close

Vastasyntyneen heijasteet

Jos vastasyntynyt lapsesi hymyilee, se saattaa olla pienten lasten refleksi. On kuitenkin tärkeää, että hymyilet lapselle takaisin.

Terveillä lapsilla on syntyessään joitakin heijasteita, jotka voidaan laukaista tiettyjen ärsytysten avulla. Tämä on yksi tapa tarkistaa, että lapsen hermojärjestelmä toimii normaalisti. 

Lue myös: Lapsen motorinen kehitys 0–18 kuukauden iässä ja Vauvauinti

Heijasteet eli refleksit
Kätilö ja lastenlääkäri tutkivat vauvan heijasteet heti syntymän jälkeen. Osa heijasteista katoaa iän myötä.

• Säpsähdysheijaste eli Moron heijaste:
Jos annat lapsen pään pudota hieman taaksepäin käsiäsi vasten niin, että lapsi tuntee putoavansa, tämä reagoi tekemällä käsillään äkillisen, syleilyotetta muistuttavan laajan kaaren. Moron heijaste on vanha ja alkukantainen heijaste, jonka tehtävänä oli saada lapsi tarttumaan kiinni äitiinsä. Heijaste häviää yleensä 3 kuukauden ikään mennessä.

• Tarttumisheijasteet:
Jos koskettaa sormella lapsen kämmentä tai jalkapohjaa, lapsi tarttuu siihen sormillaan tai varpaillaan.

• Kävelyheijaste:
Kävely vaikuttaa olevan alun alkaen täysin kehittynyt vietti. Jos pidät vastasyntynyttä niin, että tämän jalat hipaisevat alustaa, lapsi nostelee jalkojaan ja ikään kuin kävelee. Heijaste häviää muutaman viikon kuluttua. Kävelemään oppiminen 10–12 kuukauden iässä on jatkokehitystä.

• Etsimis- ja imemisheijaste:
Lapsi osoittaa selkeästi haluavansa rinnalle, tekee imuliikkeitä huulillaan, panee sormet suuhunsa tai aukoo suutaan ja etsii suullaan.

• Puremisheijaste:
Tulee esiin kun imeväisikäisen ientä kosketetaan tai painetaan vaikka lusikalla. Puremisheijaste häviää syömisen lisääntyessä puolen vuoden ikään mennessä.

• Nielemisheijaste:
Nielemisrefleksi eli Laryngeal ChemoReflex (LCR) on suojeluheijaste, joka sulkee muun muassa kurkunpään, kun vettä tai muuta nestettä joutuu nieluun. Heijasteeseen kuuluu myös käsi- ja jalkaliikkeitä, jotta pienetkin lapset saavat apua noustakseen vedenpintaan.

• Räpäysheijaste:
Räpäysheijaste eli trigeminusheijaste aktivoituu, kun nenän ja otsan alue joutuvat kosketuksiin veden kanssa.

• Kasvoheijaste:
Aktivoituu kun kasvot joutuvat kosketuksiin veden kanssa, sekin estää veden joutumista hengitysteihin.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...