Kosketus

Läheisyys sinun ja vauvasi välillä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihokosketus on erittäin tärkeää ihmisille ja lähes elintärkeää pienille lapsille. Tässä osiossa käymme läpi ihokosketuksen hyötyjä ja annamme vinkkejä siihen liittyvistä rutiineista.

Rakkautta ja turvallisuutta

Totuttelua elämään kohdun ulkopuolella

Syntyminen on lapselle mullistava kokemus. Jos vastasyntynyt saa heti olla iho ihoa vasten, se helpottaa siirtymistä kohdun ulkopuoliseen elämään. Yksi ihon tärkeimmistä tehtävistä on tuntoaistina toimiminen. Ihon kautta saamme tietää esimerkiksi, onko kylmä vai lämmin –mutta tuntoaisti kertoo paljon muutakin. Posken silittäminen, halaus tai pusu-kosketus on tapa kommunikoida ja välittää tunteita.

Oletko vauvan ihon asiantuntija?

Gör vårt quiz och se vad du kan om babyhud. Tee tietovisamme ja selvitä, mitä tiedät vauvan ihosta. Jos tiedät vastauksen kaikkiin kysymyksiin, saat 100 pistettä käytettäväksi ilmaiseksi Liberokerhon Pistekaupassa.

Kommunikointia kosketuksen kautta

Kun lapsi ei vielä ole oppinut puhumaan eikä täysin ymmärtämään sanallista viestintää, ihokontakti ja kosketus ovat erittäin tärkeä tapa välittää läheisyyttä, turvallisuutta, hellyyttä ja rakkautta. Se antaa myös lapselle mahdollisuuden osoittaa tunteitansa sinua kohtaan.

Beroring 04

Kosketus vapauttaa oksitosiinia

Kun silität, taputat, halaat, kannat ja hierot lastasi, se vahvistaa sinun ja lapsesi välisiä siteitä. Samalla kosketus lisää oksitosiinihormonin eritystä. Sillä on monia tärkeitä ominaisuuksia –se muun muassa rentouttaa ja parantaa. Yksinkertaisesti sanottuna lapset tarvitsevat rakkautta ja läheisyyttä.

Lääketieteellisiä hyötyjä

Ihokontaktin hyötyjä

Äidin vatsassa ollessaan lapsi saa äidiltä vasta-aineita, jotka suojaavat tiettyjä infektioita vastaan ensimmäisen puolen vuoden aikana. Vasta-aineet suojaavat lähinnä niitä infektioita vastaan, joita äidillä on ollut. Myös rintamaidossa on vasta-aineita, jotka suojaavat erityisesti hengitysteiden ja suoliston limakalvoja. Immuunijärjestelmä on täysin kehittynyt jo lapsen syntyessä, mutta voidaan sanoa sen tarvitsevan vielä harjoitusta. Yksi tapa tukea lapsen immuunijärjestelmän kehittymistä on antaa lapsen maata alastomana (tai pelkkä vaippa päällään) iho ihoa vasten. Silloin oma suojaava bakteerikantasi siirtyy vähitellen lapselle. Lisäksi ihokontakti rauhoittaa, lievittää kipua ja edistää vauvan kasvua.

Kengurumenetelmä

Ihokontakti kehittyi hoitotapana 1970-luvulla eräässä sairaalassa Kolumbian Bogotassa, jossa oli puutetta keskoskaapeista. Siellä huomattiin, että keskoset saivat nopeammin muut lapset kiinni kasvussa ja vanhemmat voivat paremmin, kun heitä ei erotettu toisistaan. Nykyään WHO suosittelee ihokontaktia keskosten kuolleisuuden vähentämiseksi kehitysmaissa. Tätä niin kutsuttua kengurumenetelmää käytetään eri puolilla maailmaa. Sitä käytetään Suomessakin monissa sairaaloissa keskosten hoidossa. Nykyään tiedetään, että keskoskaapin sijasta on parempi hoitaa keskosia ihokontaktissa –yhdessä tarvittavien lääketieteellisten apuvälineiden kanssa. Monet hoidot ja hoitorutiinit onnistuvat vallan mainiosti, kun lasta pidetään vanhemman rintaa vasten. Kengurumenetelmän on osoitettu muun muassa nopeuttavan lapsen immuunijärjestelmän kehittymistä, sekä parantavan imemiskykyä, unirytmiä ja lämpötilansäätelyä.

Beroring 05

Ihokontaktin hyötyjä

 • Lapsen sydänrytmi ja hengitys vakiintuvat ja rauhoittuvat
 • Lapsen lämpötila ja sokeritasapaino pysyvät tasaisempina
 • Lapsen stressi vähenee
 • Lapsen immuunijärjestelmä kehittyy nopeammin
 • Lapsen imemisrefleksi stimuloituu ihokontaktin ja hajun vaikutuksesta
 • Vapautuu oksitosiinihormonia, joka rauhoittaa, vähentää kipuherkkyyttä sekä edistää kasvua ja toipumista
 • Vahvistaa kiintymistä ja tunnesiteitä lapsen ja vanhemman välillä
 • Ihokontaktia saavat lapset itkevät vähemmän

Rutiineja hellittelyyn ja kosketukseen

Hieronta ja kehokäsitys

Vauvahieronta on klassinen tapa stimuloida lapsen läheisyyden ja ihokontaktin tarvetta. Hieronta auttaa myös kehittämään lapsesi kehokäsitystä ja motoriikkaa. Se voi myös auttaa lastasi nukahtamaan helpommin. Muutama tippa vauvaöljyä sopii hyvin hierontaan.

Beroring 06

Tunnustele, mikä toimii

Ei ole mitään määrättyjä sääntöjä siitä, miten lasta pitäisi hieroa. Tunnustele, mistä lapsesi pitää. Hieronta on mukavinta, kun lapsi on tyytyväinen ja hyväntuulinen. Odota noin 30 minuuttia aterian jälkeen, että vatsalaukku on ehtinyt tyhjetä. Vastasyntyneelle riittää noin 10 minuutin hieronta. Voit tietenkin hieroa lasta lyhyen aikaa milloin tahansa, esimerkiksi imetyksen, pulloruokinnan tai nukuttamisen yhteydessä.

Ota hellittely tavaksi

Elämä pienen lapsen vanhempana voi joskus olla kiireistä, eivätkä asiat aina suju suunnitelmien mukaan. Hyvien rutiinien avulla ehdit paremmin, muistat tehdä haluamasi asiat ja voit luoda hyviä tapoja. Sekä lapset että aikuiset voivat hyvin, kun noudatetaan tiettyjä rutiineja. Sen ei kuitenkaan tarvitse merkitä tylsää rutiininomaisuutta.

Mukava tapa nukkumaanmenon yhteydessä

Jos otat esimerkiksi tavaksi sen, että kosteutat vauvan ihon ja hierot tai hellittelet vauvaa muuten vain ennen nukkumaanmenoa, siitä tulee pian mukava pieni tapa, joka tekee vauvastasi rauhallisen, rennon ja luo hänelle turvallisuuden tunteen ennen nukahtamista.

Mukava hieronta rentouttaa

Tuotteemme sisältävät luontaisia hoitavia ja kosteuttavia ainesosia. Asthma Allergy Nordic suosittelee näitä Libero-tuotteita:

 • Libero Touch teippivaipat
 • Libero Touch housuvaipat
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero öljy
 • Libero pesuneste
 • Libero kosteusvoide
 • Libero Baby Cream
 • Libero perusvoide
 • Libero kylpyvaahto
 • Libero sinkkivoide