close

Pottaharjoittelu ja vaippojen käytön lopettaminen

Milloin on aika panna vauva potalle? Lapset oppivat yleensä hallitsemaan rakkoaan noin 1,5‒2 vuoden iässä. Rakon hallinta on vaipasta eroon pääsemisen perusedellytys.

Sen vuoksi potta kannattaa ottaa esiin vasta sitten, kun taito on kypsynyt ja lapsi osoittaa kiinnostusta asiaan. Ajankohta on tietysti yksilöllinen; lapset ovat erilaisia ja tämä kuuluu heidän kehitykseensä. Sanotaan että kolmikuukautinen vauva pissaa useammin kuin kerran tunnissa. Kolmivuotias pissaa kerran joka toinen tunti, vaikka tämäkin on tietysti yksilöllistä.

Pottaharjoittelu on myös aivoharjoittelua

Lasten osalta on kysymys sekä aivojen että rakkoa ja suolta ympäröivien lihasten harjoittelusta, ennen kuin heistä tulee kuivia. Sinun on opittava tulkitsemaan lapsen signaalit, jotta voit auttaa lasta, kun on aika mennä vessaan.

Oppiminen vie jonkin aikaa sekä vanhemmilta että lapsilta. Saat siis varautua kuivaamaan pikku lammikoita ja vaihtamaan märkiä vaatteita ylimenokauden aikana. Lapset kehittyvät omaa vauhtiaan. Ei kannata alkaa turhaan harjoittelemaan, jos lapsi ei ole vielä kypsä. Jotkut lapset ovat kypsiä käymään potalla kaksivuotiaina, toiset vasta nelivuotiaina.

Milloin lapsen on aika oppia potalle?

 • Jos lapsi pysyy kuivana kaksi tuntia tai herää esimerkiksi päiväunilta vaippa kuivana, niin hän todennäköisesti pystyy pidättelemään pissaa kauemmin.
 • Jos lapsi pyytää uutta vaippaa heti, kun hän on tehnyt tarpeensa. Monet lapset reagoivat kuitenkin vasta ulostettuaan, koska pissa imeytyy nopeasti vaippaan eikä tunnu samalla tavalla.
 • Jos lapsi alkaa näyttää kiinnostusta WC-toimiin ja matkii sinua, kun istut pöntöllä.

Miten opetan lapsen käymään potalla tai vessassa?

 • Alkuvaiheessa potalla käynti onnistuu parhaiten, jos lapsi pannaan potalle heti kun hän on syönyt tai herännyt. Ota lapselta pois vaippa heti kun hän herää ja istahda lukemaan satua samalla kun lapsi istuu potalla. Huom! Paljas peppu ja potta käden ulottuvilla ovat ensiaskeleet vaipoista eroon pääsemiselle.
 • Opi tulkitsemaan lapsesi signaaleja. Lapsella on ehkä tietty ilme kasvoillaan tai hän liikkuu tavalla, joka merkitsee että hän tekee tarpeitaan. Lapsi voi ehkä pysähtyä kesken leikin tai vetäytyä sivuun tehdäkseen tarpeensa.
 • Ota potta esille ja anna lapsen kokeilla potalla istumista. Anna lapselle siksi aikaa katseltavaksi kirja. Potalla käymisestä on myös kirjoitettu monia hyviä lastenkirjoja. Pottaan ei välttämättä tarvitse tulla mitään. Vasta kun lapsi on onnistunut tekemään jotakin pottaan pari kertaa, hän ymmärtää elimistön signaalien ja potan välisen yhteyden. Ole tarkkana ja yritä tulkita lapsesi elekieltä. Joskus on kiirehdittävä potalle, jos jotain on tekeillä!
 • Seuraava askel on kysyä tasaisin väliajoin: Haluatko potalle? On tärkeää ettet kuulosta liian tiukalta. Jos vastaus on myönteinen, ole valmis toimimaan nopeasti. Lapselle on aivan toinen asia huomata, että hänellä on vessahätä kuin pystyä pidättelemään hätäänsä, kunnes housut on saatu riisuttua ja hän istuu potalla. Mutta lapsi oppii tämän vähitellen. Jonkin ajan kuluttua voit alkaa luottaa yhä enemmän siihen että lapsi sanoo, milloin hänellä on vessahätä.

Miten saan pottaharjoittelun onnistumaan?

 • Älä patista lasta pottaharjoitteluun. Hiljaa hyvä tulee. Sopiva aloitusikä on noin 1,5–2 vuotta.
 • Pottia on erimuotoisia ja -kokoisia. Valitse tukeva potta, joka ei ole liian matala. Ehkä voit valita potan yhdessä lapsesi kanssa.
 • Älä koskaan nuhtele lasta vahingoista. On aivan luonnollista, että silloin tällöin sattuu pieniä vahinkoja. Tässä on kysymys kypsyneisyydestä ja harjoittelusta, jonka täytyy saada viedä aikaa. Kehu lasta onnistumisista.
 • Näytä itse esimerkkiä. Jätä ovi auki kun käyt vessassa, niin lapsi näkee miten tehdään.
 • Huolehdi siitä että potta on helppo löytää, että lapsi voi itse ottaa sen esille.
 • Osta potta lapsen nukelle tai nallelle ja laita se lapsen potan viereen. Näin potalla käymisestä tulee hauskempaa.

Entä jos pottaharjoittelu ei suju?

Jos pottaharjoittelu ei ala sujua, on parasta pysyä rauhallisena, laittaa lapselle vaippa ja yrittää myöhemmin uudelleen. Anna lapsen pitää vaippaa vielä jonkin aikaa, jos hän kieltäytyy menemästä potalle. Älä tee siitä suurta numeroa. Potalle menoa on harjoiteltava lapsen ehdoilla. Ei kannata heittää pois vaippoja ja painostaa lasta, sillä on usein vastakkainen vaikutus. Vaikka lapsi näyttäisi selviä merkkejä siitä, että jotakin on tekeillä, se ei merkitse sitä, että hän on kypsä selviämään ilman vaippaa.

 • Jos pottaharjoittelu epäonnistuu, pitäkää tauko ja yrittäkää myöhemmin uudelleen.
 • On tavallista ettei lapsi aluksi halua ulostaa pönttöön. Tämä voi johtua siitä, että lapsen on istuessaan vaikea löytää oikeat lihakset pinnistämiseen. Oli syy sitten mikä tahansa, anna lapsen pitää vaippoja vielä jonkin aikaa. Älä syyllistä lasta, vaan kannusta häntä käymään vessassa. Tee WC-käynnistä luonnollinen tapahtuma, niin se onnistuu ajan mittaan.
 • Pienet vahingot silloin tällöin ovat tavallisia. Älä kommentoi märkiä housuja, mutta kerro lapsellesi, että hän oppii pian menemään vessaan ajoissa.
 • Joskus lapsella on niin suuri vessahätä, ettei hän pysty seisomaan yhdessä kohden, mutta lapsi ei siltikään mene vessaan. On tavallista, ettei lapsi huomaa tai halua huomata, että hänellä on vessahätä ennen kuin on liian myöhäistä. Lapsi on ehkä uppoutunut leikkiin, ja valitsee olla huomioimatta asiaa. Tällöin hänelle voi ehdottaa vessaan menoa.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...