Nimiopas

Mikä lapselle nimeksi?

Moni vanhempi ottaa lapsen nimen valinnan suurena vastuuna. Nimen tulisi sopia yhtä hyvin vauvalle kuin kaksivuotiaalle ja kenties tulevaisuudessa myös rokkitähdelle ja eläkeläiselle. Ehkä nimi muodostuu suvussa jo olevista nimistä?

Joskus nimi on päätetty jo ennen syntymää, mutta lapsen syntymän jälkeen saattaakin ajatella, että toinen nimi sopii paremmin uudelle tulokkaalle. Ehkäpä lapselle annetaankin useampi nimi?

Vuoden 2020 suosikkinimet: Aino ja Leo

Aino ja Leo ovat vuonna 2020 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet. Ainon sai ensimmäiseksi etunimekseen 276 tyttöä ja Leo-nimen 356 poikaa.

Ainon jälkeen suosituimmat tyttöjen ensimmäiset etunimet olivat vuonna 2020 Olivia, Sofia, Pihla ja Aada. Pojille useimmin annetut etunimet Leon jälkeen olivat Eino, Oliver, Elias ja Onni. Kaikista tyttöjen saamista nimistä viisi suosituinta olivat Maria, Sofia, Aurora, Olivia ja Emilia. Viisi suosituinta poikien nimeä olivat Juhani, Olavi, Johannes, Mikael ja Oliver.

image

Vuonna 2020 syntyneiden lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet

 

Tytön nimet: Pojan nimet:
1. Aino (276) 1. Leo (356)
2. Olivia (252) 2. Eino (335)
3. Sofia (244) 3. Oliver (326)
4. Pihla (239) 4. Elias (323)
5. Aada (237) 5. Onni (308)
6. Eevi (227) 6. Väinö (281)
7. Isla (226) 7. Noel (264)
8. Lilja (220) 8. Eeli (228)
9. Helmi (216) 9. Toivo (224)
10. Ellen (206) 10. Leevi (207)

Millainen etunimi voi olla?

Hyväksyttävät etunimet määrätään Suomen nimilaissa. Etunimiä voi olla enintään neljä. Etunimeksi ei voi antaa merkitykseltään sopimatonta nimeä eikä pojalle tytönnimeä tai tytölle pojannimeä. Etunimenä ei myöskään voi olla ilman erityistä syytä nimi, joka ei muodoltaan tai kirjoitustavaltaan vastaa kotimaista nimikäytäntöä. Myös sukunimen antaminen etunimeksi on kielletty. Lapselle ei saa myöskään antaa ensimmäiseksi etunimeksi samaa nimeä kuin tämän sisaruksella tai sisaruspuolella jo on.

Näin nimi saadaan

  • Kätilö laatii ilmoituksen lapsen syntymästä ja lähettää sen verovirastoon, jossa äiti on kirjoilla.
  • Lapsen syntymä kirjataan väestörekisteriin ja lapsi saa henkilötunnuksen.
  • Vanhemmat saavat vahvistuksen siitä, että lapsi on kirjattu väestörekisteriin ja että hänelle on annettu henkilötunnus. Lisäksi vanhemmat saavat lomakkeen, johon he merkitsevät lapsen kaikki nimet.
  • Vanhempien on lähetettävä ilmoitus lapsen nimestä kolmen kuukauden kuluessa.

Eri sukunimet

Jos vanhemmilla on eri sukunimet, seuraavaa sovelletaan yleisesti: Voitte valita, kumman sukunimen annatte lapselle. Toinen lapsi saa saman sukunimen kuin ensimmäisenä syntynyt. Jos ilmoitusta ei tehdä, lapsi saa äidin sukunimen.

Lähteet: Digi- ja väestötietovirasto www.dvv.fi, Kotimaisten kielten keskus www.kotus.fi

image
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...