat. Keuhkot ovat nyt lähes täysin kehittyneet, ja lapsen rintakehä nousee ja laskee, kun hän harjoittelee hengitysliikkeitä. Välillä harjoittelu voi aiheuttaa lapselle hikan. Nikottelu tuntuu pieninä nykäyksinä tai sykähdyksinä vatsassa. Nämä tuntemukset toistuvat tulevina viikkoina usein.

ÄITI

Pidä huolta selästä

Enää odotus ei kestä kovin kauaa, ja jos tulossa on kaksoset, se on jo lähes lopussa. Vaikka maalisuora lähestyy, edessä on vielä muutamia viikkoja, jotka ovat sekä fyysisesti että henkisesti usein raskaita. Keho voi tuntua jättimäiseltä, ja mitättömät pikkujutut voivat viedä itkun partaalle. Tämä ei ole lainkaan omituista – onhan takana kolmekymmentä viikkoa vaativan vuokralaisen kanssa. Väsymys ja silloin tällöin esiintyvät harjoitussupistukset vaivaavat monia. Olo voi helpottua, jos pidät päivän aikana pieniä taukoja aina kun mahdollista. Kannattaa myös levätä jalat ylhäällä. Tällaiset pienet asiat voivat parantaa vointia. Yritä kuunnella kehoasi ja ennen kaikkea olla sille lempeä. Jäljellä on vielä kymmenisen viikkoa, jotka vauva aikoo käyttää isoksi kasvamiseen.Tässä vaiheessa moni kärsii häpyliitoksen löystymisestä, kun hormonit pehmittävät niveliä ja luiden liitoskohtia. Löystymisen tarkoituksena on helpottaa synnytyskanavan laajenemista synnytyksen aikana, jotta lapsi mahtuu paremmin tulemaan ulos. Tämä ei tietenkään helpota itse liitoskipuja. Pyydä apua neuvolasta: saatavana on esimerkiksi liitoskipuihin tarkoitettuja vöitä sekä vinkkejä lantion ja nivelten rasituksen keventämiseen arjessa.

KUMPPANI

Pue ajatukset sanoiksi

Mikä kaikki vaikuttaa lapseen kohdussa? Lähes kaikki tulevat vanhemmat miettivät ja murehtivat, onko lapsella kaikki hyvin. Et tietenkään voi aina vaikuttaa puolisosi vointiin tai vaikkapa hänen elintapoihinsa, mikä voi välillä ottaa koville. Se, ettei voi hallita itselleen kovin tärkeää asiaa voi joskus aiheuttaa paljon stressiä. Jos tämä koskee sinua, koeta kertoa tunteistasi ja ajatuksistasi puolisolle tai ystäville. Usein on helpompi rentoutua, kun pään sisällä myllertävät huolet saa puettua sanoiksi. Muista myös, että neuvolasta on saatavana tukea ja apua – ei pelkästään odottajalle, vaan kaikille tuleville vanhemmille.