Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Elämä synnytyksen jälkeen

Yhdeksän kuukauden odotus on vihdoin ohi ja synnytys takanapäin. Kuin ihmeen kaupalla kivut ovat poissa ja lapsesi lepää käsivarsillasi. Tunnet ehkä onnea, kiitollisuutta, iloa, väsymystä ja jopa järkytystä – tai kaikkia näitä tunteita yhtä aikaa.

Synnytyksen jälkeinen olotila vaihtelee. Joillakin äideillä voi kestää päiviä tai viikkoja ennen kuin he todella kiinnittyvät lapseensa. Toisilla se tapahtuu välittömästi. Kaikki vaihtoehdot ovat ihan yhtä hyviä.
Lapsesi varmasti tarkastelee sinua uteliaana. Hän tunnistaa äänesi, mutta näette toisenne ensimmäisen kerran.

Iho ihoa vasten

Heti synnytyksen jälkeen monet lapset ovat pirteitä ja valppaita, koska he ovat täynnä adrenaliinia. Mutta jos synnytys on ollut pitkä ja väsyttävä, lapsesi nukahtaa jo pelkästä uupumuksesta. Lapsi ehkä tarvitsee hetken aikaa toipuakseen. Sen jälkeen lapsi todennäköisesti haluaa ruokaa, paljon läheisyyttä ja ihokontaktia. Lue mielellään neuvot siitä, miten imetykselle saa hyvän alun.

Vastasyntynyt

Kymmenen sormea ja kymmenen varvasta. Syystä tai toisesta on tapana laskea, että kaikki täsmää. Avaamme varovasti pikkuruiset kädet nyrkistä ja ihmettelemme, miten ne voivatkaan olla niin pienet.
Lapsen pää muotoutuu synnytyksessä hieman pitkulaiseksi – tämä johtuu siitä että lapsi on työntynyt ahtaan synnytyskanavan läpi. Ei syytä huoleen, pää pyöristyy vähitellen.

Lapsen iho on hieman punertava ja rosoinen ja kasvoissa voi siellä täällä olla näppyjä. Ne häviävät muutamassa päivässä. Lapsen kädet voivat olla hieman sinisen harmaat, koska verenkierto ei vielä toimi kunnolla. 

Lue Vastasyntynyt päästä varpaisiin-artikkeli, niin saat mm. tietää, miksi lapsen jalat ovat hieman kylmät ja miksi lapsen rintarauhasista voi erittyä vähän maitoa. Vauvanhoito-artikkelissa on paljon hyviä vinkkejä lapsen napatyngän, korvien ja kynsien hoidosta. Täältä löydät vinkkejä miten selviydyt WC-käynneistä parhaiten synnytyksen jälkeen.

Tue lapsen päätä

Lapsellasi on vielä paljon työtä edessään. Hänen on esimerkiksi kehitettävä lihasvoimiaan. Juuri nyt lapsi ei edes kykene kannattamaan päätään, koska pää on liian suuri ja painava suhteessa muuhun vartaloon. Muista aina tukea lapsen päätä, kun nostat lasta tai pidät häntä sylissäsi.
Pidä lasta lähelläsi, iho ihoa vasten. Se auttaa käynnistämään maidontuotannon ja antaa lapselle rauhallisen ja turvallisen olon. 

Kotiin uuteen arkipäivään

Alkuaika kotona voi tuntua oudolta ja täysin uudenlaiselta. Ota vastaan kaikki mahdollinen
apu – se on tarpeellista ensimmäisinä päivinä kotona pienen vauvan kanssa

Pitkän fyysisen ja psyykkisen rasituksen jälkeen olet muuttunut, ja niin on myös vartalosi. Alavatsan kudokset paranevat nopeasti. Pian kaikki tuntuu taas normaalilta ja kun aika on sinusta oikea, voitte jälleen nauttia yhteiselämästä

Liikuntana riittää aluksi pelkkä kävely. Vähitellen voit lisätä harjoituksia. Muista aloittaa lantionpohjan harjoitukset heti synnytyksen jälkeen, että vältyt virtsankarkailulta. Lue myös artikkeli liikunnasta synnytyksen jälkeen.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...