miscarriage_id53_image

Keskenmeno

Keskenmeno on syystä ja raskauden kestosta riippumatta usein hyvin raskas kokemus. On yksilöllistä, kuinka kauan siihen liittyvän surun työstäminen kestää.

Jokaisen kokemus keskenmenosta on erilainen, ja muiden voi olla vaikea ymmärtää lapsen menetykseen liittyviä tunteita. Useimmille on henkisesti valtavan raskasta, kun raskaus keskeytyy ja itse on voimaton tekemään asialle mitään. Kaikki käsittelevät tunteitaan eri tavoin. Sekin on yksilöllistä, haluaako tai jaksaako yrittää uutta raskautta keskenmenon jälkeen ja missä vaiheessa. Toiset haluavat yrittää heti uudelleen, toiset tarvitsevat enemmän aikaa.

Mitkä ovat keskenmenon oireet, ja mitä keskenmenon sattuessa voi tehdä?

Valitettavasti keskenmenoa ei voi estää. Se alkaa tavallisesti kuukautiskipuja muistuttavilla kivuilla, joita seuraa verenvuoto. Alkuraskaudessa keskenmeno voi hoitua ilman lääketieteellisiä toimenpiteitä. Voit ottaa yhteyttä neuvolaasi seuraavana arkipäivänä, jos epäilet keskenmenoa. Verenvuoto voi olla kuitenkin runsasta ja kohdun supistelu kivuliasta. Jos näin käy, voi ottaa heti yhteyttä joko neuvolaan tai suoraan sairaalaan. Jos verenvuoto on todella runsasta, on hakeuduttava nopeasti hoitoon naistentautien päivystykseen.

 Sairaalassa lääkäri selvittää gynekologisella ultraäänitutkimuksella, onko kyseessä keskenmeno vai näyttääkö raskaus kaikesta huolimatta normaalilta. Jos kaikki vaikuttaa olevan verenvuotoa lukuun ottamatta kunnossa, sovitaan usein seurantakäynti, jotta voidaan varmistaa, että raskaus etenee normaalisti. Jos taas lääkäri toteaa, että keskenmeno on tapahtunut tai tapahtumassa, ohjeena on tavallisesti palata kotiin ja antaa kehon hoitaa tilanne loppuun. Joskus ultraäänitutkimuksessa voidaan huomata, että kohdussa on vielä raskauskudosta, jonka poistamiseen keho tarvitsee apua. Tällöin vaihtoehtoina ovat lääkkeellinen hoito, joka saa kohdun tyhjenemään supistumalla, ja kohdun kaavinta. Lääkehoidon jälkeen voidaan palata kotiin ja tulla myöhemmin tarkastuskäynnille, kun taas kaavinnan jälkeen on yleensä jäätävä muutamaksi tunniksi sairaalaan.


Kuinka kauan verenvuoto jatkuu keskenmenon jälkeen?

Yleensä keskenmenon jälkeinen verenvuoto muuttuu vähitellen ensin verensekaiseksi ja sitten ruskehtavaksi valkovuodoksi. Se jatkuu noin kahdesta neljään viikkoa. Ennen verenvuodon tyrehtymistä infektioiden riski on tavallista suurempi. Siksi keskenmenon jälkeen on hyvä käyttää tamponin sijasta terveyssidettä, käydä kylvyn sijasta suihkussa ja välttää penetratiivista yhdyntää (tai käyttää kondomia, jos sitä tulee harrastettua). Valkovuodon epämiellyttävä haju, kuume tai kivun yltyminen on aina syy ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Verenvuoto ei välttämättä ole keskenmenon oire

Niukka verenvuoto raskauden alkuvaiheessa on melko tavallista eikä välttämättä merkitse keskenmenoa. Kyseessä voi olla niin kutsuttu kiinnittymis- eli implantaatiovuoto. Se aiheutuu munasolun kiinnittymisestä kohtuun ja muistuttaa hieman verensekaista valkovuotoa. Kiinnittymisvuoto voi luonnollisesti herättää huolta. Jos verenvuoto pitkittyy tai yltyy ja siihen liittyy voimistuvaa kipua, tai jos vuodon syy on epävarma, on otettava yhteys neuvolaan.

