close

Kaksoset ja miten tuetaan molempien kehitystä

Joskus on ajateltu, että kaksoset on parasta erottaa toisistaan ja panna koulussa eri luokkiin tai että heidän välilleen on muulla tavalla luotava välimatkaa. Ei kuitenkaan ole olemassa mitään tutkimusta, joka osoittaisi yksiselitteisesti, että erottaminen olisi lapsille parempi vaihtoehto.

Toivotaan usein että sisarukset leikkivät enemmän yhdessä, oppivat olemaan sovussa ja luomaan rakastavan suhteen toisiinsa. Ylipäänsä on hyvä, jos kaksoset saavat olla aivan kuten muutkin sisarukset. Heillä voi olla todella paljon iloa toisistaan ja aina kaveri lähellä.

Kaksoset ovat sekä sisaruksia että yksilöitä ja he voivat joskus riidellä tai heillä voi olla huono kausi. Silloin on hyvä luoda vähän väljyyttä kaksossuhteeseen, sama koskee muitakin suhteita sisarusten, kavereiden, muiden lasten ja vanhempien kesken.

Omaa aikaa vanhemman kanssa

On ehkä yleisempää, että kaksoset saavat vähemmän kahdenkeskeistä aikaa vanhempien kanssa kuin muut sisarukset. Tämä on hyvä pitää mielessä, ja muistaa antaa kaksosille joskus vähän omaa aikaa yhden tai molempien vanhempansa kanssa.
On mukava käydä kävelyllä, pelata pelejä tai leipoa jotain yhdessä vanhemman kanssa ilman sisarusta. Tämä antaa sinullekin tilaisuuden kuunnella yhtä lasta kerrallaan ja seurustella tämän kanssa.

Omat yksilönsä

On tärkeä muistaa, että vaikka kaksoset olisivatkin samannäköisiä, heihin tulee suhtautua yksilöinä. Kaikki lapset haluavat tulla kohdatuiksi ja nähdyiksi juuri sellaisina kuin ovat, erilaisuuksineen, samanlaisuuksineen, ajatuksineen ja tarpeineen. Kaikki kaipaavat hyvää kohtelua.

Kaksosten sisarukset

Jos kaksosilla on vanhempia sisaruksia, heidät on hyvä ottaa alusta alkaen mukaan lastenhoitoon. Antakaa heidän hoitaa kaksosia ja seurustella heidän kanssaan. Toisaalta kaksosia imettävä äiti tarvitsee varmaan apua imetyksen aikana, toisaalta on hyvä että sisarukset luovat suhteen toisiinsa. Kaksoset voivat luoda aivan erityisen kontaktin toisiinsa ja silloin on hyvä, jos muut sisarukset ovat jo alun alkaen mukana, että heistäkin tulee kaksosille tärkeitä.

On myös hyvä, jos väsynyt vanhempi saa useamman sisaruksen rauhoittumaan esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa. Kun kaksoset ovat muutaman kuukauden ikäiset, he voivat olla mukana kuulemassa vanhemman sisaruksen iltasatua. Jos käy hyvin, niin kaikki kolme nukahtavat.

Faktaa kaksosista

1-3 prosenttia kaikista synnytyksistä on kaksossynnytyksiä. Noin 1/3 syntyvistä kaksospareista on samanmunaisia, 1/3 on samaa sukupuolta olevia kaksimunaisia ja 1/3 eri sukupuolta olevia kaksimunaisia kaksosia.
Kun kaksi siittiötä hedelmöittää kaksi munasolua, syntyy kaksimunaiset eli epäidenttiset kaksoset. Tässä tapauksessa kaksoset saavat eri geeniperinnön, koska äidin eri munasolu sulautuu yhteen isän eri siittiöiden kanssa. Kaksimunaiset kaksoset eivät periaatteessa muistuta toisiaan sen enempää kuin sisarukset yleensä.

Samanmunaiset kaksoset kehittyvät niin, että siittiösolu hedelmöittää munasolun ja hedelmöitynyt munasolu jakautuu. Syntyvillä lapsilla on identtinen geeniperintö ja he ovat hyvin toistensa kaltaisia. Yleensä sanotaan, että noin 30 prosenttia Suomessa syntyvistä kaksosista ovat samanmunaisia ja 70 prosenttia kaksimunaisia. Synnyttäjien keski-iän nousu lisää myös kaksimunaisten kaksosten osuutta.

Kaksossynnytysten määrä vaihtelee paljon eri kansojen välillä. Aasialaisilla syntyy vähemmän kaksosia kuin länsimaisilla ja mustalla väestöllä syntyy paljon enemmän kaksosia. Ei tiedetä syytä siihen, miksi hedelmöitynyt munasolu eli alkio jakautuu ja syntyy samanmunaiset kaksoset. Samanmunaiset kaksoset ovat geneettisesti sataprosenttisesti samanlaisia mutta heidän fyysinen ja psyykkinen tilansa eroaa. Tämän eron uskotaan johtuvan ympäristön vaikutuksesta.

Lue lisää kaksosista

Kaksosten imetys
Onko tulossa kaksoset?

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...