essity7542_mobile

Miten korona vaikuttaa synnytykseen?

Saako puoliso osallistua synnytykseen? Mitä tapahtuu, jos sairastun COVID-19-tautiin lähellä laskettua aikaa? Voiko koronavirus tarttua vastasyntyneeseen? Koronavirus vaikuttaa terveydenhuoltoon laajalti – mitä se tarkoittaa tällä hetkellä synnytysten kannalta? Tässä artikkelissa on lisätietoja edelleen jatkuvan koronapandemian vaikutuksista lähestyvään synnytykseen.

Monia huolettaa tällä hetkellä, ettei puoliso ehkä pääse mukaan synnytykseen. Etenkin ensisynnyttäjälle tämä huoli voi aiheuttaa huomattavaa ahdistusta. Mutta mikä tilanne oikeastaan on: pääseekö puoliso mukaan, ja liittyykö synnytykseen COVID-19-tartunnan riski? Tietoa koronaviruksesta saadaan koko ajan lisää ja nämä vastaukset perustuvat kirjoitushetken tietoihin.

Pääseekö puolisoni mukaan synnytykseen, jos kummallakaan meistä ei ole oireita?

Jos puoliso on oireeton, hän saa olla mukana varsinaisessa synnytyksessä. Synnytyksen jälkeen sairaalassa vietettävää aikaa koskevat ohjeet vaihtelevat sairaaloittain ja alueittain, mutta perhehuoneita on saatavilla lähes kaikissa sairaaloissa ja puoliso voi yleensä olla siellä perheensä kanssa. Monissa paikoissa toinen vanhempi saa olla mukana päiväsaikaan myös ennen synnytystä, mikäli aikaa vietetään raskaana olevien osastolla. Kannattaa katsoa ajantasaiset omaa synnytyssairaalaa koskevat ohjeet sairaalan verkkosivustolta. Perheen ulkopuolisten ihmisten ja usein myös sisarusten vierailut on kuitenkin kielletty useilla synnytysosastoilla. Doula saa olla mukana synnytyksessä ja usein vierailla myös osastoilla.

Pääseekö puolisoni mukaan synnytykseen, jos hänellä on flunssaoireita mutta ei koronavirustartuntaa?

Jos puolisolla on hengitystieoireita, mutta koronatestin tulos on negatiivinen, pääsee hän synnytykseen mukaan normaalisti. Jos kumppanilla on koronavirustartunta hän ei pääse mukaan. Synnyttäjä voi kuitenkin ottaa hänen sijastaan mukaan toisen (terveen) tukihenkilön. On siis hyvä miettiä, kuka voisi olla varalla. Jos kukaan ei pääse mukaan, hoitohenkilökunta tarjoaa tavallista enemmän tukea. Sinun ei tarvitse pelätä jääväsi yksin.

Mitä jos minulla itselläni epäillään COVID-19-tautia ennen synnytystä?

Jos synnyttäjällä on oireita, hänet testataan sairaalassa COVID-19-taudin varalta, sillä on tärkeää tietää, voiko hän tartuttaa henkilökuntaa tai muita potilaita. Jos koronavirustestin tulos on positiivinen, hänet eristetään muista potilaista. Itse synnytyksen aikana kaikkia kivunlievitysmenetelmiä voidaan yleensä käyttää normaalisti. Synnyttänyt saa olla synnytysosastolla yhdessä terveen täysiaikaisen lapsen kanssa, vaikka hänellä olisi COVID-19-tauti. Lapsen riski saada COVID-19-taudin vaikea muoto on hyvin pieni. Siksi on päätetty, että mahdolliset riskit painavat vaakakupissa vähemmän kuin sen hyödyt, että vanhempi ja vauva saavat olla alusta alkaen yhdessä. Sairaalasta annetaan tarkemmat hygieniaohjeet lapsen suojaamiseen. Oireisia vanhempia koskevat säännöt voivat kuitenkin olla tiukemmat, jos lapsi on syntynyt ennenaikaisesti ja häntä hoidetaan keskolassa. Syynä on yksinkertaisesti se, että he ovat erittäin herkkiä kaikenlaisille viruksille.

Mitä jos minulla todetaan COVID-19-tauti ennen keisarileikkausta?

Keisarileikkausta eli sektiota ei yleensä tehdä nukutuksessa, joten riskit eivät ole tavallista suurempia. Leikkaussalin henkilökunta suojautuu tartunnalta huolellisesti, ja sinut ja vauvasi eristetään muista potilaista myös sektion jälkeen. Jos asia huolettaa sinua, ota se puheeksi neuvolassa tai lääkärin vastaanotolla.

Voiko lapsi saada koronavirustartunnan, jos synnyttäjällä on COVID-19-tauti?

Parhaillaan on käynnissä tutkimuksia, joissa selvitetään viruksen tarttumista lapseen synnytyksen aikana. Tämänhetkisen tiedon perusteella synnytystapa ei vaikuta lapsen tartuntariskiin. On äärimmäisen harvinaista, että virus tarttuisi lapseen raskauden tai synnytyksen aikana. Imetyksen voi aloittaa normaalisti, ja lapsi on vierihoidossa synnytyksen jälkeen.

Ole yhteydessä terveydenhuoltoon!

Näinä aikoina moni luulee, että on paras välttää rasittamasta terveydenhuoltoa tai pitää mahdollisimman vähän yhteyttä ja odottaa, kunnes synnytys on oikeasti käsillä. Ei kuitenkaan kannata ajatella niin. Nyt on aivan yhtä tärkeää kuin muulloinkin ottaa yhteys terveydenhuoltoon, jos huomaa jotakin poikkeavaa tai jokin asia huolettaa, esimerkiksi sikiön liikkeiden väheneminen. On parempi käydä vastaanotolla liian tiheään kuin ei lainkaan – myös tällaisena aikana. Kuten aina, sairaalaan kannattaa soittaa ennen synnyttämään tuloa. Näin henkilökunta saa tiedon synnytyksen lähestymisestä ja voi neuvoa sinua. Erityisen tärkeää tämä on silloin, jos sinulla on hengitystieoireita. Katso ohjeet oman sairaalasi verkkosivuilta. Näin sairaalassa voidaan valmistautua tuloosi ja itse synnytykseen.

Viimeksi päivitetty 31.5.2023

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!

Jaa artikkeli