close

Tutista ja peukalosta vieroittaminen

Tutin käyttöön liittyy paljon latautuneita tunteita ja mielipiteitä. Kumma kyllä niitä mielipiteitä tuntuu löytyvän myös aikuisilta, joilla ei ole mitään siteitä lapseen. Tunnustelkaa, mikä teille sopii parhaiten ja pitäkää päähuomio lapsen hyvinvoinnissa.

Jotkut lapset lopettavat tutin käytön itsestään. Ehkäpä he ovat pieniä papupatoja ja puhuminen voittaa tutin syönnin, tai heillä ei ole enää yhtä kova tutin tarve. Lue myös Tutti, imemisrefleksi ja turvallisuus ja Neuvoja tutin ja peukalon imemisestä 

Ei syytä kiirehtiä

Ensimmäisen ikävuoden lopulla lapsen imemistarve yleensä vähenee. Sen vuoksi tämä on otollinen ikä luopua tutista. Asiaa ei tarvitse kiirehtiä, koska lapset ovat yksilöllisiä ja tutti voi edelleen olla lapselle tärkeä turvan lähde. Pitkittynyt tutin käyttö voi kuitenkin vaikeuttaa lapsen artikulaatiota, aiheuttaa hampaistossa purentavirheitä ja lisätä välikorvatulehduksen ilmaantumista. Siksi on järkevää auttaa lasta eroon tutista tai peukalosta kokonaan 1–2 vuoden iässä.

Lapsi mukana suunnittelussa

Ajoita vieroittaminen ajankohtaan, jolloin lapsen elämä on muutoin seesteistä. Esimerkiksi päiväkodin aloittaminen tai pikkusisaruksen syntymä ei ole hyvä ajankohta. Ota lapsi mukaan suunnitteluun, mutta ole itse napakkana. Aluksi voi riittää se, että tutti pannaan päivän ajaksi piiloon ja otetaan esiin vasta levon ja nukkumaanmenon yhteydessä. Tai tuteista voidaan erota kertaheitolla viemällä ne vaikka yhdessä metsään oravanpojille. Varaudu siihen, että ensimmäiset viikot voivat olla hankalia, mutta ei kannata antaa periksi.

Peukalosta vierottaminen vaikeampaa

Peukalosta vierottaminen voi olla vaikeampaa, koska peukalo pysyy aina mukana, mutta ajan kanssa sekin onnistuu. Ehkäpä vanhemmat huolehtivat liikaa. Harvoin teini-ikäiset enää imevät peukaloa tai tutia.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...