close

Liikaa tai liian vähän äidinmaitoa

Miltä imettäminen tuntuu? Tuntuvatko rinnat pingottuneilta ja aroilta? Vuotavatko ne maitoa? Vai onko ongelma päinvastainen – lapsi vaikuttaa nälkäiseltä ja tyytymättömältä?

On tavallista, että maidontuotanto on liian runsasta ensimmäisten päivien aikana, kun maito nousee rintoihin.

Myöhemmin, ja varsinkin lapsen kasvukausien aikana, rintasi eivät ehkä tuota tarpeeksi maitoa. Ratkaisuna on silloin tihentää imetyskertoja.

Kun rinnat vuotavat ylitse

Kylläpä rinnat vuotavat, aristavat ja kiristävät!
Imettävien rintojesi koko on ehkä sinulle järkytys. Rinnat ovat suurimmillaan juuri ensimmäisten päivien aikana, jolloin maitoa tulee liikaa.  
Muutaman päivän kuluttua maidontuotanto sopeutuu lapsen tarpeiden mukaan ja rintasi pienenevät vähitellen. Kun lapsi ei tyhjennä rintaa kokonaan, elimistö alkaa tuottaa vähemmän maitoa.
Voit lukea myös artikkelin Hyvä alku imetykselle.

Näin vältyt liialta maidontuotannolta 

Voi olla työlästä tietää, että kestää useita päiviä ennen kuin rinnat sopeutuvat lapsen tarvitsemaan maitomäärään. Voi nimittäin olla kivuliasta, jos rinnoissa on liikaa maitoa. Silloin rinnat ovat arat ja pingottuneet, ja lapsen on vaikea saada otetta nännistä. Maidon liikatuotanto lisää myös maitotiehyiden tukkeutumisen vaaraa. 

Näin voit helpottaa vaivoja:  

 • Jos rinnat tuntuvat kireiltä, voit antaa maidon valua toisestakin rinnasta samalla kun imetät lasta. Se helpottaa painetta luonnollisella tavalla.
 • Lämpö voi saada maidon valumaan itsestään. Kokeile seisoa lämpimässä suihkussa niin, että vesi valuu rintojen päälle.
 • Jos saat oireita maitotiehyiden tukkeutumisesta tai rintasi aristavat tai jos lapsi ei osoita kiinnostusta imemiseen, tyhjennä rinta käsin tai rintapumpulla. Älä pumppaa liikaa, ettei maidontuotanto lisäänny.  
 • Herätä tarvittaessa lapsi imemään rintaa, että saat helpotusta ylitäyden rinnan aiheuttamaan kipuun. Muutoin on parasta imettää lapsentahtisesti. Jos voit hyvin eikä sinulla ole vaivoja rinnoista, vaikka ne olisivat täpötäynnä ja vuotavat maitoa, on yleensä paras seurata lapsen rytmiä. Maidontuotanto sopeutuu vähitellen lapsen tarpeiden mukaan.
  Imettäessä rinnat ovat normaalisti pehmeät, eikä niissä ole aristavia kohtia.

Jos sinulla pitemmän ajan on aivan liikaa maitoa, voit mielellään luovuttaa maitoa äidinmaitokeskukseen. Luovutettua maitoa käytetään sitä tarvitseville vastasyntyneille.

Onko maitoa riittävästi?

Monet äidit ovat huolissaan siitä, onko heillä tarpeeksi maitoa.   
Joinakin päivinä tai tiettyinä vuorokauden aikoina lapsi voi olla tyytymätön. Tuntuu kuin lapsi ei saisi tarpeeksi maitoa. Tämä voi joskus pitääkin paikkansa.  
Sanotaan, että äidinmaito on ohuempaa iltaisin ja ettei lapsi sen takia halua päästää irti rinnasta. Voi olla turhauttavaa, jos ei ehdi tehdä muuta kuin imettää. Mutta tämän ansiosta lapsesi ehkä nukkuu hieman pitempään yöllä.

Kasvukauden aikana lapsi tarvitsee enemmän ruokaa

Tiettyinä kausina lapsi kasvaa erityisen paljon. Kasvupyrähdyksien aikana on hyvä imettää lasta tiheään, se edistää myös maidontuotantoa. 
Voi olla vaikea saada maito herumaan kunnolla, jos olet stressaantunut tai huolissasi. Maidontuotantoon vaikuttaa myös se, miten lapsi imee ja miten hyvän imetysotteen lapsi saa.

Voit myös katsoa filmimme imettämisestä.

Näin lisäät maidontuotantoa

Maidontuotannon puute aiheuttaa kieltämättä huolta ja turhautumista. Maito on lapsen ainoa ravinnonlähde. Pyri tässä tilanteessa imettämään mahdollisimman paljon.  
Asetu mukavasti sängylle tai sohvalle, ja aseta lapsi rinnallesi. Sulje mahdollisuuksien mukaan pois ympäristön vaikutteet ja keskity vain imetykseen. Lue lisää siitä miten kumppani voi auttaa imetyksessä

Keinoja maidontuotannon lisäämiseksi: 

 • Tarjoa lapselle rintaa usein.
 • Älä keskeytä imetystä. Anna lapsen itse päättää, milloin ateria on ohi.  
 • Imetä aina kun lapsi halua ruokaa – myös öisin. Kannattaa lukea artikkeli Kuinka usein ja kuinka kauan imetetään.
 • Pidä huolta siitä, että lapsi nukkuu aterioiden välillä eikä nukahda rinnalle. Jos lapsi ei ime rintaa tarpeeksi voimakkaasti ja tehokkaasti, maidontuotanto vähenee nopeasti. Siksi on tärkeää, ettei lapsi ole imetyksen aikana yliväsynyt.   
 • Lepää aina mahdollisuuden tullen ja juo paljon vettä. Imettävän äidin kannattaa juoda vähintään kaksi litraa vuorokaudessa nestetasapainon säilyttämiseksi.
 • Syö itsekin kunnolla ja pidä huolta siitä, että saat joka aterialla proteiineja. Lue lisää imettävän äidin ruokavaliosta.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...