Essity6746_Desktop

Synnytyksen jälkitarkastus

Lapsi on syntynyt, olet hiljalleen siirtymässä vauvakuplasta arkeen, ja elämä vauvan kanssa on alkanut asettua uomiinsa. Nyt on aika mennä jälkitarkastukseen. Jälkitarkastus tarjotaan kaikille synnyttäneille, kun synnytyksestä on kulunut noin kuusi viikkoa, ja sen tekevät yleensä hoitaja ja/tai lääkäri äitiysneuvolassa. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä jälkitarkastuksessa tehdään ja milloin on aika hakeutua siihen.

Synnytyksen jälkitarkastus on oikeastaan seurantakäynti, jolla keskitytään lapsen sijasta ensisijaisesti synnyttäneeseen vanhempaan – vaikka käynnillä puhutaankin myös esimerkiksi imetyksestä, jos se on ajankohtaista. Jo sairaalassa on mahdollista käydä synnytyksessä avustaneen kätilön kanssa niin kutsuttu synnytyskeskustelu lapsivuodeosastolle siirtymisen jälkeen. Keskustelussa käydään läpi synnytyksen kulkua ja tapahtumia, ja se on hyvä tilaisuus esittää kysymyksiä, jos jokin asia on jäänyt askarruttamaan. Jos synnytyksessä on ilmennyt komplikaatioita tai kyseessä on ollut sektiosynnytys, kätilö tavataan aina uudelleen ja yleensä myös synnytyslääkäri on tavattavissa. Työvuorojen puitteissa kanssasi voivat keskustella myös sellaiset henkilöt, jotka eiävt ole olleet synnytyksessä mukana. Usein kaikki näkökulmat ja kysymykset eivät kuitenkaan ole vielä muotoutuneet näin pian synnytyksen jälkeen, kun tunteet kuohuvat ja kaikki on aivan uutta. Siksi jälkitarkastus on yleensä vielä parempi ajankohta kaiken läpikäynnille. Aika jälkitarkastukseen varataan kotiutumisen jälkeen itse soittamalla omaan äitiysneuvolaan. Yleensä jälkitarkastus tehdään noin 6 viikon on kuluttua synnytyksestä.

Synnytyskertomuksen läpikäynti

Jälkitarkastuksessa käydään tyypillisesti läpi synnytykseen liittyvä potilas- eli synnytyskertomus, jos tämä tuntuu tarpeelliselta. Potilasasiakirjojen teksti ei aina ole kovin helppolukuista, joten monista on mukava keskustella synnytyksen kulusta hoitajan kanssa ja saada selitykset esimerkiksi monimutkaisille käsitteille. Synnytyskertomuksen saat mukaasi lähtiessäsi sairaalasta. Luonnollisesti jälkitarkastuksessa on tapana keskustella myös vanhemman tunteista synnytyksen jälkeen sekä siitä, miten arki kotona vauvan kanssa on lähtenyt sujumaan. Lapsen synnyttäminen ja vanhemmaksi tulo on voimakas kokemus, joka kulkee mukana loppuelämän ajan. Useimmille meistä ensimmäiset päivät ja viikot eivät todellakaan ole ruusuilla tanssimista, ja on hyvä päästä sanoittamaan tunteita, joita synnytyksestä ja vanhemmuudesta on varmasti herännyt.

Jälkitarkastuksen tutkimukset

Jälkitarkastuskäynnillä tehdään myös fyysisiä tutkimuksia. Hemoglobiini saatetaan mitata, samoin verenpaine mitataan ja tarvittaessa gynekologisella tutkimuksella varmistetaan, että turvotus on laskenut ja lantionpohjan lihakset löytyvät jälleen. On kuitenkin tärkeää muistaa, että synnytyksestä on tässä vaiheessa kulunut varsin lyhyt aika, ja alapää ei ole vielä lähellekään parantunut. Tosiasiassa elimistön palautuminen synnytyksestä jatkuu nimittäin koko ensimmäisen vuoden. Tämä vaikuttaa esimerkiksi liikunnan harrastamiseen raskauden ja synnytyksen jälkeen. Liikunnan aloittamisessa on edettävä vähitellen, sillä liian kova tahti voi aiheuttaa vuotoja ja aiheuttaa painon tunnetta lantionpohjassa. Jos jokin vaiva ei ala hellittää, on otettava yhteys neuvolaan tai lantionpohjaan erikoistuneeseen fysioterapeuttiin. On tärkeää hakea apua ongelmiin, joiden epäilee liittyvän synnytykseen.

Jälkitarkastuksessa keskustellaan myös ehkäisystä. Tiedämme, että voi tuntua aivan liian varhaiselta edes ajatella seksiä näin pian synnytyksen jälkeen. Silti on tärkeää tietää, mikä on paras ehkäisy synnyttäneelle. Jälkitarkastus on hyvä tilaisuus keskustella vaihtoehdoista ja niiden soveltuvuudesta imetyksen aikana – imetys itsessään ei nimittäin ole varma ehkäisykeino.


Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli