Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Oletko raskaana ja pelkäät koronavirustartuntaa?

Kuulunko riskiryhmään, voiko koronavirus olla vaaraksi lapselle ja mitä puolison on otettava huomioon? Olemme keränneet tähän artikkeliin tärkeitä tietoja odottaville äideille, joilla on uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti tai jotka pelkäävät saavansa koronavirustartunnan.

Koronapandemian eteneminen voi aiheuttaa paniikkia. Tämä ei ole mitenkään tavatonta – etenkään odottavilla äideillä, joiden täytyy huolehtia toisestakin ihmisestä. On edelleen paljon sellaista, mitä viruksesta ei vielä tiedetä, ja suositukset päivittyvät tiedon karttuessa. Pyysimme kätilö Silja Seppäseltä apua raskaana olevia koskevien faktojen seulomiseen tämänhetkisten tietojen joukosta. Vastaukset perustuvat artikkelin kirjoitushetken tietoihin.

Kuuluvatko raskaana olevat riskiryhmään?

Toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, että raskaana olevat sairastuisivat muita vakavammin, joten tällä hetkellä heitä ei pidetä riskiryhmään kuuluvina. Sen sijaan riskiryhmään kuuluvat kyllä ne odottavat äidit, joilla on muita tunnettuja riskitekijöitä, kuten korkea verenpaine, diabetes tai ylipainoa. Tällöin kannattaa noudattaa suosituksia ja rajoittaa sosiaalisia kontakteja huomattavasti.

Sairastuvatko raskaana olevat COVID-19-tautiin muita herkemmin?

Mikään ei viittaa siihen, että raskaana olevat saisivat koronavirustartunnan muita helpommin. Useimmille raskaana oleville COVID-19-tauti aiheuttaa lieviä tai keskivaikeita oireita, jotka muistuttavat flunssaa tai influenssaa – aivan kuten muillekin väestöryhmille.

Voinko käydä töissä raskauden aikana vai täytyykö minun välttää kokonaan tapaamasta muita?

Tällä hetkellä ei mitenkään yleisesti suositella, että raskaana olevat jäisivät pois töistä, koska raskaus ei kuulu tunnettuihin riskitekijöihin. Etätöiden tekeminen kuitenkin kannattaa, mikäli se on mahdollista. Kannattaa myös huomioida, ettei COVID-19 ole ainoa tarttuva tauti, vaan muutkin hengitystieinfektiot voivat olla hankalia, jos niihin sairastuu loppuraskaudessa tai juuri ennen synnytystä. Synnytys on joka tapauksessa valtava rasitus keholle. Eihän maratoniakaan halua juosta yskäisenä ja nuhaisena, jos sen voi välttää.

Mitä puolison tulee ottaa huomioon?

Jos odottavalla äidillä on muita riskitekijöitä, kuten diabetes tai korkea verenpaine, myös puolison on viisainta välttää tapaamasta muita ihmisiä tarpeettomasti. Jos kumpikaan ei kuulu riskiryhmään, pätee samat suositukset kuin muillakin: huolehtikaa turvaväleistä, peskää käsiä usein ja vähentäkää fyysisiä kontakteja muihin ihmisiin. On myös hyvä pyrkiä suojautumaan kaikilta hengitystieinfektioilta, sillä ne voivat vaikuttaa siihen, kuka pääsee mukaan synnytykseen.

Käynkö edelleen neuvolakäynneillä?

Useimpien äitien neuvolaseuranta jatkuu tavalliseen tapaan, mutta myös viranomaisten yleisiä suosituksia tulee noudattaa. Joitakin käyntejä voidaan järjestää etä- tai puhelinvastaanottona, ja joissakin tapauksissa puoliso ei välttämättä pääse mukaan käynneille. Käytännöt saattavat vaihdella asuinpaikasta riippuen, joten asia kannattaa tarkistaa omasta neuvolasta. Erityisen tärkeää on olla yhteydessä neuvolaan, jos itse kuuluu riskiryhmään, sillä tällöin on ehkä tehtävä yksilöllisempi suunnitelma.

Aiheuttaako äidin koronavirustartunta riskejä syntymättömälle lapselle?

Toistaiseksi äidin sairastamalla COVID-19-taudilla ei ole havaittu olevan vaikutusta sikiöön. COVID-19 viruksen tarttuminen synnytyksen aikana sikiöön on tutkimusten mukaan äärimmäisen harvinaista. Mikään ei myöskään viittaa siihen, että virus lisäisi keskenmenoriskiä. Tätä koskevia tutkimuksia tehdään parhaillaan, mutta nykytietojen perusteella vaikuttaa epätodennäköiseltä, että virus aiheuttaisi sikiövaurioita.

Kenen kanssa voin puhua, jos asia huolettaa minua?

Huolta ei pidä kantaa turhaan. Ota huolesi ensisijaisesti puheeksi neuvolassa tai lääkärin vastaanotolla – heiltä saat ajantasaisia neuvoja ja tietoja koronasta ja COVID-19-taudista. Saat myös tarvittaessa lähetteen eteenpäin, jos tarvitset apua huolenaiheidesi käsittelyyn. Jos haluat lisätietoa COVID-19-taudin vaikutuksesta imetykseen, voit lukea lisää aiheesta täältä.

Sinua voi myös rauhoittaa tieto siitä, että COVID-19-tauti ei vaikuta aiheuttavan erityisen vaikeita oireita vastasyntyneille tai lapsille. Yleisesti lapset vaikuttavat selviytyvän uudesta koronaviruksesta hyvin. Pohjoismaissa ja muualla maailmassa on ollut erittäin vähän tapauksia, joissa lapsi on sairastunut koronavirustaudin vakavaan muotoon. Kannattaa siis noudattaa tervettä järkeä käsihygienian ja turvavälien suhteen sekä säännöllisesti päivittyviä viranomaisten ohjeita. Kaiken tämän epävarmuuden keskellä on kuitenkin hyvä yrittää päästää mahdollisuuksien mukaan irti huolesta ja keskittyä sen sijaan vauvaan, jonka pääset tapaamaan pian.

Viimeksi päivitetty: 16.9.2020

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...