how-the-senses-and-your-babys-brain-develop_id131_image

Så utvecklas sinnena och barnets hjärna

Spädbarnets alla sinnen är vidöppna och de tidigaste erfarenheterna lägger grunden för barnets fortsatta utveckling. Alla intryck påverkar barnet, men även sömn och kost.

Alla barnets sinnen fungerar från födseln, och en rad reflexer. Det betyder inte att barnet föds med medvetenhet och insikt över det som sker. Det krävs erfarenhet och utveckling för att förstå en upplevelse. Det är en bra anledning att vänta med TV-tittande.

Smak och lukt

Visste du att barnet kan känna igen smaken av sådant som mamman ätit under graviditeten i bröstmjölken, vid amningen?
Ända från det att barnet är alldeles nyfött kan det känna lukter. Det kan faktiskt sniffa sig fram till bröstvårtan och den livgivande mjölken där, om det får lite tid på sig. Barnet lär sig snabbt känna igen sin förälders lukt.
Prova att låta bebisen få somna på en tröja som bär din doft. (Skrymmande, lösa plagg och annat ska dock inte ligga i barnets säng medan det sover på grund av risken för kvävning eller plötslig spädbarnsdöd).

Känsel

Känsligheten för beröring utvecklas tidigt. Ditt barn upplever minsta nyans i sättet du tar i det och håller om det på. Smek den lena huden, och håll gärna barnet hud mot hud så ofta det går. Det finns en mängd fördelar med det, så som att barnet håller värmen bättre, får lättare att amma, blir lugnare och håller ett jämnare blodsocker.

Hörsel

Hörseln fungerar redan vid födseln men fortsätter att utvecklas några veckor därefter. Barnet verkar tycka bäst om ljusa röster, vilket kanske är anledningen till att vi automatiskt pratar med lite ljusare röst när vi gosar med ett spädbarn.
Vi människor har svårt att uppfatta sådana ljud som vi aldrig hört som spädbarn, som inte finns i föräldrarnas språk. Det kan vara en förklaring till varför det är så knepigt att lära sig vissa ljud i ett nytt språk senare i livet.
Prata mycket med ditt barn. Det älskar din röst - och mår bra av att höra den! Berätta vad du gör medan du byter blöjan, sjung en välbekant visa, gör spännande ljud. En mer uppmärksam och nyfiken lyssnare är svårt att hitta.

Syn

Nyfödda barn uppfattar ljus, färger och ansiktsuttryck. Men bebisen är ännu översynt och ser lite suddigt. Bäst ser barnet än så länge på 20 centimeters håll - vilket råkar vara avståndet till ditt ansikte när det ligger i din famn. Tänk att allt är så väl uträknat!
Från det att barnet är ett par dagar gammalt brukar det kunna se dig djupt i ögonen. Förhoppningsvis börjar nu en process av växande tillit och början till en trygg anknytning.
Om du ser ett leende i ditt nyfödda barns ansikte så handlar det troligtvis om en spädbarnsreflex. Först efter flera veckor kan barnet ge dig ett svarsleende som svar på er ögonkontakt, ett så kallat socialt leende. Om ytterligare några veckor kan barnet börja le av sig självt bara det får syn på dig, den andra föräldern eller sitt syskon.
Under de första levnadsveckorna kan barnet titta på dig och härma dina ansiktsuttryck. Det är en förmåga som försvinner vid 1-2 månaders ålder men kommer tillbaka igen efter cirka ett halvår.
Prova att göra en överdriven grimas, eller att sträcka ut tungan medan du tittar på barnet. Kanske gör barnet exakt detsamma! Ofta sker reaktionen med lite fördröjning eftersom barnet ännu inte tränat upp sin förmåga att kommunicera.

Under sömnen sorterar hjärnan dagens intryck

På natten vilar kroppen. Intrycken utifrån minskar. Och när sinnena inte behöver jobba så hårt tar hjärnans inre över nattskiftet. Då finns det energi över för dess utveckling.
Under sömnen är det lilla barnets hjärna som allra mest aktiv. För att sortera upp intryck och samla minnen måste den skapa obegripligt många nya kopplingar, synapser, mellan hjärnans nervceller. Varje ny erfarenhet måste organiseras genom nya kopplingar för att bli begriplig.
Barns hjärnor utvecklas verkligen i en rasande fart, med nybildning av upp till 1 miljon synapser - i sekunden!

Omega-3-fetter är bra för hjärnan

Det finns vissa typer av fleromättat fett som är viktiga för utvecklingen av barnets hjärna och för synen. De bästa så kallade omega-3-fettsyrorna finns i fet fisk. Barn som inte äter fisk kan få omega-3 från rapsolja, eller från sådant margarin som innehåller rapsolja. Valnötter och linfröolja innehåller också en hel del omega-3.
En allsidig kost är annars det viktigaste när barnet börjar äta riktig mat. Svenska barn har i regel inga problem med att få i sig de näringsämnen som behövs för hjärnans utveckling.

En lagom mängd intryck hjälper hjärnan

Små barn som blir extremt understimulerade kan drabbas av defekter som syns då man röntgar hjärnan. Men för mycket oavbruten stimulans kan också vara negativ, och är betydligt vanligare bland västerländska bebisar och barn.
Framåtvända barnvagnar har kritiserats för att ge barnet onödigt många intryck utan att de kan ”stämma av” dessa mot förälderns reaktion, eftersom de faktiskt inte ser sin förälder alls då. Små barn kan ju inte själva bedöma vad som är farligt, oroande eller bara roligt – de tittar normalt genast på dig, dess guide och beskyddare, när det händer något oväntat.
När barnet blir trött av stimulering och lek vänder det antingen bort huvudet, gapar, gråter eller blir oroligt.

Skippa tv-tittandet före 2 års ålder

Kanske får du lugn och ro en stund om du sätter en 1-åring framför tv:n. När barnet väl sitter där har det svårt att värja sig för strömmen av fortsatta intryck. Klipp och zoomningar är förvirrande för det lilla barnets hjärna, särskilt eftersom djupseendet ännu inte utvecklats och blicken lätt flackar över skärmen.
TV-tittande på egen hand ger inte heller barnet någon chans till samspel och anknytning på samma sätt som om ni leker eller tittar i en bok tillsammans.

En relativt etablerad uppfattning är idag att barn under 2 år inte bör se på tv alls. Många barnläkare rekommenderar max en timme per dag för barn mellan 2 och 5 års ålder.

Jaa artikkeli