Keskenmenon riski

Keskenmenon pelko on luonnollisesti yleistä, ja useimmat ovat huolissaan etenkin raskauden alkuvaiheessa. Mutta voiko keskenmenoa jotenkin estää? Valitettavasti vastaus on ei: keskenmenolle ei voi suoraan tehdä mitään. Kehollasi on oma suunnitelma raskautta varten. Ainoa, mitä voit tehdä, on elää normaalia elämää ja välttää tupakointia, päihteitä ja alkoholia.

Keskenmenon todennäköisyys – kuinka yleistä se on?

Arviolta neljäsosa kaikista vahvistetuista raskauksista päättyy keskenmenoon. Valtaosa keskenmenoista tapahtuu ennen 12. raskausviikkoa. Ensimmäisten 12 raskausviikon aikana muodostuvat nimittäin kaikki lapsen elintärkeät elimet, ja tällöin syntyvät myös useimmat epämuodostumat. Keskenmenoa voi pitää luonnollisena päätöksenä raskaudelle, jossa jotain on mennyt pahasti pieleen sikiön ensimmäisen tärkeän kehityskauden aikana. Surua lievittää ehkä hieman ajatus siitä, että kaikki ei ollut niin kuin olisi pitänyt.


Keskenmenon jälkeen raskaaksi


Kestää noin kuukauden, ennen kuin kuukautiset keskenmenon jälkeen alkavat uudestaan. Uutta raskautta voi yrittää, kun kuukautiskierto on palautunut ja itsestä tuntuu fyysisesti ja henkisesti valmiilta. Yksittäisen keskenmenon kokeminen ei yleensä tarkoita, että seuraavassa raskaudessa olisi suurempi keskenmenoriski.


Voi tuntua oudolta, ettei keskenmenon syytä aina tutkita, mutta joskus elimistössä vain tapahtuu virheitä – niin raskasta kuin se onkin. Keskenmeno on tavallaan luonnollinen osa lasten hankintaa. Tämä koskee etenkin yksittäisiä keskenmenoja. Pieni osa ihmisistä voi saada toistuvia keskenmenoja, joiden syy gynekologin on selvitettävä.

Puhu keskenmenosta

Keskenmenon jälkeen on luonnollista tuntea surua, ja mielessä pyörii varmasti paljon kysymyksiä. Onko minussa tai meissä jokin vika? Voimmeko tulla uudelleen raskaaksi? Uskallammeko ylipäätään yrittää uudelleen?

Omien tunteiden hyväksyminen auttaa. Yleensä on hyvä keskustella tapahtuneesta puolison kanssa, jos odotitte lasta yhdessä, mutta myös muiden kanssa. Jos kyseessä on varhainen keskenmeno, raskaudesta ei ehkä ollut vielä ehditty kertoa läheisille. Tällöin moni saattaa pitää myös keskenmenon salassa, vaikka oikeastaan tarvitsisi tukea. Kuten aina kun elämässä tapahtuu jotain suurta ja odottamatonta, tapahtunutta on yleensä helpompi käsitellä, kun sen jakaa muiden kanssa.

Jos tarvitset ammattimaista keskusteluapua suruun ja omien ajatusten selvittämiseen, voit ottaa yhteyden joko neuvolaan tai gynekologiin ja pyytää lähetettä psykologille tai kuraattorille. Tämä koskee tietysti sekä keskenmenon kärsinyttä että puolisoa.

Ei myöskään ole tavatonta haluta puhua keskenmenosta läheisten kanssa, vaikka tapahtuneesta olisi jo pitkä aika. Tämä on täysin luonnollista, sillä keskenmeno merkitsee paitsi sikiön, myös omien unelmien ja kuvitelmien menetystä ja kehittymässä olleen kiintymyssuhteen särkymistä.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli