week19

Viikko 19

LAPSESI

Vauva kuulee sinut

Vauvan elämä kohdussa on hiljaista mutta kaikkea muuta kuin äänetöntä, sillä hänen kuulonsa kehittyy 18. ja 20. raskausviikon välillä. Hän tulee tietoiseksi ympäristön äänistä – suonissa ja napanuoran läpi virtaavasta verestä, sydämen lyönneistä ja suoliston kuplinnasta – mutta myös tietyistä korkeista äänistä, jotka kuuluvat kohdun seinämän läpi. Aivoissa kuulo-, haju-, maku-, tunto- ja näköaistista vastaavat hermosolut erikoistuvat entisestään, ja niiden välille muodostuu monimutkaisia yhteyksiä. Tämän viikon tietämillä lapsen iholle alkaa muodostua paksu rasvakerros, joka suojaa lapsivedeltä. Hieman taikinamaista rasvaa kutsutaan lapsenkinaksi. Suurin osa lapsenkinasta häviää ennen lapsen syntymää, kuten sen alla oleva untuvakarvakin. Myös hammasaiheet, niin maitohampaiden kuin myöhemmin ilmaantuvien pysyvien hampaiden alut, ovat nyt selvästi nähtävissä.

ÄITI

Keskustelua vauvasta ja hyviä neuvoja

Olet varmasti pannut merkille, kuinka paljon muut kyselevät lapsesta ja raskaudesta – jos et, tämä on varmasti pian edessä. Jotkut rakastavat raskaudestaan kertomista ja suunnittelua ja ovat raskauskuplassa kuin kotonaan. Toiset taas eivät jaksa keskittyä mihinkään pahoinvoinnin, väsymyksen ja hormonien myllerryksen vuoksi. Osa myös kokee tavallaan kadottavansa oman minuutensa. Odottava äiti on kuitenkin edelleen sama ihminen, eivätkä muut kiinnostuksenkohteet ja tehtävät ole hävinneet minnekään. Yhtä oikeaa tapaa olla ja tuntea ei ole, eikä kukaan muu voi päättää, miten sinun tulisi suhtautua omaan raskauteesi. Kuuntele omia tunteitasi. Ohjaa keskustelut, hyvää tarkoittavat neuvot ja huomaavaiset kysymykset haluamaasi suuntaan. Luota siihen, että tiedät itse parhaiten, millainen oma raskautesi on ja kuka itse olet odottajana. Kysymysten tulva voi myös saada mahdollisen puolison tuntemaan olonsa ulkopuoliseksi. Onhan hänkin tulossa vanhemmaksi, ja vaikka sinä kannat lastanne, teitä on tässä tilanteessa vähintään kaksi. Jos ympäristön reaktiot saavat olonne epämukavaksi, jutelkaa asiasta. Voitte sopia, että puolisosi ottaa enemmän tilaa keskusteluissa niin ystävien ja perheen kuin terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Sinun ei esimerkiksi tarvitse olla se, joka on parhaiten perillä kaikesta. Yhdessä tiedätte varmasti tarpeeksi!

KUMPPANI

Mukana raskaudessa

On tärkeää haluta ja saada osallistua raskauteen. Sinulla on aivan yhtä voimakkaita lapseen liittyviä tunteita kuin puolisollasikin, vaikka et kannakaan lasta (pääset kyllä tekemään sitäkin noin 21 viikon kuluttua). Usein ympäristön katseet ja huomio voivat kuitenkin kiinnittyä raskaana olevaan. Näin käy etenkin raskauden edetessä, kun kehon muutokset tulevat yhä paremmin näkyviin. Puolisosi saattaa potea erilaisia fyysisiä oireita ja vaivoja, ja kaikki haluavat osoittaa myötätuntoa ja huolenpitoa. Sinun ei ehkä tarvitse kärsiä häpyluuliitoksen löystymiseen liittyvistä kivuista, mutta olet silti tulossa vanhemmaksi ja ajatuksesi ja kokemuksesi ovat tärkeitä. Yksi hyvä tapa tuntea osallistuvansa – ja oikeasti osallistua – on yrittää olla aktiivisesti mukana keskusteluissa. Ota selvää asioista, tuo oma-aloitteisesti esiin, että olet tulossa vanhemmaksi ja esitä kysymyksiä muille, jotka odottavat lasta tai joilla on jo lapsia. Yleensä terveydenhuollossa osataan ottaa sekä odottaja että kumppani huomioon, mutta jos tunnet olosi ulkopuoliseksi, sama vinkki pätee sielläkin: esitä kysymyksiä ja osoita, että huoneessa on useita tulevia vanhempia.