close

Oletko raskaana ja pelkäät koronavirustartuntaa?

Kuulunko riskiryhmään, voiko koronavirus olla vaaraksi lapselle ja mitä puolison on otettava huomioon? Olemme keränneet tähän artikkeliin tärkeitä tietoja odottaville äideille, joilla on uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti tai jotka pelkäävät saavansa koronavirustartunnan.

Koronapandemian eteneminen voi aiheuttaa paniikkia. Tämä ei ole mitenkään tavatonta – etenkään odottavilla äideillä, joiden täytyy huolehtia toisestakin ihmisestä. On edelleen paljon sellaista, mitä viruksesta ei vielä tiedetä, ja suositukset päivittyvät tiedon karttuessa. Pyysimme kätilö Silja Seppäseltä apua raskaana olevia koskevien faktojen seulomiseen tämänhetkisten tietojen joukosta. Vastaukset perustuvat artikkelin kirjoitushetken tietoihin.

 

Kuuluvatko raskaana olevat riskiryhmään?
Mikäli odottavalla äidillä on jokin muu tunnettu riskitekijä, kuten huomattava ylipaino, on suurentunut riski saada vakavampi koronavirustauti. Tällöin kannattaa noudattaa suosituksia ja rajoittaa sosiaalisia kontakteja huomattavasti. Lisäksi on havaittu, että sairaalahoitoa ovat saaneet jonkin verran useammin koronavirusinfektioon sairastuneet raskaana olevat kuin ne saman ikäiset naiset, jotka eivät ole olleet raskaana.

Sairastuvatko raskaana olevat COVID-19-tautiin muita herkemmin?
Useimmille raskaana oleville COVID-19-tauti aiheuttaa lieviä tai keskivaikeita oireita, jotka muistuttavat flunssaa tai influenssaa – aivan kuten muillekin väestöryhmille. Sairaalahoitoa ovat saaneet kuitenkin jonkin verran useammin koronavirusinfektioon sairastuneet raskaana olevat kuin ne saman ikäiset naiset, jotka eivät ole olleet raskaana. Koronavirusinfektion on todettu lisäävän laskimotukoksen riskiä raskaana olevilla.

Voinko käydä töissä raskauden aikana vai täytyykö minun välttää kokonaan tapaamasta muita?
Tällä hetkellä ei mitenkään yleisesti suositella, että raskaana olevat jäisivät pois töistä. Etätöiden tekeminen kuitenkin kannattaa, mikäli se on mahdollista. Kannattaa myös huomioida, ettei COVID-19 ole ainoa tarttuva tauti, vaan muutkin hengitystieinfektiot voivat olla hankalia, jos niihin sairastuu loppuraskaudessa tai juuri ennen synnytystä. Synnytys on joka tapauksessa valtava rasitus keholle. Eihän maratoniakaan halua juosta yskäisenä ja nuhaisena, jos sen voi välttää.

Mitä puolison tulee ottaa huomioon?
Jos odottavalla äidillä on jokin muu tunnettu riskitekijä, myös puolison on viisainta välttää tapaamasta muita ihmisiä tarpeettomasti. Jos kumpikaan ei kuulu riskiryhmään, pätee samat suositukset kuin muillakin: huolehtikaa turvaväleistä, peskää käsiä usein ja vähentäkää fyysisiä kontakteja muihin ihmisiin. On myös hyvä pyrkiä suojautumaan kaikilta hengitystieinfektioilta, sillä ne voivat vaikuttaa siihen, kuka pääsee mukaan synnytykseen.

Käynkö edelleen neuvolakäynneillä?
Useimpien äitien neuvolaseuranta jatkuu tavalliseen tapaan, mutta myös viranomaisten yleisiä suosituksia tulee noudattaa. Joitakin käyntejä voidaan järjestää etä- tai puhelinvastaanottona, ja joissakin tapauksissa puoliso ei välttämättä pääse mukaan käynneille. Käytännöt saattavat vaihdella asuinpaikan mukaan, joten asia kannattaa tarkistaa omasta neuvolasta. Erityisen tärkeää on olla yhteydessä neuvolaan, jos itse kuuluu riskiryhmään tai on muita riskitekijöitä, sillä tällöin on ehkä tehtävä yksilöllisempi suunnitelma.

Aiheuttaako äidin koronavirustartunta riskejä syntymättömälle lapselle?
Tätä koskevia tutkimuksia tehdään parhaillaan, mutta nykytietojen perusteella vaikuttaa epätodennäköiseltä, että virus aiheuttaisi sikiövaurioita. Toistaiseksi saatavilla olevaa tietoa on rajallisesti, mutta on huomattu, että esimerkiksi loppuraskauden aikana sairastetun koronavirusinfektion ei ole todettu aiheuttavan syntymättömälle lapselle vakavia seurauksia.

Kenen kanssa voin puhua, jos asia huolettaa minua?
Huolta ei pidä kantaa turhaan. Ota huolesi ensisijaisesti puheeksi neuvolassa tai lääkärin vastaanotolla – heiltä saat ajantasaisia neuvoja sekä tietoja koronasta ja COVID-19-taudista. Saat myös tarvittaessa lähetteen eteenpäin, jos tarvitset apua huolenaiheidesi käsittelyyn. Jos haluat lisätietoa COVID-19-taudin vaikutuksesta imetykseen, voit lukea lisää aiheesta täältä.

Sinua voi myös rauhoittaa tieto siitä, että COVID-19-tauti ei vaikuta aiheuttavan erityisen vaikeita oireita vastasyntyneille tai lapsille. Yleisesti lapset vaikuttavat selviytyvän uudesta koronaviruksesta hyvin. Pohjoismaissa ja muualla maailmassa on ollut erittäin vähän tapauksia, joissa lapsi on sairastunut koronavirustaudin vakavaan muotoon. Kannattaa siis noudattaa tervettä järkeä käsihygienian ja turvavälien suhteen sekä säännöllisesti päivittyviä viranomaisten ohjeita. Kaiken tämän epävarmuuden keskellä on kuitenkin hyvä yrittää päästää mahdollisuuksien mukaan irti huolesta ja keskittyä sen sijaan vauvaan, jonka pääset tapaamaan pian.

 

Viimeksi päivitetty: 19.12.2020

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...