close

Hyvinvointi vastasyntyneen vanhempana

Vanhemmaksi tuleminen on ihmeellistä mutta toisinaan myös rankkaa. Tuoretta vanhempaa kehotetaan nauttimaan vauvakuplasta. Entä jos alkuaika vauvan kanssa ei tunnukaan erityisen mukavalta? Haastattelimme Helga Johnsson Wennerdalia ja Clara Zellerothia, jotka ovat psykologeja, vanhempia ja vanhemmille suunnatun hyvinvointioppaan kirjoittajia. Pyysimme heiltä parhaat ohjeet, miten voida paremmin pikkulapsen vanhempana.

Kun alku tuntuu raskaalta

Alkuaikaa vastasyntyneen kanssa pidetään monesti unelmaisen ihanana, mikä ei aina vastaa todellisuutta. Jos elo vauvan kanssa ei sitten olekaan pelkkää unelmaa, vanhempi voi ahdistua.

– Yleensä vanhemmuus on oma valinta, jota on innolla odottanut. Siitä huolimatta vanhemmuus ei kuitenkaan aina ole ruusuilla tanssimista. Vaikka rooli vanhempana voi joskus tuntua raskaalta, se ei tarkoita, etteikö vanhempi rakastaisi lastaan tai huolehtisi lapsestaan. Näillä asioilla ei ole keskenään mitään tekemistä. Ympäristöllä saattaa olla vääristynyt kuva siitä, minkälaista vastasyntyneen kanssa on. Esimerkiksi jo isompien lasten vanhemmat saattavat muistaa vain hyvät hetket ja ovat unohtaneet, kuinka rankkaa aluksi voi olla, Clara sanoo.

Kun alku vauvan kanssa verottaa voimia, omista tunteista kertominen ja uupumuksen näyttäminen voi auttaa.

– Kerro tunteistasi kumppanillesi tai läheiselle ystävällesi. Voi olla vaikea ymmärtää tilannetta, jos ei itse ole ollut vauvan kanssa kotona kaiket päivät. Huolehdi itsestäsi erityisen hyvin. Jos elämäntilanne koettelee, tee harvoista mukavista hetkistä entistäkin mukavampia. Kohtele itseäsi kuin ystävää, joka voi huonosti, Helga neuvoo. 

Yritä olla reagoimatta tunteisiisi. Älä tuomitse tai arvota niitä, vaan hyväksy ne ja uskalla jäädä tunteeseen – se menee usein ohi.”

Uskalla hyväksyä tunteesi ja unohda edustaminen

Osalle vanhemmista alku on ongelmaton, mutta kaikki eivät suinkaan ole samaa mieltä.

–  Tuore vanhempi kokee paljon erilaisia tunteita. Yritä olla reagoimatta tunteisiisi. Älä tuomitse tai arvota niitä, vaan hyväksy ne ja uskalla jäädä tunteeseen – se menee usein ohi. Helposti alkaa ajatella, että ”näin ei saisi tuntea”, mikä johtaa vain syyllisyyteen ja häpeään, Clara selittää. 

Ennen lapsen syntymää on tavallista haluta suunnitella, miten vanhempana käyttäytyy ja tuntee. Se ei kuitenkaan auta rentoutumaan, vaan luo lisää paineita. Asiat sujuvat harvoin suunnitelmien mukaan. On vaikea ennustaa, mitä tapahtuu ja miten reagoi. Vaikka olisikin tottunut selviämään, sinnittelemään ja pitämään ohjat käsissä, lapsen syntymä voi muuttaa kaiken. Vältä suunnittelemasta liikaa ja heittäydy vanhemmuuteen avoimin mielin – unohda edustaminen.

”Kaikenlaiset muutokset vaikuttavat meihin, esimerkiksi muutto ja työpaikan vaihto. Se, että lapsen saaminen vaikuttaa väliaikaisesti mielialaan, on ymmärrettävää ja täysin normaalia.”

Tunteet ovat usein ohimeneviä

Ei ole poikkeuksellista, että tuore vanhempi tuntee niin onnea, ahdistusta kuin epätoivoakin. Tutkimusten mukaan vanhemmaksi tuloa seuraa usein kokemus elämänlaadun huonontumisesta.

– Ei mikään ihme. Kyseessä ei ole välttämättä masennus, vaan pikemminkin ohimenevät tunteet kuten stressi ja identiteetin löytämisen vaikeus. Kaikenlaiset muutokset vaikuttavat meihin, esimerkiksi muutto ja työpaikan vaihto. Se, että lapsen saaminen vaikuttaa väliaikaisesti mielialaan, on ymmärrettävää ja täysin normaalia, Helga korostaa.

Synnytyksen jälkeinen masennus

Synnytyksen jälkeinen masennus huolestuttaa monia tuoreita vanhempia. On tärkeää, että varoitusmerkit otetaan vakavasti, mutta joskus huoli synnytyksen jälkeisestä masennuksesta aiheuttaa itsessään ahdistusta. Alakulo ei aina viittaa masennukseen. Lue lisää alakulosta ja synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, jotka voivat ilmetä myös kumppanissa.

Lue myös, miten vanhempi voi saada lisää itsevarmuutta täältä: Miten vahvistaa itseluottamustaan vanhempana

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...