Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Keskenmeno

Keskenmeno on syystä ja raskauden kestosta riippumatta usein sekä fyysisesti että psyykkisesti raskas tapahtuma. On täysin yksilöllistä, miten menetyksen kokee. Lähipiirin on ehkä vaikea ymmärtää keskenmenon aiheuttamaa surua ja sitä, että menetyksen työstäminen vie aikansa.

Sekin on yksilöllistä, kuinka pian keskenmenon jälkeen jaksaa tai haluaa yrittää uutta raskautta. Jotkut haluavat kokeilla uudelleen välittömästi, toiset tarvitsevat enemmän aikaa ja jotkut jopa luopuvat täysin ajatuksesta.

Keskenmenon ehkäiseminen

Voitko tehdä jotain keskenmenon ehkäisemiseksi? Et oikeastaan. Kehollasi on oma suunnitelma uutta pientä ihmistä varten. Ainoa, mitä voit tehdä, on elää normaalia ja terveellistä elämää ja välttää tupakointia, päihteitä, alkoholia ja liiallista kuntoilua.

Verenvuoto ei välttämättä ole keskenmenon oire

Niukka verenvuoto raskauden alkuvaiheessa on melko tavallista, eikä välttämättä merkitse keskenmenoa. Jos olet epävarma tai jos sinulla on lisääntyviä kipuja samalla kun verenvuoto jatkuu tai yltyy, ota yhteys neuvolaan.

Mitä keskenmenon yhteydessä tulee tehdä?

Keskenmenoa ei voi estää. Se alkaa tavallisesti kuukautiskipuja muistuttavilla kivuilla, joita seuraa verenvuoto. Ota yhteys joko neuvolaan tai suoraan sairaalaan. Sairaalassa lääkäri tekee gynekologisen ultraäänitutkimuksen selvittääkseen, onko kyseessä keskenmeno vai näyttääkö raskaus kaikesta huolimatta normaalilta.

Jos lääkäri toteaa että keskenmeno on tapahtunut tai tapahtumassa, sinut lähetetään tavallisesti kotiin. Muussa tapauksessa, tai jos asiasta ollaan epävarmoja, jäädään tarkkailemaan tilannetta ja saat uuden tutkimusajan.

Jos ultraäänitutkimuksessa ilmenee, että istukka on vielä kohdussa, sinulle tarjotaan luultavasti jotakin seuraavista kolmesta vaihtoehdosta:

  • Seuranta, jonka aikana odotetaan ja katsotaan mitä tapahtuu.
  • Lääkitys, jolla saadaan aikaan kohdun tyhjennys. Tämä vaatii tarkkailua ja sinun on yleensä käytävä uudelleen sairaalassa.
  • Kaavinta, jonka jälkeen jäät muutamaksi tunniksi sairaalaan.

Mitä tapahtui – miksi keskenmeno?

Noin 10‒15 % todetuista raskauksista päättyy keskenmenoon. Ensimmäisen 12 raskausviikon aikana muodostuvat lapsen kaikki elintärkeät elimet ja tällöin syntyvät myös useimmat epämuodostumat. Siksi valtaosa keskenmenoista tapahtuu ennen 12. raskausviikon loppua. Näiden keskenmenojen katsotaan tavallisesti olevan luonnollinen päätös raskaudelle, jossa jotain on mennyt väärin sikiön ensimmäisen tärkeän kehityskauden aikana. Surua lievittää ehkä hieman ajatus siitä, että kaikki ei ollut niin kuin olisi pitänyt.

Apu keskenmenon jälkeen

Keskenmeno aiheuttaa usein surua kaikille osapuolille. Auttaa, jos tunteet otetaan vakavasti. Yleensä on hyvä keskustella tapahtuneesta sekä keskenään, mikäli teitä on kaksi, että muiden kanssa. Tämä muu henkilö voi olla ystävä, omainen tai kuraattori. Jos haluat keskustella psykologin tai kuraattorin kanssa, voit ottaa yhteyden neuvolaan, nuorisovastaanottoon (jos olet nuori) tai gynekologiseen vastaanottoon saadaksesi apua suruun ja ajatusten selvittämiseen. Tämä koskee sekä keskenmenon kärsinyttä että puolisoa.

Uudelleen raskaaksi?

Keskenmenon jälkeen vie yleensä runsaan kuukauden, ennen kuin kuukautiset alkavat uudestaan. Voit yrittää tulla uudelleen raskaaksi heti kun kuukautisesi ovat alkaneet, jos olet sekä fyysisesti että henkisesti valmis. Keskenmeno ei yleensä merkitse sitä, että seuraavallakin kerralla on keskenmenon vaara. Monet ehkä ihmettelevät, miksi keskenmenon syytä ei tutkita. Itse asiassa keskenmeno on luonnollinen osa lapsen hankkimista, jos se tapahtuu vain kerran. Pieni osa naisista voi saa toistuvia keskenmenoja, jotka gynekologin on siinä tapauksessa selvitettävä.

Kysymykset ja lapsen näkeminen

Keskenmenon jälkeen on luonnollista tuntea surua, ja mielessä pyörii monia ajatuksia. Onko minussa tai meissä joku vika? Voimmeko tulla uudelleen raskaaksi? Uskallammeko yrittää uudestaan?

Keskenmenon jälkeen on hyvä keskustella sairaalan henkilökunnan kanssa. Riippuen siitä missä raskauden vaiheessa keskenmeno tapahtuu, voi myös lapsen näkeminen olla ajankohtaista. Näin tehdään ennen kaikkea myöhäisten keskenmenojen yhteydessä. Kaikki eivät halua nähdä lasta, mutta ne jotka haluavat ja jaksavat jättää hyvästit lapselle, ovat usein jälkeenpäin kiitollisia tästä mahdollisuudesta.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...