twins-and-how-to-help-them-both-develop-optimally_id191_image

Kaksoset – miten tukea molempien kehitystä?

Ulkoa kuin kaksi marjaa, sisältä kuin yö ja päivä? Tai kenties päinvastoin. Mikä on paras tapa tukea kaksosten kehitystä? Tästä artikkelista saat tietoa kaksosten kehittymisestä ja vinkkejä, joilla autat heitä kukoistamaan.

Yleensä toivotaan, että sisarukset tahtovat leikkiä yhdessä, oppivat olemaan sovussa ja luovat rakastavan suhteen toisiinsa. Sama koskee suurimmaksi osaksi myös kaksosia, sillä heille on hyväksi saada olla kuten muutkin sisarukset. Heille voi olla paljon iloa toisistaan, ja on mukavaa, kun kaveri on aina lähellä. On silti hyvä pitää mielessä, että vaikka kaksosten oletetaan automaattisesti olevan läheisempiä kuin muiden sisarusten, näin ei välttämättä ole.

Tulisiko kaksoset erottaa toisistaan arjessa?

Aiemmin ajateltiin, että kaksoset olisi hyvä erottaa toisistaan ja panna koulussa eri luokkiin tai muutoin luoda etäisyyttä heidän välilleen. Mitään selkeää näyttöä siitä, että erottamisesta olisi lapsille hyötyä, ei kuitenkaan ole. Paras lähestymistapa on yleensä suhtautua kaikkiin lapsiin yksilöinä, vaikka heitä olisi odotettu yhtä aikaa. Tämä onnistuu, vaikka lapset olisivat suureksi osaksi yhdessä.

Kaksoset ovat paitsi sisaruksia, myös yksilöitä. On luonnollista, että he riitelevät tai tulevat välillä huonommin toimeen. Tällöin voi olla hyvä luoda hieman väljyyttä kaksossuhteeseen. Sama konsti pätee itse asiassa muihinkin ihmissuhteisiin – kaikkiin sisarussuhteisiin, kaverisuhteisiin sekä suhteisiin muihin lapsiin ja vanhempiin.

Omaa aikaa vanhemman kanssa

Helposti käy niin, että kaksoset saavat muita lapsia vähemmän kahdenkeskistä aikaa vanhemman kanssa. Tämä on hyvä pitää mielessä, ja muistaa antaa kaksosille välillä omaa aikaa yhden tai molempien vanhempien kanssa. Suuria suunnitelmia ei tarvita, vaan lapsista voi olla mukavaa esimerkiksi käydä kävelyllä, pelata jotain peliä tai leipoa yhdessä vanhemman kanssa ilman kaksoissisarusta. Näin lapsi saa hetken nauttia vanhemman jakamattomasta huomiosta. Samalla sinäkin saat tilaisuuden kuunnella yhtä lasta kerrallaan ja seurustella tämän kanssa.

Kaksoset ovat yksilöitä

Kuten todettu, on tärkeää nähdä kaksoset yksilöinä, vaikka he olisivat samannäköisiä. Sitä he nimittäin ovat. Kaikilla lapsilla on tarve tulla kohdatuksi ja nähdyksi juuri niin erilaisina ja samanlaisina kuin he ovat, omine ajatuksineen ja tarpeineen. Jokainen kaipaa myötätuntoa ja arvostusta.

Älä vertaile kaksosia

Kaksosia tekisi joskus helposti mieli verrata toisiinsa, mutta on tärkeää pyrkiä välttämään sitä. Kun kaksi lasta on syntynyt samanaikaisesti, on ehkä helppo todeta, että toinen on oppinut jotain ennen toista – mutta kun lapsi kasvaa, jatkuva vertailu voi olla raskasta. Pidemmän päälle voi alkaa tuntua inhottavalta kuulla olevansa ”ujo kaksonen” vain siksi, että sisko on tomerampi, tai ”pitkä kaksonen” vain siksi, että itse on hitusen veljeä pidempi. Tämä koskee etenkin asioita, joita ympäröivät ihmiset tai yhteiskunta arvottavat.

Vinkkejä, miten kohdata kaksoset yksilöinä
On monia tapoja saada kaksoset tuntemaan, että heidät nähdään yksilöinä eikä yksikkönä. Tässä hyviä vinkkejä:

  • Puhu kustakin lapsesta hänen omalla nimellään.

  • Pyydä myös varhaiskasvatuksen henkilökuntaa, naapureita, ystäviä ja sukulaisia käyttämään nimiä.

  • Auta muita erottamaan lapset toisistaan: pue heille erilaiset vaatteet ja valitse erilaiset kampaukset.

  • Rohkaise ja painota kaksosten eroavaisuuksia mutta varo samalla vertaamasta heitä turhaan.

  • Auta lapsia löytämään omia kavereita, kiinnostuksenkohteita ja ideoita.

  • Anna lasten viettää pienestä pitäen välillä aikaa erillään.

Kaikki ovat tietysti erilaisia, ja sama ratkaisu ei välttämättä toimi kaikille kaksospareille. Koeta löytää lähestymistapa, joka on lapsille mieluinen. Kuuntele herkällä korvalla, kokevatko he, että heitä pidetään omana itsenään.

Kaksosten sisarukset

Ei ole mitenkään tavatonta, että kaksoset hitsautuvat tiiviisti yhteen. Jos perheessä on muita lapsia, kannattaa panostaa siihen, että kaikki sisarukset rakentavat läheisen suhteen toisiinsa. Jos kaksosilla on isosisaruksia, heidät on hyvä ottaa mukaan alusta alkaen. Anna heidän halutessaan auttaa kaksosten hoidossa ja viettää aikaa näiden kanssa. Kenties apua tarvitaan vaikkapa kaksosten imetykseen – isosisarus voi hakea lasillisen vettä tai viihdyttää toista vauvaa, kun toisen vaippaa vaihdetaan. Kun vanhemmat sisarukset saavat osallistua alusta saakka ja heistä tulee kaksosille tärkeitä, heidän itsetuntonsa ja sisarussuhde vahvistuvat.

Lisäksi väsyneelle vanhemmalle voi olla helpottavaa saada koko katras rauhoittumaan samalla kertaa esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa. Kun kaksoset ovat muutaman kuukauden ikäisiä, he voivat olla mukana kuuntelemassa isosisaruksen iltasatua. Jos sinulla käy tuuri, mukava yhteinen hetki saa kaikki kolme nukahtamaan!

Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi

Jaa artikkeli

Artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua