close

Sovellukset ja pelit lapselle

Tässä vinkkejä yli 3-vuotiaille lapsille tarkoitetuista hyvistä kännykkä- ja tietokonepeleistä, lautapeleistä sekä seurapeleistä.

Tabletti- ja kännykkäpelit ovat usein hauskoja ja yksinkertaisia, eikä niissä tarvita vastapelaajaa. Älä kuitenkaan aliarvioi perinteisiä lautapelejä – ne antavat mahdollisuuden yhdessäoloon, ja siitä lapset pitävät. 

Sovellukset ja pelit – ovatko ne hyviä?

Onko mielestäsi vaikea arvioida, mitkä sovellukset ja pelit oikeastaan ovat sopivia 3–4-vuotiaalle? Kannattaa ensin kokeilla niiden pelaamista yhdessä lapsen kanssa. Netissä on myös hyvä vanhemmille tarkoitettuja kotisivuja, jossa on vinkkejä eri-ikäisten lasten peleistä.
Pelin ikämerkintää 3+ ei pidä tulkita niin, että pelit sopivat 3-vuotiaille. Se merkitsee vain sitä, ettei peli sisällä väkivaltaa tai seksiä.
Pienimmille lapsille sopivissa peleissä väritetään, tehdään palapelejä tai napautetaan esiin piilotettuja asioita. On olemassa paljon ilmaisia kännykkäpelejä, ja toiset pelit maksavat muutaman euron.

Hauskoja pelejä on melkeinpä liikaa! Lapsi jää helposti liian pitkäksi aikaa istumaan tabletin ääreen. Jotkut tutkijat varoittavat, että pienille lapsille voi olla haitallista istua liikaa näyttöruudun edessä. Tiedetään hyvin vähän siitä, miten se vaikuttaa heidän kehitykseensä.
Lue myös: Lapsen kehitys – aistit ja aivot

Vinkkejä sovelluksista

Interaktiiviset katselukirjat ovat yksinkertaisimpia. Lapsi voi esimerkiksi käydä lentokentällä tai valita lyhytfilmejä eri eläimistä.
Pottaharjoittelupelissä Gotta Go! hirviö ruokitaan ja laitetaan sitten vessaan. Kun kakka on pulahtanut pönttöön, hirviötä pitää auttaa pyyhkimään peppunsa ja vetämään vessa. Lopulta monsterikikkareita ohjataan viemäriputkia pitkin.
Toinen labyrinttipeli, jossa harjoitetaan fysiikan taitoja on Thinkrolls.

Pienet lapset pitävät usein ”apuprojekteista”. On olemassa yksinkertaisia pelejä, joissa ei ole puhetta eikä tekstiä. Niissä lapsi saa vaikkapa ruokkia toukkaa, josta kehittyy perhonen.
Jotkut pelit kannustavat ystävyyteen, jossa eläinkaverusten on tehtävä yhteistyötä.
Vältä mahdollisimman pitkään pisteiden laskua tai aikarajoitteita, jollei se lapsen mielestä ole erityisen hauskaa. Valitse ensimmäisiksi peleiksi ratoja, joissa lapsi saa ajaa tai leikkiä niin hitaasti kuin haluaa ilman mitään ”arvosanoja”.

Tosi hauska juttu – lautapelit vanhempien seurassa

Helpoin tapa opettaa lapselle lauta- tai seurapeli on antaa lapsen aluksi pelata aikuisen kanssa samassa joukkueessa. Lapsi oppii nopeammin pelin säännöt, eikä myöskään haittaa häviöt.
Jos pelaat pientä lasta vastaan, pieni vilppi on tietysti sallittua - tietenkin oikeaan suuntaan. Lapsen mielestä pelin jatkaminen ei varmaan ole hauskaa, jos ei koskaan saa voittaa.
Ehkä lapsi masentuu joka häviöistä? Pelien pelaaminen on kuitenkin myös hyvää harjoitusta siihen, ettei asiat aina mene toivomusten mukaan. Vastoinkäymisistä ja häviöistäkin oppii.

Hyviä seurapelejä

  • Aivojumppaa. Memory on hyvä lasten peli, jonka vaikeusastetta voi säädellä kun peliin otetaan alussa vain kolme paria. Vähitellen pelistä tulee yhä monimutkaisempi ja omatkin aivosi saavat jumppaa. Jos teillä on monia kortteja pöydällä, voittamisessa on kyse enemmänkin muistin harjoittamisesta kuin tuurista.
  • Klassikko. Afrikan tähti perustuu suurimmalta osin tuuriin, mutta peliin tarvitaan myös annos strategista ajattelua – mihin Afrikan kaupunkiin on viisainta lähteä? Memoryn tapaan merestä-löytyy-korttipeli sisältää jännitysmomentin, kun käännetään ”salaiset” kortit tai kuvat, jotka voivat merkitä pluspisteitä – tai häviötä.
  • Tietopeli. Ensimmäinen tietopelini sopii 4-vuotiaasta lähtien. Se on hyvä peli lapsille, jotka haluavat oppia uutta – ja näyttää mitä osaavat. Pelissä kerätään neljä erilaista eläinlaattaa vastaamalla oikein tehtäväkorttien kysymyksiin ja viedään pelinappulaa laudalla. Välillä pelaajan tulee juosta ympäri huonetta ja matkia eläinten ääniä.
  • Esiintymiset. Pantomiimejä voi leikkiä jo paljon ennen kuin lapsi oppii lukemaan – kuvien avulla. Tietysti saa myös päästellä ääniä, niin leikki on helpompaa. Pantomiimikortteja voi ostaa, mutta yhtä hyvin voi tietysti itse piirtää tai leikata omia kuvia.

Vapaa leikki – lapselle ehkä kaikkein tärkeintä

Useimmat pelit, oli ne sitten lauta- tai tietokonepelejä, eivät anna mielikuvitukselle sijaa. Tarkkaan ohjatussa arjessa on vaarana se, että unohdamme vapaan leikin, jonka katsotaan olevan niin tärkeää aivoillemme. Lapsi ei koskaan ehdi ikävystyä tarpeeksi, jotta innostuisi keksimään omia leikkejä. Jatkossa tämä ainainen viihteen ja muiden virikkeiden tarjonta tekee lapsista stressaantuneita tai rauhattomia.

Vaihtoehtoja lapsen omiin puuhaluihin

”Aarrearkku” täynnä palikoita, duploja, legoja, muovieläimiä ja/tai pikkuautoja. Sen voi sijoittaa lapsen huoneeseen tai mikseipä keittiöön kun itse olet ruoanlaitossa tms. ja lapsi haluaa leikkiä lähelläsi. Lue myös: Turvalliset lelut.

Naamiaisasut! Melkein kaikki lapset rakastavat hauskoja vaatteita, naamioita ja vaikkapa peruukkeja ja hattuja. Filmaa mielellään esiintymisiä. Lasten mielestä on yleensä hauskaa katsoa kuvia tai filmejä, joissa he kokeilevat eri rooleja ja näyttävät aivan erilaisilta kuin tavallisesti. Lapsista on myös usein todella hauskaa pukea vanhempansa naamiaisasuihin.

Lisää vinkkejä luovista leikeistä lapsille

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...