Libero_Little-Heroes_Diabetes_baby-mom

Lapsen sairaus perheessä – neuvoja läheisille

Yhdenkään lapsen ei toivoisi sairastuvan vakavasti, mutta silti niin voi joskus käydä. Vaikeassa tilanteessa läheisten tuki on usein kultaakin kalliimpaa – mutta mikä on paras tapa tarjota sitä? Läheisen tai ystävän voi olla vaikea tietää, mitä sanoa tai tehdä, kun lapsella on jokin vakava tai pitkäaikainen sairaus tai muita terveydellisiä haasteita.

Elämä voi koetella ja heittää eteen haasteita, kriisitilanteita ja surua – myös perheille, joissa on pieniä lapsia. Lapsen vakava sairastuminen kuormittaa lähes aina koko perhettä. Kysyimme perheiltä, joiden lapsella on ollut jokin sairaus tai muita terveydellisiä haasteita, mitä vinkkejä he antaisivat tukiverkolle. Mistä kaikesta on ollut apua? Entä millainen tuki on ollut kaikkein parasta? Miten suhtautua tilanteeseen, jossa tahtoisi tarjota tukea, lohtua ja huolenpitoa, mutta itse on ulkopuolinen?

1. Ota vastuu yhteydenpidosta

Kun elämä koettelee, pelkkä itsestä huolehtiminen ja arjen pyörittäminen käy työstä. Siksi sinun ystävänä tai läheisenä on oltava aktiivinen osapuoli, joka kyselee kuulumisia ja tarjoaa tukea. Älä jää odottamaan, että vaikeassa tilanteessa elävä läheisesi tekee aloitteen. Älä myöskään ajattele, että sinua ei kaivata, jos puheluihisi tai viesteihisi ei vastata. Läheisesi voimavarat eivät ehkä yksinkertaisesti riitä. Yritä myöhemmin uudelleen ja osoita olevasi käytettävissä niin monta kertaa kuin on tarpeen.

2. Uskalla puhua asiasta

Useimmilla ihmisillä, joille on tapahtunut jotakin raskasta, on tarve puhua kokemuksistaan. Uskalla siis kysyä ja kuunnella. Ole kiinnostunut ja anna toiselle jakamaton huomiosi – usein siitä on paljon enemmän apua kuin hyvää tarkoittavista neuvoista tai yrityksistä ratkaista ongelmia. Jätä omat tunteesi taka-alalle ja keskity läheiseesi ja hänen kokemukseensa. Vaikean asian työstäminen vaatii useimmiten monta pitkää keskustelua läheisten kanssa. Anna sen ottaa oma aikansa!

3. Ole apuna arjessa

Joskus sairaan lapsen tilanne voi muuttua kriittiseksi, mutta perheen arjen on pakko pyöriä myös kriisin keskellä. Terveet sisarukset pitäisi viedä leikkipuistoon, ruokaa pitäisi laittaa, kotia siivota ja kaupassa käydä. Pyykkivuorikin kohoaa kohoamistaan. Kenties parasta apua, mitä voit läheisenä tai ystävänä tarjota, onkin imurointi tai lasagnen laittaminen nälkäisille lapsille. Voit myös tarjoutua vahtimaan välillä lapsia, kun vanhemmat tarvitsevat omaa aikaa tai heillä on paljon puhuttavaa.

4. Tarjoa välillä myös paluuta normaaliin

Vaikka perheellä on suuri tarve puhua sairastuneen lapsen tilanteesta, myös kaipuu tasaiseen ja tavalliseen arkeen on usein suuri. Älä siis unohda ehdottaa samoja asioita kuin aina ennenkin. Tuiki tavallinen retki jonnekin tai mukava lauantaipäivällinen tulee välillä tarpeeseen, vaikka elämä tuntuisi raskaalta. Voit tukea läheistäsi tai ystävääsi tarjoamalla vaikean tilanteen vastapainoksi jotain täysin normaalia, tavallista ja helppoa.

5. Lue lisää lapsen sairaudesta tai diagnoosista

Vanhempi saattaa joutua taistelemaan lapsensa puolesta, kun tällä on jokin sairaus, neuropsykiatrinen diagnoosi tai muu terveyteen vaikuttava tila. Tällöin voi tuntua loukkaavalta ja rasittavalta, jos läheiset eivät ymmärrä. Kun otat asioista selvää ja tiedät enemmän perheen kohtaamista haasteista, sinun on helpompi olla heidän tukenaan. Tilanteen keskellä elävälle voi puolestaan olla helpotus, kun kaikkea ei tarvitse selittää useaan kertaan. Älä kuitenkaan unohda, että vanhemmat tuntevat oman lapsensa tilanteen parhaiten! On parempi esittää uteliaita kysymyksiä kuin tarjota hyvää tarkoittavia mutta ärsyttäviä neuvoja.

Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi

Jaa artikkeli