close

Onko aika lopettaa päiväunet?

Lapset ovat hyvin erilaisia ja niin sen pitää ollakin, mutta 2,5-vuotiaan normaali nukkumaanmenoaika on klo 19–20. On myös aivan tavallista, että 2,5-vuotiaat makaavat iltaisin kauan hereillä ja puhuvat sekä leikkivät itsekseen. Siitä huolimatta he kuitenkin saattavat herätä klo 5‒6 aamulla.

Useimmat 2,5-vuotiaat tarvitsevat päivällä lepohetken. Puolesta tunnista tuntiin on sopivan pitkä aika. Tässä iässä monet lapset kuitenkin menettävät kiinnostuksena päiväuniin.

Päiväunet on aika lopettaa silloin, kun lapsen nukuttaminen päivällä vaatii yhä enemmän aikaa ja voimia. Varaudu siihen, että ylimenokausi voi olla hankala: kaikki tietysti väsyvät, kun totuttu järjestys muuttuu. Jonkin ajan kuluttua pääsette kiinni uusiin rutiineihin. Jos lapsi ei ole päivällä väsynyt, se on paras todiste siitä, että tämä saa tarpeeksi unta.

Kaksi merkkiä siitä, että lapsen on aika lopettaa päiväunet:
• Lapsi on edelleen hereillä tunti sen jälkeen kun olet pannut lapsen päiväunille
• Lapsi pystyy helposti jättämään päiväunet väliin

Mikä neuvoksi, jos päivän viimeiset tunnit ovat hankalia
Lapsen yöuneen voi vaikuttaa säätämällä päivälevon pituutta. Suurin ongelma päiväunten lopettamisessa on se, että lapsi voi olla täysin lopussa päivän loppupuolella. Sinäkin saatat kärsiä lapsen puolesta, kun tämä jaksaa tuskin pysytellä hereillä. Kokeilkaa siirtää päivällistä ja nukkumaanmenoa hieman aiemmaksi. Muista, että tämä on ohimenevä vaihe – tilanne kyllä paranee.

Miten lapsen saa illalla nukkumaan
Hankalin vaihe on se, kun lapsi tarvitsee edelleen päiväunia, mutta ei sitten pysty illalla nukahtamaan. Tai päinvastoin. Lapsi ei tarvitse päiväunia, mutta nukahtaa autoon tai vaunuihin.

• Kokeile antaa lapsen nukkua päiväunia vielä jonkin aikaa ja pane lapsi illalla nukkumaan entiseen aikaan, ennen kuin lopetatte päiväunet.

• Anna lapselle muutama kirja nukkumaanmenon yhteydessä, ja anna lapsen katsella hetki kirjoja ennen nukahtamista. 

• Muista, etteivät kaikki lapset nukahda heti kun painavat päänsä tyynyyn. Jotkut lapset tarvitsevat jopa tunnin rauhoitusaikaa ennen nukahtamista.

Päivälevon sijaan rauhallinen hetki – kaikille
On hyvä ajatus levätä hetki päivällä nukkumattakin. Ottakaa tavaksi viettää yhdessä pieni lepohetki. Voitte katsella yhdessä kirjoja tai puuhailla jotain muuta rauhallista. Lepuuta sinäkin hetki jalkojasi. Kuunnelkaa satuja tai jutelkaa.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...