essity5960_desktop

Painonnousu raskauden aikana

Paino nousee väistämättä, kun tulee raskaaksi. Se kuuluu prosessiin ja on tarpeen vauvan kehityksen kannalta. Lisäkilojen määrä on hyvin yksilöllinen. Silti moni miettii, millainen painonnousu raskauden aikana on normaalia. Entä mikä neuvoksi, jos painon vatvominen tuntuu epämukavalta?

Vatsa kasvaa sikiön mukana. Tämä on väistämätöntä. Joskus voi kuitenkin tuntua, että itseä ja muita mietityttää aivan liikaa, miltä raskaana oleva keho näyttää tai mikä on normaalin painonnousun raja. Yhtäkkiä kaikilla saattaa olla mielipiteitä raskausvatsan koosta, ja jotkut kyselevät aivan häpeilemättä, paljonko paino on noussut. Jos tällainen tuntuu inhottavalta, puheisiin kannattaa puuttua ystävällisesti mutta lujasti. Ei myöskään ole mitään syytä punnita itseään jatkuvasti raskausaikana (tai muulloinkaan). Terveydenhoitaja seuraa painokäyrää neuvolakäynneillä, koska liian pieneen tai suureen painon nousuun raskauden aikana voi liittyä terveysriskejä. Kotona vaa’an voi kuitenkin työntää kaapin perukoille, jos se ahdistaa.

Kuinka paljon paino nousee raskauden aikana?

Kuten todettu, ei ole mitään syytä tuijottaa sokeana vaakaa. Silti on hyvä huomata, että alipaino tai ylipaino raskauden aikana tuo mukanaan riskejä: esimerkiksi infektioiden ja ennenaikaisen synnytyksen vaara on suurempi. Jos paino nousee hyvin nopeasti lyhyessä ajassa, kyseessä voi olla myös raskausmyrkytyksen eli pre-eklampsian oire. Siksi painoa seurataan tarkkaan. Lisäksi on havaittu, että odottajan paino on yhteydessä lapsen syntymäpainoon. Yhteys kuitenkin vaihtelee raskautta edeltäneen painon mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että raskaudessa painonnousun ylipainoisella tulisi olla maltillisempaa kuin alipainoisella
Suositeltava lisäkilojen määrä vaihtelee siis huomattavasti aiemman painon mukaan. Myös perintötekijät vaikuttavat painoon, joten älä vertaile kiloja muiden kanssa äläkä googlaa raskausajan painokäyriä. Ota sen sijaan asia puheeksi neuvolassa, jos olosi on epävarma. Alkuraskaudessa ei ole tavatonta, että paino voi jopa laskea kilon tai pari, jos jatkuvasti voi pahoin tai oksentelee. Mikäli pahoinvointi on niin voimakasta, ettei saa syödyksi, on otettava yhteys neuvolaan. Tällöin voidaan nimittäin määrätä lääkitys.

Paljonko ja mitä syödä raskausaikana?

Raskaana olevan ei tarvitse syödä kahden edestä, mutta ravinnontarve kasvaa. Tällä ei tarkoiteta kaksinkertaisia annoksia, vaan ensimmäisellä kolmanneksella suunnilleen yksi ylimääräinen hedelmä päivässä riittää. Kun raskaus etenee toiselle kolmannekselle, voi lisätä yhden välipalan (esimerkiksi hieman jogurttia ja voileivän). Loppuraskaudessa voi olla kaksi välipalaa ja ylimääräinen hedelmä voivat olla tarpeen. Kuuntele rehellisesti omaa kehoa ja sen viestejä. Joskus on syötävä enemmän, jos nälkä tai pahoinvointi ei muuten hellitä. Ruoan laatu on yhtä olennainen kuin sen määrä myös raskauden ruokavaliossa. Vaikka himoitsisi kilon irtokarkkipussia joka päivä, on parasta kokeilla jotain ravitsevampaa. Raskausajan ruokavalion merkitys korostuu entisestään raskausdiabeteksessa, jonka hallintaan saa tukea neuvolasta.

Mistä lisäkilot koostuvat?

Raskauden lopussa lapsen osuus painonnoususta on noin 3,5 kiloa (tai tietysti enemmän, jos tulossa on kaksoset). Myös moni muu asia kehossa painaa. Merkittävä osa lisäkiloista koostuu nesteistä ja verestä, mutta myös istukka, rinnat (jotka voivat painaa kokonaisen kilon enemmän!), kohtu ja lapsivesi painavat. Lisäksi keho kerryttää rasvavarastoja raskauden aikana – tämä on luonnon tapa valmistautua esimerkiksi mahdolliseen imetykseen.

Jos raskauden painonnousu ahdistaa

Neuvolan terveydenhoitaja ei siis seuraa painoa arvostellakseen ulkonäköä, vaan syynä on, että liian suureen tai pieneen painonnousuun raskauden aikana liittyy riskejä. Toiset astuvat innolla neuvolan vaa’alle nähdäkseen, miten paino on kehittynyt sitten viime kerran. Toisia muistutukset kehon muutoksista voivat kuitenkin ahdistaa. Meillä kaikilla on oma suhteemme kehoon, painoon ja vaa’alla käyntiin muiden edessä. Punnitukset neuvolassa eivät kuitenkaan saisi tuntua arvostelulta tai tuomitsemiselta. Tarkoituksena on tarjota ammattimaista tukea vauvan syntymää edeltävälle matkalle ja esimerkiksi ravitsemusterapeutin palveluja tarvittaessa.

Jos paino ja ruoka ovat erityisen arkoja aiheita, on hyvä kertoa asiasta neuvolassa jo ensikäynnillä. On nimittäin vaikea tietää, miten raskaus vaikuttaa nykyiseen tai aiempaan syömishäiriöön. Osa voi itse asiassa odotusaikana yleisesti paremmin, ja syömishäiriöön liittyvät haasteet saattavat vähentyä. Osalle raskaus voi sen sijaan toimia laukaisijana. Neuvolassa ei aina hoksata kysyä näistä asioista, joten väliinputoamisen riski on olemassa. Jos on aikaisemmin saanut apua syömishäiriöön ja tietää itse, millaisesta tuesta hyötyy, sitä on pyydettävä selväsanaisesti uudelleen. Jos keskustelu terveydenhoitajan kanssa ei missään nimessä tunnu vaihtoehdolta, voi kääntyä Syömishäiriöliiton tukipuhelimen puoleen.

Keskity voimaan hyvin

Vaa’an lukemien tai oman ulkonäön ruotimisen sijaan paras neuvo on keskittyä oman kehon – ja mielen – hyvinvointiin. Parhaat keinot tähän on löydettävä itse, mutta esimerkiksi raikas ilma, kävelyllä käynti, hyvä musiikki, herkullinen ruoka, ajanvietto ystävien kanssa tai läheisen kosketus tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin. Muuttuvan kehon lisäkiloista murehtimisen sijaan on parempi keskittyä nauttimaan päivittäin siitä, mikä tekee onnelliseksi, huolehtimaan itsestään ja ihailemaan kehon työtä uuden elämän luomiseksi.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli

Artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua